majuDJ Opublikowano 25 Lipca 2010 Opublikowano 25 Lipca 2010 Dziś zauważyłem ze po włączeniu wycieraczek nie działają , w kazdej pozycji przełączona manetka nie włączą wycieraczek pozostawały bez ruchu. Jakoś dojechałem do domu bo droga nie była daleka i nie padało mocno. Ku mojemu zdziwieniu po zgaszeniu silnika i po odczekaniu 10 minut i włączaniu ponownie silnika wycieraczki zaczęły działać ale jakoś ślamazarnie to znaczy poruszały się w kazdej prędkości tylko tak jak by klatkowo się przycinały na ułamki sekund, po jakieś 30minut jazdy na najwolniejszym przełożeniu jak by się rozgrzały i działały poprawnie i po ponownym wyłączeniu przestały z powrotem nie działać. Co mogło się stać? Czyżby silniczki sie przepaliły czy może to jakiś problem tkwi w manetce lub jakimś spięciu przy kierownicy?
ALBINEK Opublikowano 25 Lipca 2010 Opublikowano 25 Lipca 2010 Sprawdż czy nie zacinają się na ośkach , tam śniedzieją i powodują opór.
majuDJ Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Opublikowano 25 Lipca 2010 Teraz byłem ponownie sprawdzić i co wycieraczki działają ale w ślimaczym tempie i tak jak by się zacinają i na każdym przełożeniu manetki działa o mniej więcej 50% wolniej. Tak wiec wydaje mi się ze to kwestia mechaniczna , wie ktoś jak przeczyścić wycieraczki w A4 B5?
Miszka82 Opublikowano 26 Lipca 2010 Opublikowano 26 Lipca 2010 Teraz byłem ponownie sprawdzić i co wycieraczki działają ale w ślimaczym tempie i tak jak by się zacinają i na każdym przełożeniu manetki działa o mniej więcej 50% wolniej. Tak wiec wydaje mi się ze to kwestia mechaniczna , wie ktoś jak przeczyścić wycieraczki w A4 B5? no to już niedługo przestaną w ogóle działać, miałem identycznie, to częsta przypadłość naszych autek, musisz wymontować mechanizm wycieraczek, wybić trzpienie i porządnie wszystko przeczyścić i nasmarować w przeciwnym razie zatrzymają się tak jak u mnie i wtedy będziesz musiał wymienić bo bardzo ciężko później wybić te trzpienie, w moim przypadku po zatrzymaniu się wycieraczki tak się zapiekły, że ani rusz musiałem kupić nowy mechanizm (260zł) a mogło obejść się na kilkunastu-kilkudziesięciu złotych tylko, że wtedy się tak w temacie nie ogarniałem, i radzę zrób to jak najszybciej musisz poszukać bo jest na forum opisany temat regeneracji tego mechanizmu [br]Dopisany: 26 Lipiec 2010, 07:58_________________________________________________http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=42514.0;highlight=mechanizmu+wycieraczek http://www.a4-klub.pl/smf/nadwozie/odp_all_b6_wycieraczki_przednie-t20199.0.html co prawda opisy dotyczą b6 ale to jest identyczne
tomaszmroczkowski Opublikowano 28 Lipca 2010 Opublikowano 28 Lipca 2010 Miałem to samo, działały tak od niechcenia i mozolnie. Mechanik rozebrał, przeczyścił, popsikał i skasował 30 zł, pół godzinki i po kłopocie.
ALBINEK Opublikowano 29 Lipca 2010 Opublikowano 29 Lipca 2010 Musisz zdemontować cały mechanizm wycieraczek i go rozebrać ,wyczyścić i nasmarować .Chodzi o te ośki na które zakładasz ramiona wycieraczek.
andy_sky Opublikowano 29 Lipca 2010 Opublikowano 29 Lipca 2010 nie musisz demontować,lej cały dzień odrdzewiacz w spreyu na ośki,potem gdy popuszczą wal tam olej w spreyu co tydzień o wiele mniej pracy a efekt murowany
Arturoo Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 nie musisz demontować,lej cały dzień odrdzewiacz w spreyu na ośki,potem gdy popuszczą wal tam olej w spreyu co tydzień o wiele mniej pracy a efekt murowany kolego to półśrodek :gwizdanie:,lepiej rozebrać przesmarować smarem miedzianym i cieszyć się wycieraczkami pracującymi szybciej na wolnych obrotach niż przed smarowaniem na najszybszych . Ze 3 tygodnie temu kolega mechanik wszystko mi rozbebeszył przesmarował ,poskładał , 50 pln mnie to kosztowało ,a chodzą jak nówki
Rekomendowane odpowiedzi