Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana rozrządu a ... zębatka wałka rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Przybieram się do wymiany rozrządu, ale najpierw mechanior kazał mi sprawdzić z Wami ( :decayed:), czy nie powinienem wymienić także zębatki wałka rozrządu - mam nadzieję, że dobrze zapamiętałem nazwę :mysli:

Jakby mnie ktoś dokładnie oświecił co to jest i czy trzeba to wymienić, a może najpierw jakoś sprawdzić, to byłbym wdzięczny.

Schemacik z numerkiem pewnie też by nie zaszkodził :wink4:

Opublikowano

Pierwszy słyszę, żeby przy wymianie rozrządu trzeba było wymieniać koło pasowe wałka rozrządu :gwizdanie: . Wymień tylko pasek, napinacz, rolkę prowadzącą i ewentualnie pompę wody bo choć nie jest napędzana paskiem rozrządu to przy ewentualnej wymianie raczej jej nie wymienisz bez rozbierania przodu auta, a nie kosztuje dużo :wink4: . Po wymianie oczywiście sprawdzić kąt wtrysku Vagiem i w razie potrzeby ustawić.

Opublikowano

Wszystko sie zgadza ale ja bym pamiętał o uszczelniaczach na wał korbowy,wałek rozrządu i wałek posredni.

Opublikowano
  • Autor

Rozrząd wiem co i jak. Uszczelniacze też będę pewnie wymieniał, bo prawdopodobnie coś się poci.

Natomiast mechanik stwierdził, że w niektórych samochodach od razu się wymienia właśnie to koło i kazał mi sprawdzić, czy i u mnie.

Ja osobiście też wcześniej o tym nie słyszałem.

Opublikowano

mechanik ma racje - jest coś takiego jak wymiana kół rozrządu. bynajmniej moja miała w Niemczech zmieniany rozrząd ze wszystkim kołami i uszczelniaczami(szkoda ze musiałem poprawić serwis i wymieniać dolne koło bo nie dokręcili śruby centralnej)

W silnikach dizla nie stosuje się śruby centralnej 2gi raz. wymagana nowa- około 13zł kosztuje.

przede wszystkim zwraca sie uwage na koła górne(wałka i pompy) słyszeliscie napewno ze komus przeskoczył rozrzad na pompie czy tam na wałku... :) no właśnie....

Opublikowano

Ale po jakim przebiegu wymienia się te koła?

Chyba nie przy każdej wymianie rozrządu?

Opublikowano

Kiedyś w instrukcjach serwisowych od volvo ;) znalazłem fragment opisujący wymianę kółek zębatych, z tego co dobrze kojarzę zalecali podmianę kółka co 2 rozrządy.

Opublikowano

Najpierw sprawdź stan koła zębatego nie tylko na wałku rozrządu ale na wale oraz pompie.

Średnica koła na wale jest dużo mniejsza niż na wałku rozrządu i teoretycznie to ono powinno się wytrzeć pierwsze.

Opublikowano

Ja przy rozrządzie wymieniałem właśnie to koło zębate na na wale korbowym 028 105 263 D cena w ASO coś koło 140 zł

Opublikowano
  • Autor

I tak teraz sobie myślę, że to chyba chodziło jednak o koło na wale korbowym :embarrassed:

Czyli obejrzeć, sprawdzić i wymienić jak trzeba.

Opublikowano

Myślę że lepiej wymienić 140 zł więcej do ceny rozrządu to nie dużo a jak już wymieniać to wszystko i mieć przez 90 tys. km spokój.

Opublikowano
  • Autor

Myślę że lepiej wymienić 140 zł więcej do ceny rozrządu to nie dużo a jak już wymieniać to wszystko i mieć przez 90 tys. km spokój.

Też tak myślę, ale oprócz rozrządu robię jeszcze inne rzeczy i się już k... trochę nazbierało ;(

Opublikowano

No u mnie też tak było pękł mi wąż(jedyne 210 zł w ASO) gdzieś tam przy głowicy i płyn spier... ale żeby tam dojść to masakra a że za 10 tys i tak miałem rozrząd robić to mówię przód zrzucamy i wszystko się przy okazji zrobi i też tak się pozbierało a to to a to tamto a na koniec jeszcze mi ciekło z uszczelniacza pomiędzy skrzynią a silnikiem więc myślę jak robić to wszystko i skrzynia out bo inaczej nie ma jak tego wymienić to jak już skrzynia wyjeta to i sprzęgło by trza bo jedna robota :) a miałem je jeszcze od nowości i jak już byłem na programie u Witka to musiał niutona dać mniej bo się ślizgało więc pewnie by niedługo padło.Więc też troszkę mi się tego nazbierało :confused4:

Opublikowano

Wiem, że wymienia się koło pasowe paska mikro wału korbowego w którym jest gumowy amortyzator drgań, ale zębate koła pasowe rozrządu :mysli: .

Opublikowano

ja byłem zmuszony osatnio u siebie zmienic dolne koło rozrządu ale kupiłem zamiennik Hansa prisa za 70zł i śrubę centralną i jak narazie wszystko dobrze fafa... np koło rozrządu pompy wtryskowej w ASO miałbym za 90zł bo z zamienika niedostępne.

• 2 lata później...
Opublikowano

Panowie odgrzewam kotleta.

Zabieram sie za wymiane rozrzadu plus wymiane szklanek i zastanawialem sie nad wymiana koła pasowego wału ale......powiedzcie mi czy warto jesli nic sie nie dzieje a jesli nalerzy wymienic to jakie sa objawy i wogole czy warto !!

Z gory dzieki bardzo.

Opublikowano

Przy wymianie rozrządu producent zabrania odkręcania dolnej śruby wału.

Objawy, przy których należy się tym zainteresować - bicie dolnego koła pasowego z tłumikiem drgań. Nie ma bicia - nie ruszaj.

Opublikowano

problemy z dolnym kołem występowały w silniku 1Z ja u siebie w AFN rozbierałem bo mi sie kąt wtrysku przestawił okazało sie winą był pasek rozrządu ale jak już rozebrałem to nowe koło założyłem

Opublikowano

Problemy z dolnym kołem były w 1.9 TD czyli AAZ ;-) 1Z ma to samo co AFN. Jednak producent zabrania odkręcać tej śruby przy wymianie rozrządu.

Opublikowano

Panowie zeby zdjac kolo pasowe odkrecamy jedynie 5 srubek? i po ptokach czy dobrze zrozumialrm iz nei powinno sie tego robic przy wymianie rozrzadu jedynie gdy chcemy owe kolo wymienic??

ok objawy drgan??

a darcie paska tez gdzies slyszalem ze przychodzi czas na kolo pasowe poniewarz zaczyna szczepic pasek??