domjenick Opublikowano 26 Czerwca 2010 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Któregoś pięknego niedzielnego poranka wyszedłem po coś do auta i taki widok mnie zastał... http://images43.fotosik.pl/296/ee4fe7cb36195d9dm.jpg[/img] jak widać na zdjęciu poniżej- auto zaparkowane na chodniku jednym kołem-widocznie komuś było za wąsko... trzeba było coś z tym zrobić... Więc zaczynamy od zdjęcia tego plastiku-podważyć srubokrętem i odchodzi Odkręcamy śrubę trzymającą "ramię" lusterka teraz trzeba zdjąć boczek drzwi,żeby się dostac do wtyczki i wyjąć kabel lusterka zdejmujemy listwę,podważając stronę od zawiasów auta teraz 5 śrub-to jest strona pasażera w "angliku"- w europejskiej wersji auta,będzie to po prawej stronie teraz od dołu,ciągniemy od drzwi i do góry,żeby zdjąć boczek-są dwie plastikowe spinki w górnych rogach-one trzymają "górę" boczka,ale spokojnie,żeby nie wyrwać kabli w środku... odpinamy cięgno klamki potem kostki od głośnika ...i od modułu... boczek można odłożyć na bok,teraz odkręcamy głośnik,żeby mieć dostęp do okablowania lusterka-trzy śrubki ...odpinamy kostkę od modułu... i wyjmujemy na zewnątrz,przez otwór głośnika teraz wyjmujemy ramię lusterka z mocowania w drzwiach,odchodzi w miarę łatwo,bo trzyma się teraz tylko na tych dwóch bolcach(śrubę odkręciliśmy wcześniej) ...i wyjmujemy piankę uszczelniającą teraz przez otwór głośnika,odpinamy kable od mocowań do elementów wewnętrznych drzwi-trudność polega na tym,że nic nie widać,przeszkadza prowadnica szyby i jest trochę taśmy,którą trzeba oderwać,albo wyjąć plastikowy uchwyt-tak, czy inaczej-jest trudno i to zabiera najwięcej czasu,jak z tym się uporamy-wyjmujemy kabel z wtyczką od góry-lusterko mamy odpięte i odkręcone... teraz przełożenie plastikowej obudowy ze starego-do nowego/używanego-jakkolwiek zwał-tego,które zamierzamy zamontować... ...dwie śrubki,od spodu lusterka i od wewnątrz odpinamy szkło lustra z tych spinek plastikowych odpinamy wtyczki od ogrzewania lusterka i jeśli ktoś ma -od czujnika zmierzchu zdejmujemy plastikową obudowę lusterka i przekładamy do "nowego" teraz do jakiegoś długiego pręta,przyklejamy taśmą kostkę od "nowego" lusterka ... i wkładamy w otwór od góry drzwi,aż do dołu,gdzie jest otwór głośnika... podpinamy kostkę i składamy wszystko w odwrotnej kolejności
HiRide Opublikowano 19 Lipca 2010 Opublikowano 19 Lipca 2010 Szkoda ze nie bylo takiego fotostory miesiac temu jak sobie robilem podswietlane lusterka Taka mala uwaga - mi sie za nic nie udalo wsadzic lusterka na swoje miejsce.Przeszkadza multum uszczelek ktore mozna latwo pozaginac.Nie obylo sie bez odkrecenia ramki drzwi i uniesienia jej pare cm do gory.Wtdy poszlo w miare gladko.
domjenick Opublikowano 19 Lipca 2010 Autor Opublikowano 19 Lipca 2010 nie powiem-też miałem problem,ale włożyłem najpierw przód,a potem pomagałem sobie palce-moje uszczelki są dosyć miękkie
Lukasch44 Opublikowano 17 Września 2011 Opublikowano 17 Września 2011 najtrudniej chyba połapać przewód tymi spinkami jak w ori .A przeciągnięcie tak jak w oryginale to też niezła zabawa.
Huberto_v Opublikowano 2 Stycznia 2012 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Mam w planach mod lusterek , takze opis na pewno sie przyda
teem111 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Opublikowano 9 Stycznia 2012 ja mam problem z włozeniem lusterka na swoje miejsce moze ktoś podpowie jak je tam włożyć
domjenick Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2012 ja mam problem z włozeniem lusterka na swoje miejsce moze ktoś podpowie jak je tam włożyć ale z czym dokładniej jest problem?coś nie pasuje?
AndyN Opublikowano 9 Stycznia 2012 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Dużo jest **** by przeciągnąć dodatkowe kable do lusterek? Chcę dołożyć fotochromy zewnętrzne.
HiRide Opublikowano 10 Stycznia 2012 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Dużo jest **** by przeciągnąć dodatkowe kable do lusterek? Chcę dołożyć fotochromy zewnętrzne. duzo a jak by ci wpadl pomysl rezania podswietlenia to jeszcze wiecej
AndyN Opublikowano 10 Stycznia 2012 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Tego się bałem. Trzeba ściągać lusterka by przeciągnąć kable?
HiRide Opublikowano 10 Stycznia 2012 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Tego się bałem. Trzeba ściągać lusterka by przeciągnąć kable? ja sciagalem bo uwazam ze trzeba ale moze ktos to zrobil inaczej
wielki1980 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Żeby wymienić kompletne lusterko trzeba ściągać tapicerkę drzwi?
domjenick Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2012 Żeby wymienić kompletne lusterko trzeba ściągać tapicerkę drzwi? tak, bo inaczej nie puścisz kabli do modułu-łatwiej będzie wymienić całe lustro, bo nie bawisz się z odczepianiem starych kabli, tylko je tniesz i od góry wprowadzasz nowe-co pomoże skrócić czas operacji- tak, czy inaczej zwalić trzeba tapicerkę drzwi
AndyN Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 A da się bez demontażu lusterek przeciągnąć dodatkowe kable do fotochromów zewnętrznych?
wielki1980 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Od spodu lusterka są dwa wkręty mocujące dolną osłonę łatwo je urwać co właśnie zrobiłem, także proszę delikatnie odkręcać najlepiej czymś zapuścić np WD40.
domjenick Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2012 A da się bez demontażu lusterek przeciągnąć dodatkowe kable do fotochromów zewnętrznych? jeśli wyjmiesz tylko szkło- może będzie na tyle miejsca, żeby jakiś drut tam wcisnąć i pościć kable do środka- pokombinuj
teem111 Opublikowano 7 Lutego 2012 Opublikowano 7 Lutego 2012 jak wyjasc sam wkład zeby nic nie uszkoidzic?
domjenick Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Opublikowano 7 Lutego 2012 jak ustawiasz lustro-skręć na maxa w lewo, lub w prawo i zobaczysz, czy masz na tyle miejsca, żeby coś tam włożyć i zaczepy odczepić
teem111 Opublikowano 11 Lutego 2012 Opublikowano 11 Lutego 2012 dzieki zrobiłem jak radziłes nic przy tym nie uszkadzajac wyszło bez problemu
Rekomendowane odpowiedzi