Flaha Opublikowano 12 Lipca 2006 Opublikowano 12 Lipca 2006 Witam. Że nieszczęśćia chodzą parami, to najpierw padł mi kilka dni temu zaworek n75, a jak dziś zapytałem mechanika, który go wymieniał o dźwięk dochodzący spod silnika (od jakiegoś czasu go słychać), to stwierdził, że padło łożysko (zdaje się mówił, że oporowe sprzęgła). Dźwięk jest metaliczny, nierównomierny, jakby coś metalowego, jakaś blaszka gdzieś dzwoniła, szorowała. Nie jest jakoś mocno głośny, przy zamkniętych szybkach trzeba się dobrze wsłuchać. Pojawia się po wciśnięciu sprzęgła i ustaje gdy je zwolnię. Jesli to awaria tego łożyska, to pewnie trzeba wyjmować silnik/skrzynię, tak? No i pojawia się następne pytanie, czy przypadkiem nie trzeba będzie wymieniać docisku i sprzęgła? Ile w ogóle wytrzymują sprzęgła w Audi? Moja ma 180kkm i tak się zastanawiam czy przypadkiem przy tej okazji, jeśli będzie zdejmowana skrzynia, nie wymienić za jednym zamachem i sprzęgła. Miał ktoś z was podobnie? I jakie to koszty są mniej więcej?? Ps. sorki, że taki długi post mi wyszedł, ale problemy niuni to poważna rzecz i chciałem dobrze opisać :mrgreen: ...
piurko Opublikowano 12 Lipca 2006 Opublikowano 12 Lipca 2006 Nie zacisk tylko docisk Ja wymieniałem koło dwumasowe i przy okazji całe sprzęgło. Okładziny tarczy były jeszcze jako takie, ale sprężynki w terczy były już dość luźne , więc wymieniłem komplet. Moje A4 ma przebieg 175 tys. wyjmiesz skrzynię to się okażejak wygląda sprzęgło. Ale jeśli to hałasuje łożysko , to wymieniłbym wszystko . Koszt kompletnego sprzęgła to ok. 700 PLN
Flaha Opublikowano 12 Lipca 2006 Autor Opublikowano 12 Lipca 2006 Już się poprawiłem... :mrgreen: Dzięki piurko, pozdrówka. [ Dodano: 2006-07-14, 00:24 ] tylko czy to aby na pewno to łożysko??? Nie chcę, żeby mi wyjęli skrzynię, a potem się okaże, że to jakiś inny mały badziew, a mechanik skasuje za niepotrzebnie zrobioną robotę.... Czy ktoś z was miał podobne objawy?
adadur Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 Nie zacisk tylko docisk Ja wymieniałem koło dwumasowe i przy okazji całe sprzęgło. Okładziny tarczy były jeszcze jako takie, ale sprężynki w terczy były już dość luźne , więc wymieniłem komplet. Moje A4 ma przebieg 175 tys. wyjmiesz skrzynię to się okażejak wygląda sprzęgło. Ale jeśli to hałasuje łożysko , to wymieniłbym wszystko . Koszt kompletnego sprzęgła to ok. 700 PLN Nie wspomniałeś ile koło dwu masowe ... od tej ceny to boli głowa
piurko Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 Nie wspomniałeś ile koło dwu masowe ... od tej ceny to boli głowa O dwumasę nie pytał :razz: a nie chciałem stresować niepotrzebnie :mrgreen: Ja zapłaciłem za komplet LUKa - 1950 pln razem z wysyłką :roll:
Flaha Opublikowano 14 Lipca 2006 Autor Opublikowano 14 Lipca 2006 to cały komplet obligatoryjnie wymienić?? z dwumasą??? o żesz f*ck... A może to zupełnie coś innego brzęczy??
piurko Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 to cały komplet obligatoryjnie wymienić?? z dwumasą??? o żesz f*ck... A może to zupełnie coś innego brzęczy?? Jeśli Ci nie szarpie , to zostaw koło w spokoju Jeśli masz kasę i chcesz mieć spokój to wymień komplet Chyba w większości przypadków na forum dwumasy padają w okolicach 200 tys. przebiegu HGW [ Dodano: 2006-07-14, 18:35 ] Piotr1602 wkładał komplet od 1Z, ale coś nie pisze co z tego wyszło :?:
Flaha Opublikowano 14 Lipca 2006 Autor Opublikowano 14 Lipca 2006 no ja mam 1z.. Gdzieś na forum czytałem w którymś z postów, że pasują podobno dwumasy, chyba chodziło o cały komplet, od audi 80 b4 :?:
piurko Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 no ja mam 1z.. Gdzieś na forum czytałem w którymś z postów, że pasują podobno dwumasy, chyba chodziło o cały komplet, od audi 80 b4 :?: Autor Wiadomość Flaha, Ty nie masz dwumasy tylko zwykłe zamachowe :razz: i tego Ci zazdroszczę Żeby nie mieć problemów podobno biorą takie koło jak u ciebie i wkładają do takiego silnika jaki mam ja . Sam chciałem tak zrobić , ale zreztgnowałem.
Gość zdeniu Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 Sam chciałem tak zrobić , ale zreztgnowałem i mądrze postąpiłeś
Gość Murzyn Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 zdeniu, a orientujesz sie jak jest w AJM...o widze ze juz ktoras osoba ma z tym problem
Gość zdeniu Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 zdeniu, a orientujesz sie jak jest w AJM...o widze ze juz ktoras osoba ma z tym problem co dokładnie chcesz wiedzieć :?:
Gość Murzyn Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 czy jest dwumas czy normalne kolo zamachowe
Gość zdeniu Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 90KM ma tylko zwykłe koła zamachowe
piurko Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 90KM ma tylko zwykłe koła zamachowe O oznaczeniu 1Z :mrgreen: [ Dodano: 2006-07-14, 22:52 ] Sam chciałem tak zrobić , ale zreztgnowałem i mądrze postąpiłeś Czy możesz to rozwinąć, może pocieszysz mnie , bo do tej pory boli ten wydatek :roll:
Gość zdeniu Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 Czy możesz to rozwinąć, może pocieszysz mnie , bo do tej pory boli ten wydatek Audi to Audi (Autentycznie Udokumentowane Duże Inwestycje) :mrgreen: a tak poważnie to nie sądze aby konstruktorzy naszych niuni byli patałachami i dla jaj wymyślili cos takiego jak dwumas skoro mogliby zastosowac zwykłe koło
Gość Murzyn Opublikowano 14 Lipca 2006 Opublikowano 14 Lipca 2006 zdeniu, jezeli dobrze rozumiem koncepcje dwumas (czyli np."pierscien", ale gdzie masa jest glownie umieszczona na koncach "srednicy" lub prosciej pret z 2 odawnikami na koncach gdzie srdek obrotu jest w polowie dl preta) to uklon w strone troszke powazniejszej fizyki (tak 1-2 rok studiow technicznych lub mechanika) chodzi o to ze na ten uklad dzialaja sily o zupelnie innych wartosciach niz w przypadku normalnego pierscienia (kolo zamchowe) temat na prace magisterska...conajmniej
Flaha Opublikowano 15 Lipca 2006 Autor Opublikowano 15 Lipca 2006 Piurko, dzięki za podpowiedź, pocieszyłeś mnie ... pozdro
Rekomendowane odpowiedzi