Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Przybywa oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy w silnikach diesla podobnie jak w benzynowych na krótkich odcinkach może przedostawać się paliwo do oleju :confused4:

Opublikowano

Raczej nie powinno a świadczyć to może o nieszczelności w pompkach jeżeli problem dotyczy twojej motorowni. Dokładnie nie pamiętam ale na forum ktoś już poruszał ten problem. Ponadto w takiej sytuacji nie powinno się jeździć ponieważ paliwo rozcieńcza olej a ten traci właściwości smarujące.

Opublikowano

Mnie też po zakupie wydawało się że przybywa ..... a sprawdzasz olej po nocy :cool1:

odessij trochę tego oleum po nocy tak żeby było 1/2 stanu, pojeździj i znów po całej nocy stania w tym samym miejscu najlepiej, sprawdź jeszcze raz. Olej długo spływa po odpaleniu a w szczególności po krótkich odcinkach, więc jak sprawdzasz bez odpowiedniego odstania może się wydawać że jest za mało ... dolewasz, a potem jak dobrze ścieknie masz ponad stan.

Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem dziś rano przed odpaleniem,było w nocy dość chłodno no i mam więcej niż 3 miechy temu,dodam że 3 miechy temu było dużo chłodniej,czy to może być przyczyna przybyło raptem ze 3mm na bagnecie :([br]Dopisany: 19 Lipiec 2010, 14:34_________________________________________________dodam że parę razy zaświeciła się kontrolka oleju z sygnałem dźwiękowym kilka seund i zgasła

Opublikowano

a płynu chłodniczego Ci czasem nie ubywa ..

jaka kontrolka żółta czy czerwona ??

Jeśli nic z tych rzeczy to albo uszczelniacze na pompkach albo pierścienie puszczają ON do oleju :/

Opublikowano
  • Autor

płynu nie ubywa a kontrolka była czerwona pulsacyjna z dżwiękiem

Opublikowano

to znaczy że był brak ciśnienia oleju :kwasny:

Proponuję nie jeździć tylko natychmiast zdiagnozować porządnie auto, może smok się zapchał a może pompa szwankuje, może filtr oleju, a może za dużo ON w oleju tak czy inaczej musisz to szybko zdiagnozować bo zatrzesz silnik i wtedy dopiero zaczną się koszty :shocked:

Opublikowano
  • Autor

a co to smok :(

Opublikowano

a co to smok :(

Element pompy oleju za pośrednictwem którego pompa pompuje olej z miski olejowej.

Opublikowano

W tych głowicach tych silników słabym punktem są gniazda pompowtrysków, a właściwie ich niepewne mocowanie.

W czasie pracy pompki kiwają się na boki, wyrabiając gniazda pompek w głowicy.

Ostatnio robiłem u siebie uszczeleczkę pod głowicą ( a głowicę mam taką samą jak u Ciebie ), przebieg 112 kkm i mechanior powiedział że jak gniazda pompekwytrzymają jeszcze do 200 kkm to będzie dobrze :angry:

Ich zużycie objawia się właśnie przedostawaniem paliwa do oleju.

Powinieneś sprawdzić lepkość oleju , jak jest bardzo rzadki to diagnoza jest niemal 100% pewna. :gwizdanie:

Jaki masz przebieg motorówki ?

Opublikowano
  • Autor

150 tyś :([br]Dopisany: 20 Lipiec 2010, 20:40_________________________________________________dzisiaj w nocy było bardzo zimno okazało się rano że oleju jest tyle samo co kilka miesięcy temu,zatem temperatura atm.ma wpływ na poziom oleju,dodam że wycieków nie mam a olej nie capi ropą,martwi mnie jednak ta kontrolka,nie zapaliła się jednak od ostatniego razu,byłem na vagu i mam błąd czujnika temp.paliwa,dodam też że ta kontrolka zapaliła się po zamknięciu maski,czy może miec na nią wpływ czujnik otwarcia maski :(

Opublikowano

Watpie zeby auto majace 10 lat bedzie mialo 150 tysiecy przebiegu :D Masz ju zajechany motor i trzeba troche powymieniac :D Powodzenia.. Jedz do mechanika jak najszybciej

Opublikowano
  • Autor

Watpie zeby auto majace 10 lat bedzie mialo 150 tysiecy przebiegu :D Masz ju zajechany motor i trzeba troche powymieniac :D Powodzenia.. Jedz do mechanika jak najszybciej

jak masz pisać pierdy to lepiej nic nie pisz,jakbym nie był pewien przebiegu to nie piszę nie wszystkie stare auta muszą być zajechane :wallbash:
Opublikowano

dodam też że ta kontrolka zapaliła się po zamknięciu maski,czy może miec na nią wpływ czujnik otwarcia maski :(

często w 2.0 benzynie ALT są takie przypadki, że wyskakuje kontrolka oleju, a po otworzeniu i zamknięciu maski gaśnie. W dziale z benzynami jest długi wątek popytaj tam, może wiadomo jaki to ma związek. Sprawdź ciśnienie na garnkach i ciśnienie oleju, korekcje, będziesz coś więcej wiedział o motorze

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

od ostatniego czasu nic się nie dzieje i oby tak dalej :decayed:

Opublikowano

dlatego najlepiej jest poziom oliwy sprawdzać gdy silnik jest rozgrzany i po zgaszeniu postoi na równej powierzchni z 5-10min wtedy masz pewność 100%.

jeśli przybywa olej czyli paliwo przedostaje sie do oleju -będzie czuć bardzo dizla w oliwie.

Opublikowano

najbardziej powtarzalny wynik daje sprawdzenie gdy silnik jest zimny. olej potrzebuje czasu aby splynac do miski po zgaszeniu silnika.

Opublikowano

czy oby na pewno Marcienie...? przelej sobie olej rozgrzany i zimny - który przeleje sie szybciej i w większej ilości...?? :) dlatego wymienia sie olej w silniku gdy motorownia jest rozgrzana...

Opublikowano
  • Autor
czy oby na pewno Marcienie...? przelej sobie olej rozgrzany i zimny - który przeleje sie szybciej i w większej ilości...?? :) dlatego wymienia sie olej w silniku gdy motorownia jest rozgrzana...
masz rację ale powinno się sprawdzać na zimnym bo wtedy jest go mniej