Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Diagnostyka - wahacz prowadzący.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem dotyczy określenia stopnia zużycia wahacza prowadzącego (tzw banan)

Sprawdzając ostatnio zawieszenie w Niuni stwierdziłem dziwną przypadłość. Chwytając za wygiętą cześć prawego wahacza prowadzącego i pociągając go w górę i dół ma on większy stopień ugięcia niż lewy wahacz (jest miększy). Nie można wyczuć przy tym żadnych luzów i nie słychać stuków podczas jazdy. Ale ta różnica mnie niepokoi, ponieważ ten wahacz odpowiedzialny jest za ustawienie koła w linii prostej (ustalonej zbieżności). Wydaje mi sie iż wraz z wzrostem prędkości ( lub hamowanie) siły oddziaływujące na wahacz rosną i powodują przy zbyt miękkim łożysku gumowym przemieszczanie sie osi zwrotnicy względem nadwozia.

Jak określić stan w zużycia wahacza w takim przypadku? Wymienić na wszelki wypadek? Czy dać sobie spokój? Jeżeli wymieniać zrobić to z obu stron aby zachować symetrię?

Dodam iż przegub kulowy w tym wahaczu wygląda na sprawny nie stuka, nie ma luzów (jest ori przebieg >200K)

pzdr

g

Opublikowano

:hi:

Jeśli nie ma stuków ani większych luzów to jaki jest sens wymiany?

A wracając do postu nasuwa mi się pytanie. Czy jeżeli najpierw zmieniłem końcówki i ustawiłem zbieżność a później wymieniłem banan to czy zbieżność jest źle ustawiona :gwizdanie:??

Opublikowano

:hi:

Jeśli nie ma stuków ani większych luzów to jaki jest sens wymiany?

A wracając do postu nasuwa mi się pytanie. Czy jeżeli najpierw zmieniłem końcówki i ustawiłem zbieżność a później wymieniłem banan to czy zbieżność jest źle ustawiona :gwizdanie:??

Nie,ustawia sie tylko po wymianie ukladu kierowniczego badz zmiany zawieszenie(nizszy zawias m.in)