Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Osiągi, czasy po chiptuningu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakie osiągi mają Wasze autka po modach ..zarówno samym chipie jak i po mechanice.

Raczej nie interesuje mnie parametr 0-100 km/h tylko przyspieszenie na 3. biegu 60-100 km/h

Seryjny BKD w Pasku B6 ma ten drugi jako 6.3-6.5 s.

Pytam bo bardzo często tunnerzy żalą się na forach że klienci mają pretensje że w ich autku wyszło o przysłowiowe 5 PS mniej niż u kogoś innego (z tym samym silnikiem)... wiadomo silnik silnikowi nie równy.

WIęc zamiast kłócić się o cyferkofobię koni i niutonometrów może lepiej sprawdzić które autko ma lepsze przyspieszenia, lepiej wyprzedza inne pojazdy i szybciej pokonuje znaczne obciążenia (wzniesienia - elastyczność).

Pozdr.

Opublikowano

a co mamy mierzyć to stoperem jadąc autem?

bez sensu, mało kto ma gtecha lub podobne urządzenia, dla mnie temat bez sensu

Opublikowano

można nakręcić film cyfrówką ;) ale to i tak da tylko poglądowy rezultat.

Mnie bardziej ciekawi jak ruszać w aucie po czipie bo są kosmiczne problemy z trakcją jak chce sie ruszyć szybko

Opublikowano
jak ruszać w aucie po czipie bo są kosmiczne problemy z trakcją jak chce sie ruszyć szybko

po czipsie problemy z trakcją :gwizdanie: :kox: kolega chyba nie miał nigdy mocnej ośki :hi: (i nie mówię tu o mojej audi :polew:)

Opublikowano

można nakręcić film cyfrówką ;) ale to i tak da tylko poglądowy rezultat.

Mnie bardziej ciekawi jak ruszać w aucie po czipie bo są kosmiczne problemy z trakcją jak chce sie ruszyć szybko

zaloz do seryjnego 1.8t 195/65/15 i sprobuj ruszyc ostro...

Opublikowano
  • Autor

To lepiej się podniecać cyferkami z wykresu, tak ? Dwa autka będą miały takie same moce i Nm a jednak któreś z nich będzie ciut szybsze bo przebieg krzywych będzie inny.

Ja nie mówie żeby z bawić się z Gtechem (choć w sumie on przekłamuje więc jego też nie należy brać poważnie) lecz stoper w zupełności wystarczy. Faktem jest że stoperem też osiągniemy jakiś błąd ze względu na błąd ludzki czy przekłamania licznika (bo inny rozmiar koła) ale z drugiej strony hamownia nie poda Nam jak szybko wyprzedzimy pojazd.

Autko IMO nie służy do tego aby się ślinić do kartki z wykresem lecz osiągać frajdę latając po winklach...a to jak szybko osiągniemy x prędkość po y metrach po wyjściu z zakrętku (owszem na to ma także wielki wpływ zawias, trakcja i umiejętności kierowcy) zależy właśnie od czasów osiągania przedziałów prędkości na poszczególnych biegach.

Na forum nie widać wielu danych zw. z czasami (parę może widziałem) ... tylko same mody i wykresy.

Druga kwestia to diagnostyka...

Nie każdy ma notebooka i VCDSa i przy zakupie autko warto byłoby wiedzieć czy czas 8 sec. na 3. 60-100 kmh w AFNie jest prawidłowy czy o 2 sec. za długi.

Więc nie śmiałbym określić że ten temat jest głupi...(nie dlatego że ja go napisałem ;-P ;-P) ale właśnie dla w/w. argumentów.

Pozdr.

Opublikowano
Nie każdy ma notebooka i VCDSa i przy zakupie autko warto byłoby wiedzieć czy czas 8 sec. na 3. 60-100 kmh w AFNie jest prawidłowy czy o 2 sec. za długi.

już widzę kupującego ze stoperem w ręku przed komisem w niemczech :gwizdanie: :kox:

Temat nie jest głupi ale...

błąd ludzki wciskania guzika stopera będzie spory, do tego większość tu ma już różne koła co też da zmianę przełożenia jak i zmianę wskazania licznika, do tego u jednego wiatr zawieje z pleców a drugiemu od frontu, trzeci nie zauważy że jedzie lekko z górki a czwarty że ma pod górkę a piąty pojedzie z włączoną klimą.... szósty będzie właściciel 2,5tdi który później 2 miesiące będzie pisał tematy że auto kopci, wałki się wysrały a pompa jest u boscha :kox:

Tak oczywiście żartobliwie to napisałem ale zobacz jakie będą różnicę :)

Opublikowano

Jest gdzieś watek z filmikami liczników i opisem co za silnik jakie mody, mozesz sobie porównać, i tam są rózne opcje nie tylko od 0-100km/h

Opublikowano
  • Autor

już widzę kupującego ze stoperem w ręku przed komisem w niemczech :gwizdanie: :kox:

Temat nie jest głupi ale...

błąd ludzki wciskania guzika stopera będzie spory, do tego większość tu ma już różne koła co też da zmianę przełożenia jak i zmianę wskazania licznika, do tego u jednego wiatr zawieje z pleców a drugiemu od frontu, trzeci nie zauważy że jedzie lekko z górki a czwarty że ma pod górkę a piąty pojedzie z włączoną klimą.... szósty będzie właściciel 2,5tdi który później 2 miesiące będzie pisał tematy że auto kopci, wałki się wysrały a pompa jest u boscha :kox:

Tak oczywiście żartobliwie to napisałem ale zobacz jakie będą różnicę :)

Zgadza się...będą różnice

Ale zobacz na PS i Nm i dywagacje klientów po modach:

Jednemu AWX wyjdzie 165 PS i 380 Nm. Drugiemu ciut mniej bo temp. podczas pomiaru była wysoka. Trzeci będzie robił w zimie ale wyszło jeszcze ciut mniej bo korekcje ja pompkach znaczne.

Kolejnemu wyszło 168 i 390 Nm i ścigał się z tym pierwszym...lecz przegrał bo mu tunner dawkę przesunął o 200 obr. dalej z obawy o sprzęgło....... :>

Przyjechał piąty ... FMIC, GT20 i 220 koni ... i wreście wygrał z tym pierwszym....ale do domu już nie dojechał ... bo mu się wirnik od turba ukręcił :> :polew::decayed:

I też tak można sobie że wszystkiego żartować.

Każdy znajdzie coś co mu się nie spodoba - i dobrze...każdy jest inny i ma swoje zdanie. Lecz możne warto stworzyć taką "tabelkę" czasów, każdy kto może niech napisze...wyniki będą pewnie jak zawsze w rozkładzie Gaussa...wybierze się najczęściej występujące dane...lub zrobi się średnią i będziemy mieć jakiś pogląd na to co potrafią nasze autka (i co Ci tunerzy Nam "podarowali").

Pozdr.

• 4 lata później...
Opublikowano

Co do pomiaru czasów można użyć ELM327 na BT + Torque na telefon. Aplikacja mierzy czas od momentu ruszenia do osiągnięcia przez licznik równej setki, według mnie pomiar jest bardzo dokładny ponieważ dane są pobierane bezpośrednio z kompa, jednak musimy mieć założony zalecany przez producenta rozmiar kół, w innym przypadku mogą pojawić się minimalne przekłamania, również ze względu na delikatną rozbieżność prędkości licznikowej i rzeczywistej.

W moim przypadku pomiar A4 B6 1.8T po lekkim chipie przy mocy 180KM i 285NM robiony pół roku temu wypluł czas 8,2s, 8,1s i 8,3s, trzy pomiary były robione niestety na zimowych oponach, warunki trakcyjne nie były zbyt sprzyjające, jednak wynik jest według mnie miarodajny i łatwiej to zmierzyć niż stoperem bo za każdym razem pomiar wykonywany jest w ten sam sposób.

Potrzebujemy takiego zestawu:

Aplikacja Torque na androida (wymaga drobnej konfiguracji/personalizacji)

+ ELM327 BT

up268058-mini_elm327_bluetooth_obd2_adap

Screenshot_2015-03-25-09-09-47.pngScreenshot_2015-03-25-09-56-49.png

Przy okazji Torque może działać jak Boost Gauge - ma drobne lagi ale pokazuje doładowanie tak jak VAG od Viakena czyli prawidłowo.

Edytowane przez ShatyMK

Opublikowano

określanie jak dobrze auto się odpycha na podstawie wykręcanych czasów jest najważniejsze, co z tego że na świstku który często co najwyżej może się przydać tylko w łazience piękne koniki widnieją jak przed każdym wyprzedzaniem trzeba się żegnać :)

przy byle wyprzedzaniu jak z 90 robi się 180 tym mniej stwarzasz niebezpiecznych sytuacji na drodze, im większa moc tym większe bezpieczeństwo na drodze, 4 bieg 1700-4000obr afn 12,5s to takie miń by było czym wyprzedzać pod warunkiem że turbo szybko reaguje na zachcianki sternika, ja takie czasy wykręcałem kiedyś a moc była 150 kilka km, nic do 200km nie miało szans, a z 300km cięższym autem potrafiło iść jak równy z równym, został wymieniony silnik na trupka(26bar), założony mocniejszy all osprzęt, moc wzrosłą a czasy nic

Opublikowano

dokładnie nie ma co walić gruchy nad cyferkami z wykresów,liczy się pomiar czasów ewentualne clipy z przyśpieszeń dla porównania,niekiedy może nawet niejednokrotnie auta słabsze objeżdżały mocniejsze,mówie o zbliżonej wadze