raflik31 Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 witam. mam pytanko: moje audi chyba za duzo pali. mam a4 avant ajm tip i w miescie jak bym nie jezdził to ponizej 9 nie zejdzie. mam wszystko seryjne(opony itp) auto ma pewny przebieg 250t km. czy cos jest nie tak? czy moze to ten automat?
soolek Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 Jeśli jest z TIPem to normalne spalanie podobno. Kolega NIKFAN też się skarżył, że koło 10 mu wciąga. Oglądałem kiedyś AFNa z automatem i średnie na kompie też wskazywało 10 L/100 KM.
raflik31 Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Opublikowano 25 Lipca 2007 no slyszalem ze wiecej ale nie myslalem ze az o tyle. a ile pala ajm manuale? jeden znajomy mi powiedział ze ja policzyc frajde to strat nie ma. poza tym silniczek pracuje jak lala, rowniutko, nie zakopci. odpala od szczału zimny czy ciepły. czy wobec tego moze byc cos nie tak??
Gość Murzyn Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 kolego - przeczytaj temat [1.9TDI] srednie spalanie. kilku kolegow z AJM'em sie wypowiadalo
serfer Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 no właśnie się zdziwiłem ze ci tak pali ja mam takiego samego przebieg mam troche ponad 200tysi i pali mi 6,66 w manualu po warszawie i czytając posty innych jak im pali samochód po 4-5 l to byłem troche zdziwiony więc Tobie to już w ogóle się nie dziwie trochę czytałem ze automaty więcej palą ale nie myślałem że aż tyle pozdrawiam
krzyniek Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 no właśnie się zdziwiłem ze ci tak pali ja mam takiego samego przebieg mam troche ponad 200tysi i pali mi 6,66 w manualu po warszawie i czytając posty innych jak im pali samochód po 4-5 l to byłem troche zdziwiony więc Tobie to już w ogóle się nie dziwie trochę czytałem ze automaty więcej palą ale nie myślałem że aż tyle pozdrawiam no ale przy spalaniu 4-5l. jest zaznaczone że to był lans przy niewielkich predkościach
Motor Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 Stary to norma- 9l na 100km masz chyba w książce napisane i w kufrze
raflik31 Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Opublikowano 25 Lipca 2007 no ja tez bylem zaskoczony tymi 4litrami na 1oo. moj tam pali w miescie z klima ninimum 9l. ale co tam, byle by tylko chodził tak jak chodzi to nie bede mu zalowal!! pozdrawiam :th:
wosiek Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 no ja też mam ten problem,po mieście pali mi ok 10 jak jade spokojnie a jak ostrzej to ok 14l pójdzie,natomiast na trasie 8,5-9,5l dopiero kupiłem go więc jeszcze nic nie grzebałem,musze sprawdzić egr bo jest zały zawalony.Z tego co wiem to w manualu taki silniczek pali w zależności od stylu jazdy w granicach 6,5-7,5 na trasie,więc w tipie ile może więcej palić ?? litr?? więcej nie powinien więc coś jest jednak nie tak....( jechałem ze szwagrem z poznania,ja a4,on multivanem 2,5 tdi 150+, a4 spaliło 8,5; bus 7,5 gdzie multivan ma silnik 2,5 i waga ponad 2 tony a mnmiej spalił od skromnego ajm-a.. )
Gość Murzyn Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 no chlopaki nie przesadzajcie. Seryjny AJM manual to 6,5 - 7 spalal na naprawde ekstremalnie dynamicznych i szarpanych trasach + autostrady ok 200km/h Tyle mi wyszlo z trasy Krakow-Wroclaw-Poznan-Leba[br]Dopisany: 26 Lipiec 2007, 00:28 _________________________________________________no chyba ze moj naprawde jakos dziwnie malo palil, bo teraz np golfem IV 1.9TDI 90KM wychodzi mi wieksze spalanie
raflik31 Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Opublikowano 26 Lipca 2007 Murzyn to co bys radzil sprawdzic?? czy to moga byc pompki?
Gość Murzyn Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 przy spalanieu 8,5-9,5l/100kmw trasie to raczej sprawdzalbym szczelnosc baku Kolejna sprawa jest taka, ze jak ktos wczesniej nie jezdzil dieslem, to musi sie nauczyc jezdzic dynamicznie i ekonomicznie. Wykorzystywac Nm a nie KM Powaznie to logi mozna by zrobic. Jezeli PD leja to raczej jest czuc, albo na postoju trzesie buda, albo przy puszczaniu gazu nie domyka.
raflik31 Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Opublikowano 26 Lipca 2007 cale zycie jezdze dieslem!! tylko to pierwszy automat. malo to jezdze 10lat roznymi ciezarowkami i nie narzekam na przepał. tyle ze chyba musze sie lepiej nauczyc automatem? bak jest szczelny. wszystko jest ok czy jak przy puszczaniu gazu nie domyka tzn ze nie schodzi z obrotow?? ja nabyłem auto od wujka co mieszka w niemczech a on jezdził tylko do pracy i spowrotem tyle ze do pracy ma 200km autostrada. zrobil w ten sposob 245000. ja zrobiłem dopiero 5000. mysle ze pompki i reszta powinna mi jeszcze posłużyć?? jak myslicie???
Gość Murzyn Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 pompki powinny raczej zyc, ale z AJM'em pod tym wzgledem nigdy nie wiadomo. Moze faktycznie automat pali az tyle wiecej Jak zaworki na pompkach nie domykaja to schodzi z obrotów, ale czuc szarpanie. raz za czas dolewa paliwa
raflik31 Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Opublikowano 26 Lipca 2007 no to dziekuje za pomoc. musze jeszcze sprawdzic to spalanie typowo na trasie, ale na razie nie miałem okazji. POZDRO
blaster99 Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 A ja myslalem ,ze moj autoamt duzo pali... nie mam tipa w kazdym razie w cyklu mieszanym na 5 litrach zrobilem 90 km
raflik31 Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Opublikowano 26 Lipca 2007 WŁASNIE MI ZNAJOMY POWIEDZIAŁ ZE KIEDY RZUCA W TIPIE RECZNIE TO PALI MU MNIEJ. czy ktos o tym cos wie??
serfer Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 mi w trasie ajm spalil 5,7 warszawa mazury warszawa i wolno nie jechałem bo policja tez nie byla zadowolona :bicz3: wiec albo cos masz nie tak albo masakra ten automat
wosiek Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 owaznie to logi mozna by zrobic. Jezeli PD leja to raczej jest czuc, albo na postoju trzesie buda, albo przy puszczaniu gazu nie domyka. u mnie nic nie trzęsie itp, a słyszałem coś o walniętym egr.czy to także może być powodem???
Rekomendowane odpowiedzi