Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Szum turbiny i drgania samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z samochodem. Na zimny i na rozgrzanym silniku w okolicach 2000obr/min turbina zaczyna glosno szumiec, a dodatkowo zaczyna szarpac samochodem. Jendak gdy mocniej dodam gazu i powyzej 2000obr/min szum turbiny pozostaje, a drgania ustepuja. Orientuje sie ktos moze czego to moga byc objawy?? Czy to juz turbina pada??

Opublikowano

szum czy tak bardziej gwizd bo jak tak to turbo ładuje a to że budą czepie to mogą być poduszki pod silnikiem wybite albo koło dwumasowe

Opublikowano
  • Autor

szum jakby "suszarka sie wlaczala". za to na postoju na luzie slychac normalny gwizd tak jak ze sprawnej turbiny.

Opublikowano

to jest normalne i tak ma byc karzdy silnik ma takie miejsce w jakims przedziale ze poprostu niedomaga :przebiegly: moje tez ma w tym porzedziale to samo a jak ktos ci pisze ze to kolo lub poduszka to niesluchaj bo szkoda pieniedzy takich tematow jest pelno ludzie wymieniaja massy placa po 3 tys i dalej to samo tak jak i poduszki :hi:[br]Dopisany: 20 Czerwiec 2010, 12:29_________________________________________________jak masz ten szum od czasu do czsu i potem niema na jakis czas to to ci sie czysci dpf 45% zapelnienia tak ma byc powinien nieraz byc slyszalne buczenie z wydechu[br]Dopisany: 20 Czerwiec 2010, 12:30_________________________________________________tutaj dla tych co niewiedza ze nie zawsze wypalanie dpfa jest poprzedzone wyswietleniem kontrolki w fisie

http://img356.imageshack.us/i/dpfdd0.jpg/

Opublikowano

BLB nie ma DPF

Opublikowano

BLB nie ma DPF

Fabrycznie...

Ale moze ktos mu dolozyl?

Opublikowano
to jest normalne i tak ma byc karzdy silnik ma takie miejsce w jakims przedziale ze poprostu niedomaga moje tez ma w tym porzedziale to samo a jak ktos ci pisze ze to kolo lub poduszka to niesluchaj bo szkoda pieniedzy takich tematow jest pelno ludzie wymieniaja massy placa po 3 tys i dalej to samo tak jak i poduszki

Dopisany: 20 Czerwiec 2010, 12:29

--------------------------------------------------------------------------------

jak masz ten szum od czasu do czsu i potem niema na jakis czas to to ci sie czysci dpf 45% zapelnienia tak ma byc powinien nieraz byc slyszalne buczenie z wydechu

Dopisany: 20 Czerwiec 2010, 12:30

--------------------------------------------------------------------------------

tutaj dla tych co niewiedza ze nie zawsze wypalanie dpfa jest poprzedzone wyswietleniem kontrolki w fisie

http://img356.imageshack.us/i/dpfdd0.jpg/

glupoty piszesz i tyle :rolleyes:

Opublikowano

zamiast pisac ze ja pisze glupoty to napisz cos sesownego do tematu albo sie nieudzielaj a do tego problemu nic niezrobisz bo mam to samo i rok szukalem i jezdzilem po warsztatach tak ma byc i koniec zreszta niech sie inni wypowiedza nieznam nikogo kto nato poradzil cos ten silnik tak pracuje //a ty bys mu pewnie napisal wymien 2 massa ,,sprzeglo,.wtryski,,turbo..i co jeszcze cale auto?

Opublikowano

zamiast pisac ze ja pisze glupoty to napisz cos sesownego do tematu albo sie nieudzielaj a do tego problemu nic niezrobisz bo mam to samo i rok szukalem i jezdzilem po warsztatach tak ma byc i koniec zreszta niech sie inni wypowiedza nieznam nikogo kto nato poradzil cos ten silnik tak pracuje //a ty bys mu pewnie napisal wymien 2 massa ,,sprzeglo,.wtryski,,turbo..i co jeszcze cale auto?

kolego , nie pisz farmazonow ze jak ci zaczyna szarpac samochodem to jest to normalne i ten typ tak ma, zgadza sie ma tak , ale w przypadku drgan mniejszych lub wiekszych ale nic nie powinno przerywac i szarpac jesli cos szarpie to zanczy ze cos jest nie sprawne.Inna sprawa jest to ze przyczyn to moze byc co naj mniej z 3 albo i 5 ale jak nie jedziesz tym autem to nie wiesz doklednie o co mu chodzi i co to za szarpanie , nie maniej jedanak w tym przypadku najprawdopodobniej cos z paliwem czyli PD

osoba sprawa jest ze w takim razie po ch...wych warsztatach jezdziles skoro mechanicy uwazaja ze tak ma byc :wink4::hi:

Opublikowano

Witam

A moze zamiast sie tak szarpac to moze by ktoś powiedziełkoledze by zrobił wszelkiego rodzaju logi i by było wiadomo ci się dzieje ze tak szarpie. Moze wtrysk, moze dwumas a moze ... . No własnie. Po logach przynajmnie sie wyeliminuje ew. wade silnika.

pozdro

ZC

Opublikowano

noto w takim razie poczekamy niech kolega napisze czy mu szarpie autem czy ma na mysli drgania czyli rezonans na aucie w tym przedziale obrotowym i dopiero bedziemy pisc

Opublikowano
  • Autor

miedzy 1800obr/min a 2000obr/min zaczyna sie szarpanie (przod-tyl) przy dodawaniu gazu, jak go delikatnie odpuszcze to ustepuje. Dodatkowo z rury wydechowej wydobywaja sie czarne spaliny.

Opublikowano

miedzy 1800obr/min a 2000obr/min zaczyna sie szarpanie (przod-tyl) przy dodawaniu gazu, jak go delikatnie odpuszcze to ustepuje. Dodatkowo z rury wydechowej wydobywaja sie czarne spaliny.

No to logi dynam i stat i będzie wiadomo co mu jest ze szarpie.

Tym bardziej ze piszesz ze wali wtedy dymem czarnym.

Pozdro

ZC[br]Dopisany: 21 Czerwiec 2010, 10:48_________________________________________________

noto w takim razie poczekamy niech kolega napisze czy mu szarpie autem czy ma na mysli drgania czyli rezonans na aucie w tym przedziale obrotowym i dopiero bedziemy pisc

Kolega opisał juz w temacie ze ma szarpanie.

Opublikowano

wyglada na to ze ci PD padaja a raczej juz padly.

Opublikowano
  • Autor

PD czyli co bo sie zabardzo nie orientuje w sprawach technicznych??

Opublikowano

PD czyli co bo sie zabardzo nie orientuje w sprawach technicznych??

PD = Pumpe-Düse = pompowtryskiwacze

--

Pozdrawiam

Sławek

Opublikowano

ja bym jeszcze sprawdził EGRa miałem to samo w tym przedziale obrotów z zasłoną dymną z wydechu a jak przekroczył 2200obr to chodził normalnie bez zasłony dymnej z tyłu, poprostu EGR sie nie domykał, checka nie wywaliło a pozniej mi cała główka z zaworu sie urwała i wtedy dopiero check na desce sie zapalił.

Ale bez vaga to takie wróżenie z fusów