Trezor Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Dzisiaj pojawił mi się dziwny objaw. Jak wiemy przed wrzuceniem biegu w skrzyni typu tiptronic, należy najpierw wcisnąć hamulec. W tym momencie gaśnie kontrolka przy gałce zmiany biegów, która sygnalizuje konieczność wciśnięcia hamulca. I właśnie w momencie, gaśnięcia tej kontrolki, pojawia się takie delikatne "pyknięcie", jakby jakiegoś elektromagnesu (podobne słychać przy włączaniu i wyłączaniu różnych elektrozaworów). Czy ktoś z Was wie co to może być i jak się tego pozbyć?
Andrzej K Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Tak właśnie powinieneś słyszeć działanie "automatycznej blokady dźwigni przełączania". Jeżeli kiedyś nie usłyszysz tego "pyknięcia" to prawdopodobnie nie będziesz zadowolony .
Trezor Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2010 Tak podejrzewałem, że to ten mechanizm wydaje takie dźwięki. Ale to nie mój pierwszy tiptronic i w żadnym wcześniejszy, ani w tym do przedwczoraj nie było tego pyknięcia. Dlatego zastanawiam się, czy coś się nie psuje.
Rekomendowane odpowiedzi