Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Proszę o pomoc w sprawie dystansów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Otóż niedawno zakupiłem komplet aluminiowych dystansów 15mm z pierścieniem centrującym i okazało się że nie pasują :kwasny: aukcja podobnych-> http://allegro.pl/item1100978986_dystanse_do_felg_ze_srubami_z_centrowaniem_15mm.html

Oczywiście oddałem je. Problem narysowałem, mam nadzieję że dość czytelnie.

nowy2.th.jpg

w prostych słowach kołnierz piasty za bardzo wystaje, przez co dystans opiera się na nim (zielone kropki) i nie przylega do płaszczyzny piasty...

wg sprzedawcy dzieje się tak zazwyczaj przy grubościach 15mm

(pomijam to że średnica całego dystansu jest mniejsza od średnicy piasty, co nie wyglądałoby dobrze)

I tutaj właśnie potrzebuję pomocy. Szukam jakiś sprawdzonych sprzedawców i pasujących dystansów 15mm do B5, a jeśli nie da rady 15mm to jakie byłyby odpowiednie do felg 17" 7,5J et 45?

Opublikowano

Ja bym dał 10. Wtedy et45 "zmienia się " w 35 czyli w standardowe dla 17 do audi a4 b5.

Opublikowano
  • Autor

Ja bym dał 10. Wtedy et45 "zmienia się " w 35 czyli w standardowe dla 17 do audi a4 b5.

no właśnie chciałem żeby było et30 :przebiegly:

Opublikowano

Potrzebujesz specjalne dystanse z frezem ( ja mam sprowadzone 12,5 mm z USA ) albo poprostu grubszy dystans.

Na allegro sa tylko standardowe dystanse i musza miec odpowiednia grubosc, zeby pierscien centrujacy nie oparl sie na piascie. Z tego co pamietam, to minimalna grubosc to 17 mm ( prawdopodobnie, bo nie pamietam ile mi podczas liczenia wyszlo ).

Dystansu 10 mm nie zalozysz, bo nie da sie z w/w podowow chyba, ze bez centrowania. Niestety piasta jest za plytka, zeby zalozyc taki dystans i jeszcze starczylo na centrowanie felgi. Niestety ori felgi audi maja frez 4-5mm a dopiero pozniej centrowanie, wiec piasta musi porzadnie wystawac. Najgrubszy dystans bez centrowania to okolo 5mm, zeby piasta osiadla 2 mm w feldze.

Dobry tokarz powinien bez problemu problem ogarnac i przygotowac Ci te 15mm

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano
  • Autor

Potrzebujesz specjalne dystanse z frezem ( ja mam sprowadzone 12,5 mm z USA ) albo poprostu grubszy dystans.

Podejrzewam że te z USA zabijają ceną? :gwizdanie:

a grubszy odpada bo opona będzie tarła o błotnik :kwasny:

Dobry tokarz powinien bez problemu problem ogarnac i przygotowac Ci te 15mm

rozważałem dwie opcje:

-przetoczyć dystans od wewnątrz tak żeby pierścień piasty wchodził głębiej, ale zrezygnowałem bo wtedy pierścień centrujący dystansu byłby zwyczajnie za cienki, co mogłoby być niebezpieczne

-albo druga opcja nad którą się jeszcze zastanawiam, mianowicie na tokarce zebrać lekko kołnierz piasty tak żeby nie blokował dystansu :mysli: Wtedy cały dystans oprze się solidnie o piastę, centrowanie w dystansie zostanie nienaruszone i wszystko powinno być ok

Opublikowano

Wiesz, wydaje mi sie, ze obie opcje nie sa zadowalajace. Pierwsza sam skresliles. Druga wydaje mi sie nieco dziwna bo prowadzi do niestandardowych zmian w Twoim samochodzie - a trzeba dazyc do serii - tylko po to, zeby za chwile nie okazalo sie, ze przez jakas modyfikacje nie podpasuje Ci cos, co masz w glowie i pasuje wszystkim innym.

Jezeli chodzi o modyfikacje to mozna podtoczyc dystans od wewnatrz zwiekszajac przy tym poczatkowa grubosc od zewnatrz. Tak wlasnie wykonane sa dystanse z USA.

Zapytam jutro SIDa bo On wlasnie zamontowal 15mm wykonane w tej technice. Ja nie wydalem zbyt duzo pieniedzy - tylko troszke wiecej niz na normalne. Problem bardziej polega na czasie oczekiwania - okolo 2 miesiace. Masz czas?

Opublikowano
  • Autor

Wiesz, wydaje mi sie, ze obie opcje nie sa zadowalajace. Pierwsza sam skresliles. Druga wydaje mi sie nieco dziwna bo prowadzi do niestandardowych zmian w Twoim samochodzie - a trzeba dazyc do serii - tylko po to, zeby za chwile nie okazalo sie, ze przez jakas modyfikacje nie podpasuje Ci cos, co masz w glowie i pasuje wszystkim innym.

niestety przyznaję rację :confused4:

A masz może gdzieś foto tych amerykańców? Bo nie bardzo umiem sobie wyobrazić rozwiązania o którym mówisz :mysli:

Może istniałaby możliwość przerobienia standardowych na takie jak z USA.

Czas mam jak najbardziej, nie śpieszy mi się z tym. Bardziej zależy mi na cenie, bo zakładać dystanse warte powiedzmy 500zł za oś do felg wartych 1000zł (avus s4) to delikatnie mówiąc przesada :wink4:

Opublikowano

Jutro zapytam ile kosztuja dokladnie i ile trzeba poczekac.

Przerabiania sobie nie wyobrazam - albo profi robota od podstaw albo zakupiony gotowiec. Mowimy o bezpieczenstwie! Zdjecie Ci zrobie, jak kolo zdejme ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

ok, będę wdzięczny :notworthy:

przed chwilą wpadło mi w łapy coś takiego:

http://www.fk-automotive.de/websale7/Spurverbreiterung-FK---16-mm-System-A---fit-for.htm?Ctx={ver%2f7%2fver}{st%2f3eb%2fst}{cmd%2f0%2fcmd}{m%2fwebsale%2fm}{s%2ffk-automotive%2fs}{l%2fDeutsch%2fl}{mi%2f144-2834%2fmi}{pi%2f1500091%2fpi}{po%2f2%2fpo}{fc%2fx%2ffc}{p1%2f305391f4c1991f9c7ad9d36d78d899af%2fp1}{md5%2f7673dc70eb894396e91d3367426b588b%2fmd5}

jakoś mi to nie pasuje, FK zrobiło dystans 16mm bez centrowania?? :blink:

chociaż to pewnie tylko rysunek poglądowy[br]Dopisany: 04 Lipiec 2010, 23:27_________________________________________________Problem rozwiązany :kox:

nabyłem komplet dystansów 15mm H&R (nr katalogowy 30255571C)

wyglądają jak na foto:

30255571.JPG

Opublikowano

Ile dałeś? Jak nie tajemnica, oczywiście :-)

Opublikowano

Ile dałeś? Jak nie tajemnica, oczywiście :-)

dokladnie, ile dales :?: i skad je kupiles :?:

Opublikowano
  • Autor

alledrogo, cztery używki z kompletem śrub 300pln :kwasny: ...ale biorąc pod uwagę że nówki chodzą po ~90$ za 2szt, to cena do przyjęcia

na razie założyłem tylko tył i jest optymalnie, dzisiaj po pracy montuje przód, bo wczoraj nie miałem już czasu

chociaż mam pewne obawy że et30 na przód to będzie za dużo :mysli:[br]Dopisany: 02 Wrzesień 2010, 11:50_________________________________________________tył 17" 7,5J et45 +15mm

foto poglądowe

20100902001.jpg

Opublikowano

Michal jak bedziesz chcial je sprzedac to daj znac :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A-rek ,a Ty daj znać jak jednak się rozmyślisz :wink4::decayed:

• 2 lata później...
Opublikowano

Pacjent: B5 sedan, gleba ok -40 (Weitec -35 ale usiadł ciut niżej, amor przód 1BE tył 1BA)

Koło: 16cali, Et45, 7cali szerokość

Opona: 205/55

Problem: za głęboko siedzą w nadkolach.

Pytanie: Jakie dystanse założyć żeby nie docierało. Ma nie trzeć nigdy, nie interesuje mnie np "lekkie docieranie do rantu da dużych dziurach :)". Jaki dystans przód a jaki tył?

Myślałem o przód 10mm tył 15mm? Można więcej? Może już jest za dużo?

Opublikowano

Ja miałem et 38, ale na 17", szeroka 7,5" i nigdzie nie ocierało na -35mm, więc myślę, że przy 16 też nigdzie nie powinno jak dasz 10mm.

Opublikowano

przód 10mm a tył 15mm

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

tak czytam i czytam i piszą ża na przód minimalnie 12mm bo na przód musi być z kołnieżem a te pasują tylko od 12mm. Prawda to?

---------- Post dopisany 03-02-2013 at 16:24 ---------- Poprzedni post napisany 04-12-2012 at 14:33 ----------

a napiszcie jaki maks szeroki na przód i na tył odejdzie bez kołnieża?

Opublikowano

Chyba 10mm jeszcze bez kołnieża podejdzie, mam takie i nic się nie działo, żadnego szarpania czy bicia. Jak zamawiałem swoje to dzwoniłem i pytałem się kilku sprzedających jakie wybrać, bo jak to u mnie w firmie mówią "safety first" :decayed:.

Opublikowano
Chyba 10mm jeszcze bez kołnieża podejdzie, mam takie i nic się nie działo, żadnego szarpania czy bicia. Jak zamawiałem swoje to dzwoniłem i pytałem się kilku sprzedających jakie wybrać, bo jak to u mnie w firmie mówią "safety first" :decayed:.

ja dam chyba na przód 7mm a na tył 10 chyba że wymienie felgi na takie z mniejszym ET...