Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Bas słabnie gdy fader jest na center, fabryczne audio na rns-e

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy to normalne (raczej nie) ze najmocniejszy bas mam gdy dam by grał sam przód. Kiedy ustawie by gral tez tył (dam fader na center) bas delikatnie cichnie zamiast grac wyrazniej ( w koncu z tylu sa dwa basowe i sub). Do tego gdy gram glosniej głosniki graja lekkim harczeniem jakby byly popalone ( na pewno nie sa bo podmienilem - efekt ten sam). Brat ma a3 sporback i seryjne audio ktore gra o wiele ladniej niz moje w A4...

Co jest tego powodem?

Czy odwrotne wpiecie wtyczek w glosnik moze miec na to wplyw ? (glsniki maja dwie wtyczki jeden na prad drugi do gwizdka - mze one zostaly zamienione przy swciemnianiu szyb).

Prosze o wskazowki bo czyste audio z milym dołem to dla mnie postawa.

Opublikowano

Witam,

Nie wiem niestety jak wyglądają oryginalne wtyczki w Audi (nie miałem okazji jeszcze rozbierać samochodu), ale brak basu jest często spowodowany odwrotnym podpięciem głośników, tzn. w sytuacji w której część (jeden bądź więcej) głośników gra w przeciw-fazie do reszty. Efekt ten jest właśnie głównie słyszalny w niskich częstotliwościach, fale akustyczne głośników się "znoszą". Tak jak mówię nie wiem jak wyglądają wtyczki więc nie wiem czy da się je odwrotnie podpiąć, ale właśnie odwrotne podpięcie daje takie efekty.

Pozdrawiam.

Opublikowano

dzieki kolego za odpowiedz... poza zanikajacym basem przy troche glosniejszum sluchaniu w dzwieku pojawia sie delikatny pierd...

wydaje sie ze moze to byc przeciwfaza.... tylko czy te glosniki da sie tak podpiac by uzyskac ten efekt ???

czekam na opinie fachowcow

Opublikowano

U mnie na concercie II też tak jest/było. Nie rozkminiałem dlaczego tak się dzieje, bo faderem miałem ustawiony sam front.

Wtyczki przy głośnikach da się podpiąć tylko w jeden sposób, więc nie można zmienić polaryzacji.

Opublikowano

No to lipa .... moze jednak ktos ma jakis pomysł?

Opublikowano

Wystarczy zmienić fazę w subwooferze zamontowanym w boczku,bas 100% lepszy,ta czarna wtyczka wyciągnąć odwrucić obciąć nożykiem to co blokuje i wsadzić spowrotem.