ULV Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Witam. Od jakiegoś czasu mam problemy z klimatyzacją na wolnych obrotach. Po prostu przestaje chłodzić. Podpiąłem wwtoola i nie wykrył żadnych problemów. Czynnik chłodzący był uzupełniany niedawno (dlatego że właśnie nie chłodziła na wolnych obrotach) ale to nie czynnik chłodzący. Wentylator klimy chodzi. Nie wiem co jest Zrobiłem też wwtoolu odczyty parametrów klimy z tym że nie wiem na których kanałach za co odpowiada dany parametr. Jedno mnie zastanawia, na którymś kanale wwtool pokazał mi obroty silnika 580rpm(jałowy bieg) a na obrotomierzu i w sekcji engine wwtoola mam 880 ustawione i takie są. Czy ten odczyt to obroty sprężarki klimy? Czy jest to możliwe że te obroty są po prostu za małe jak na sprężarkę? Czy to wina paska klinowego? PS Mógł by ktoś zapodać prawidłowe parametry działającej klimy?? z góry dziękuję
ardian6 Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 Witam. Mam identyczny problem.Klima się załącza dopiero jak przekroczę 2000-2500 obrotów.Do tego też czasem same obroty mi podskakują i spadają. Z tego co się doczytałem to czyszczenie przepustnicy coś powinno zmienić lub też wymiana czujnika halla.Jutro podłącze pod Vag i będę widział coś więcej. Jeżeli ktoś zna przyczynę takich błędów proszę o POMOC.
Tomasz G Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 u mnie podobna sytuacja - wymieniłem już świece i przewody od świec (tak mi polecano), ale problem nadal występuje. W tym tygodniu idę na czyszczenie przepustnicy i może to jest przyczyna.
Waters Opublikowano 6 Lipca 2009 Opublikowano 6 Lipca 2009 Miałem to samo, okazało się że zapchany był zawór (filtr) rozprężny w układzie klimatyzacji. Po wymianie (koszt 25 zł) problem zniknął. Zawór ten znajduje się w rurce przy czujniku niskiego ciśnienia i reguluje proporcję ciśnień wysokiego i niskiego.
ardian6 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Po podłączeniu pod vag i usunięciu błędów problem zniknął.Jedynie czasem te skaczą te obroty.W następnym miesiącu się za to bedę brał. Pozdrawiam
tomek21420 Opublikowano 9 Września 2009 Opublikowano 9 Września 2009 Koledzy podepne sie pod temat ja mam tez problem z klima na niskich obrotach ale nie ze nie chlodzi tylko jak wlacze klime np na luzie to zaczynaja mi falowac obroty i az trzesie samochodem jak wylacze jest ok co to moze byc jakies lozysko czy moze sprezara pada?[br]Dopisany: 30 Sierpień 2009, 20:08_________________________________________________No koledzy nikt mi nie odpowie??
Tomasz G Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 U mnie już po problemie - czyszczenie przepustnicy pomogło
Rekomendowane odpowiedzi