Labiel Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 Witam Przeglądam tak sobie ETKĘ i w ADR z 99 natknąłem się na taki element w kolektorze ssącym. Co to w ogóle jest? Bo u mnie czegoś takiego nie ma.
motor144 Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 To element zmieniający geometrię kolektora dolotowego.Daje lepsze przyspieszenie przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu do dechy (takie niby turbo z 1.8T). Sterowany podciśnieniowo dodatkowymi zaworami. Z tego co wiem o ADR-ch został dołożony po tak zwanym 1-wszym lifcie(czyli w 2-giej połowie 1997r).
Labiel Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Opublikowano 4 Lipca 2010 Takie buty. Podejrzewam że był to kolektor wykonany z plastiku, a nie tak jak przy moim obecnym z odlewu aluminium.
Xsystoff Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Czesto sie to lamie i nie dziala, plastik is not fantastic Ale poprawia przebieg niutona i mocy w funkcji obrotow, mimo ze maksymalna wartosci sa niezmieniona (dalej 125hp).
Labiel Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Opublikowano 6 Lipca 2010 A powiedźcie mi czy ECU bierze jakiś udział w sterowaniu tymi klapkami i generalnie jak wygląda sam mechanizm sterownia. Bo w ETCE widzę że jest tam kilka jakiś zaworów elektromagnetycznych. Jak one są sterowane? Pytam bo widziałem na sprzedaż ten typ kolektora (aluminiowy) wraz z tym sterowanie za przyzwoite pieniądze [br]Dopisany: 05 Lipiec 2010, 14:38_________________________________________________Nie ma nikt jakiś dodatkowych informacji?
mati91lv Opublikowano 7 Lipca 2010 Opublikowano 7 Lipca 2010 Według mnie nie zaprzątaj sobie tym głowy,bo pewnie i tak ta gumowa membrana w środku ma dziure(nie da się zakleić)kupić nowe to ok 8 stówek!!!Sterowanie tego idzie z ecu na elektrozawór,a ten z kolei puszcza podciśnienie na membrane i klapy w kolektorze się obracają...Poprawia to nieco moment na niskich obrotach i "ciąg"na ok powyżej 4000-nic nadzwyczajnego,raczej więcej z tym problemów szczególnie w mercach i bmkach bo te klapy lubią się rozpadać motor to wciąga no i .......koniec
Labiel Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Opublikowano 7 Lipca 2010 Dzięki za info. Też tak właśnie słyszałem też z innych źródeł że więcej z tym kłopotów niż pożytku.
Xsystoff Opublikowano 7 Lipca 2010 Opublikowano 7 Lipca 2010 Ja bym chetnie porownal ADR`a z koncowki B5 z moim dziadkiem (maj `95). Ciekawi mnie ile daja ta zmienna geo kolektora ssacego i czujnik temp. zasysanego powietrza. Wiem, ze w bmw e60 530d potrafily sie te klapki urwac i zdemolowac silnik w srodku przy wiekszych przebiegach. W Audi z tego co czytalem to tylko lamie sie "sztanga" i geo sie nie zmienia... Swoja droga im prostszy silnik tym mniej problemow, vide 1Z vs cholerne kierowniczki w AFN
marko367 Opublikowano 5 Września 2010 Opublikowano 5 Września 2010 Witam. Korzystając z sytuacji chciałbym się podpiąć do tematu i moje pytanie bo czujnik zasysanego powietrza ma taką samą kostkę 2 pin jak elektrozawór jakie mogą być skutki zamiany tych wtyczek
TasieK79 Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Witam.Mam to cięgno uszkodzone,jest możliwość dostania nowego tego plastiku,czy tylko szukanie po szrotach?
motor144 Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Może tu coś co potrzebujesz będzie http://katalog.fota.pl/Katalog/Article.aspx
Rekomendowane odpowiedzi