Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] A4 Multitronic migajace lampki (WIDEO)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie miałem okazję kupić auto Audi A4 z 2003roku w automacie (multitronic) z Niemiec (ja generalnie jestem bardzo ale to bardzo początkujący jeśli chodzi o samochody). Auto ma przejechane 150 tysiecy i zauważyłem, że mrugają mi lampi P-R-N-D-S przedstawione na wideo (link poniżej). Auto jeździ póki co bez problemów. Praktycznie dzisiaj je dostałem także nie mam możliwości iść w niedzielę na komputer. Tak czy siak, ktoś może miał podobny problem?

Dziękuje za odpowiedzi!

Opublikowano

koniecznie musisz podłączyć auto pod VAG'a i odczytać błędy. Migające symbole PRNDS oznaczają tryb awaryjny skrzyni i jakiś problem..... musisz poczytać... tu na forum jest sporo informacji o twojej skrzyni i o jej różnych usterkach.

Opublikowano

a co to za silnik 75 koni ?? w b6 jeszcze multi, OMG, po za tym nie jeździj autem, skrzynia pracuje w trybie awaryjnym cos sie wywaliło konkretnie jeśli samo niegasnie

Opublikowano
  • Autor

Te audi ma 131 koni. To jest b5 albo b6 (nie wiem do konca, auto jest ze srodka 2003 roku).

(coś mi się poknociło w profilu, już zmieniłem)

Opublikowano

Masz B6, druga sprawa to ze skrzynią jedź do serwisu i to niezwłocznie, bo jak się wysypie to będą wysokie koszta.

Opublikowano
  • Autor

czy ktoś może polecić jakiś serwis od automatycznych skrzyń w pomorskim?

Opublikowano

Z serwisem to jest problem , wszyscy druciarze naprawiają Multi. z tym że może kilku w PL na tym się zna :kwasny: .W twoim przypadku pierwsze co bym zrobił to kupił kabel za 50zł ODB II z czytał błędy i w tedy mniej więcej będzie wiadomo o co kaman .W twoim przypadki może to być uszkodzony sterownik ,naprawa sterownika od 600 --- 800zl z tym że to ta bardzo optymistyczna wersja :). W innym przypadku koszta rosną i to znacznie ,radzę na spokojnie podejść do problemu bo w innym przypadku pseudo mechanik może narobić wielkich szkód .

A tak po za tym witaj w gronie posiadaczy multitronika :> najbardziej wypasionej skrzynki :naughty:

Opublikowano
  • Autor

uris dzięki :-) zamówiłem właśnie kabel. Nie powiem to boli jak kupuje się auto za studenckie oszczędności i wychodzi taki bubel :|

musze zlokalizować jakiegoś sensownego mechanika gdzieś w woj. pomorskim, albo w kujawsko-pomorskim.

Czy ten multitronic serio jest taki zły?

Opublikowano

kablem za 50 zł to nie nawojujesz, zły jak zły zalezy jak traktowany, wymienay oleju co 50tys filtra z olejem co 100tys nie katuj az skrzynia osagnie temp robocza i wskoczy adaptacja, pozatym bajka takie wczesne DSG

Opublikowano

pozatym bajka takie wczesne DSG

Nie bardzo, Multi jest bezstopniowy, a DSG dwusprzęgłowy zautomatyzowany manual. Całkiem różne skrzynie.

Opublikowano

czy ktoś może polecić jakiś serwis od automatycznych skrzyń w pomorskim?

Boże Pole Wielkie kilka kilometrów od Wejherowa.

Jedyny na Pomorzu serwis automatów,który naprawdę ogarnia Multitroniki :cool1:

Opublikowano

uris dzięki :-) zamówiłem właśnie kabel. Nie powiem to boli jak kupuje się auto za studenckie oszczędności i wychodzi taki bubel :|

musze zlokalizować jakiegoś sensownego mechanika gdzieś w woj. pomorskim, albo w kujawsko-pomorskim.

Czy ten multitronic serio jest taki zły?

Jak się psuje to jest zły ,jak nie to jest zajeb@#$% a tak na serio to ciężko powiedzieć ,wszystko zależy jak poprzednik dbał .Multi ma kilka wad konstrukcyjnych i z tąd częste problemy ,słabym punktem multi jest sterownik który się psuje,6 lamel zamiast 7 , nie aktualny soft który KATUJE skrzynie .Jak się uporasz z tą usterką to wymień olej najlepiej dynamicznie ,filtr wymiana lub czyszczenie ,update softu !! i pewnie pojeździsz .

Opublikowano

Tryb awaryjny, w którym wszystkie symbole biegów na FIS są podświetlone i mrugają to wskaźnik krytycznej usterki - zwykle pada połączenie z czujnikiem zakresu przełożeń (F125) ale równie dobrze, może to oznaczać kilka innych rzeczy (przekroczenie dopuszczalnej temperatury oleju w skrzyni, uszkodzenie czujnika ciśnienia sprzęgła).

Zacznijmy od VAG-a. Daj znać jak już dojdzie interfejs - wtedy poprowadzimy Cię dalej...

Odpowiadając na Twoje pytanie - Multitronic sam w sobie nie jest zły. Problem w tym, że zakupu auta z tą skrzynią dokonuje najczęściej nieświadomy użytkownik - z drugiej strony wiadomo przezież, że handlarze najczęściej pozbywają się aut z ukrytymi usterkami (multitronic idealnie się do tego nadaje ;)). Wystarczyłoby przez zakupem sprawdzić kilka rzeczy istotnych dla tej skrzyni i już wiadomo czy warto brać takie auto czy nie. Niestety zazwyczaj kończy się zakupem bez uprzedniego zapoznania się z tematem i stąd ta pechowa opinia która przylgnęła do tych skrzyń. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że w swojej pierwszej generacji mulitronic posiadał kilka grzechów (źle napisany program, brak okresowej wymiany oleju, za mało wydajny układ hydrauliczny, za słabe sprzęgło). Psują się przede wszystkim skrzynie z B6 - od nadwozia B7 jest już znacznie lepiej. Dlatego też najlepszym sposobem aby zadbać o Multitronika jest doprowadzenie jej do stanu jaki mają skrzynie po 2004 roku (sprzęgło 7 lamelowe, odpowiedni sterownik i oprogramowanie skrzyni). Chyba najważniejszą sprawą jest pilnowanie okresowej wymiany płynu ATF (co 50/60tyś km). Gdyby ta skrzynia rzeczywiście była takim gniotem jak wszyscy "znawcy" twierdzą - Audi już dawno wycofałoby się z jej produkcji. A tu proszę, debiutuje nadwozie B8 i w ofercie pojawia się kolejna generacja tej przekładni...

Jeśli chodzi o pozyskiwania wiedzy na temat przekładni multitronic, zapraszam do zapoznania się z wątkami:

- http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_b7_multitronic_encyklopedia-t94996.0.html

- http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6b7_diagnostyka_skrzyni_multitronic-t141164.0.html

Opublikowano
  • Autor

hej,

Dziekuje wszystkim za informacje. Z tego co powiedział mi mechanik wysypał się sterownik :( Koszt to podobno 5 tysiecy?

Opublikowano

hej,

Dziekuje wszystkim za informacje. Z tego co powiedział mi mechanik wysypał się sterownik :( Koszt to podobno 5 tysiecy?

Poszukaj na forum, jak go naprawic. Ktos juz to zrobil, wiec moze w Twoim przypadku tez sie uda.

Opublikowano

Na Twoim miejscu podjechałbym na lokalnego spota - poprosił kolegów o zapięcie VAG-a i odczytanie oraz zapisanie błędów. Nie chcę mówić źle o Twoim mechaniku ale jeśli chodzi o multitronika to nie ufam nikomu (no chyba, że jakiś sprawdzony warsztat masz).

Jeśli chodzi o sterownik - dla Twojej skrzyni koszt nowego to 4400zł. Oczywiście najbardziej opłacalną formą pozbycia się tej usterki będzie naprawienie uszkodzonego sterownika (koszt do 800zł) - poniżej linki do dwóch firm które się tym zajmują:

http://www.allegro.pl/item1096327923_naprawa_multitronic_multitronik_skrzynia_fv_gw.html

http://www.allegro.pl/item1096275645_naprawa_skrzynia_multitronic_multitronik_12mc_gwa.html

Jeśli powołasz się na A4 Klub - będzie zniżka. Możesz sterownik zdemontować samemu i zawieźć lub wysłać do naprawy - oprócz tego w przypadku Zielonej Góry istnieje możliwość demontażu i montażu sterownika na miejscu (koszt 400zł).

Jeśli chodzi o próby naprawienia samemu - kolega lechwik podjął próbę, nie udało mu się (napisał ciekawą relację: http://www.a4-klub.pl/smf/b6_avf_gja_multitronik_naprawa_sterownika_vag_blad_17090-t53159.0.html). Ostatecznie oddał sterownik do naprawy.

Opublikowano

Nie załamuj się chłopie nie jest aż tak źle ja tą usterkę ogarnąłem z przyjemnością demontaż montaż sam, naprawa sterownika dwie nowe uszczelki i korki około 600 zł za to

Opublikowano
  • Autor

jeszcze raz dzięki za info będę was informował na bieżąco.

hubi22: ja niestety o samochodach i ich naprawach nie mam pojęcia, to moje pierwsze auto.

Opublikowano

multi to delikatna sprawa sam przerabiałem

no i trzeba o nia dbac szczególnie

ale 1 sparaw czytaj forum jest sporo wiedzy na ten temat

i pod żadnytm pozorem NIE daj się naciągac tym oszustom !! ( 5 tys to juz ostatecznośc)

sterownik naprawisz za około 1 tys. zł ( jest na forum jak go wyjąć) jak byś mieszkał bliżej bym ci pomógł

podpinaj vag-a i dawaj co pokaże

Opublikowano

hej,

który mechanik?

ten 502419791 ?