Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BDG] Błąd skrzyni - multitronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po podpięciu do automatu (multitronic) VAG pokazuje mi błąd:

18149 - Clutch Pressure Adaptation Limit Reached

P1741 - 000 - - - Intermittent

Czy ktoś orientuje się może co ten błąd oznacza ?

Opublikowano

18149, P1741, 46E5, Adaptacja ciśnienia sprzęgła - limit adaptacji osiągnięty

Opublikowano
  • Autor

Tłumaczenie znalazłem , chodziło mi raczej co to oznacza w praktyce ?

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam to 18149 jest związane z przekroczeniem dopuszczalnej maksymalnej temperatury roboczej skrzyni czyli 140 stopni. FIS nie pokazywał Ci czasem trybu awaryjnego skrzyni (mrugające, podświetlone wszystkie biegi na wyświetlaczu).

Zapnij VAG-a, pojeździj trochę i zobacz co wskazuje czujnik temperatury w MVB10.

Opublikowano
  • Autor

Tak pokazało mi tryb awaryjny. I czuje też, że skrzynia zachwouje się troche inaczej po dłuższej jezdzie co by odpowiadało przekroczonej temperaturze roboczej.

Z czym jest związane przekraczanie temperatury roboczej ? Mam się kontaktować ze specjalistą od multi ?

Opublikowano

Wrzuć info o które prosiłem na gg - może MVB pokażą co się dzieje...

Opublikowano

Panowie przyłączam się do wątku. Dziś po standardowej jeździe do pracy skrzynia zaczęła wariować. To znaczy dziwnie zmieniała biegi a FIS zaczął podświetlać wszystkie biegi i migał.

Po zwolnieniu sytuacja się uspokoiła. Podpiąłem VAGa. Skrzynia nie rzuciła żadnych błędów.

Co o tym sądzicie ?

Opublikowano

Co oznacza że dziwnie zmieniał biegi na FIS ?? Mruganie oznacza że skrzynia przeszła w tryb awaryjny ,może to być spowodowane uszkodzeniem sterownika lub skrzyni .Kiedy była wymieniany olej ?

Opublikowano

Jeśli na FIS pojawił się tryb awaryjny - nie ma bata, coś musiało się zapisać w sterowniku. Na pewno dobrze sprawdziłeś?

Opublikowano
  • Autor

Zrobilem test tylko ze temperatura byla nizsza niz 70 . Daj znac czy powtorzyc gdyby wyniki byly niemiarodajne.

Jeżeli chodzi o pełzanie to osiąga tak mniej więcej ok. 6 km/h

aoVu9.jpg

Opublikowano

Adaptacja wyskoczyła .

Opublikowano
  • Autor

Czyli mam przeprowadzić adaptację zgodnie z encyklopedia?

Opublikowano

Od adaptacji można zacząć lecz ten błąd wskazuję że coś innego jest na rzeczy ,wysoka temperatura może wskazywać na uszkodzony czujnik ewentualnie na zły obieg oleju w skrzyni ( to są tylko moje dywagacje ) .Czy auto ci szarpało ? kiedy wymieniałeś olej ?

Opublikowano

57 stopni to za mało - ADP wskakuje przy 60-paru stopniach (czasem nawet dopiero przy 70-ciu). Musisz rozgrzać skrzynię jeszcze bardziej. Pomiary wykonaj najlepiej po jakiejść trasie. Przy tej temperaturze zdecydowanie za wcześnie aby mówić, że adaptacja wyskoczyła ;)

Opublikowano
  • Autor

Ok, to jak tylko uda mi się zrobić testy przy wyższej temperaturze to wrzucę wyniki

Opublikowano

u mnie jak napisałem w wątku temp = 81 stopni

a olej wymieniany 3 tys. temu

Opublikowano
  • Autor

Wyniki z dzisiaj przy temp. 78

4jpYJ.jpg

Opublikowano

Wyskoczyła adaptacja wstecznego - zrób nową, nie musisz wykonywać procedury na przód, jedziesz tylko do tyłu, hamulec i znów to samo (aż wskoczy - oczywiście całośc robisz przy osiągniętej temperaturze roboczej).

Pomiary prądu nieciekawe - wygląda to tak jakby coś nie tak było z wałkiem wejściowym. Poza tym popierdzieliłeś MVB - miało być 65 a nie 63 ;) Zrób jeszcze raz...

Pokaż jeszcze jaki masz numer sterownika i jaka wersja softu.

Opublikowano
  • Autor

Dopiero teraz udało mi się zebrać i tak wygląda po adaptacji. (bloki 10, 11, 12, 65 oraz numer sterownika i wersja oprogramowania)

Prędkość pełzania ok 6km/h. Po rozgrzaniu czuje lekkie szarpanie podczas ruszania i dohamowywania(przy bardzo niskich prędkościach).

z4cDS.jpg

Opublikowano

Sterownik dla 7 lamel, ostatnia wersja softu - tu jest dobrze. MVB 65 wskazuje na to, że wcześniej miały miejsce interwencje zaworu bezpieczeństwa (coś nie halo w układzie hydraulicznym) ale w ostatnim czasie żadnych płukań bloku nie było (MVB65/2=0). Martwi mnie tylko mała różnica w prądzie na MVB12/1-2 - ELSA mówi, że różnica mniejsza niż 65mA sugeruje uszkodzenie wałka wejściowego... To tylko domysły, powinien to sprawdzić specjalista.