rogalzary Opublikowano 27 Lipca 2010 Opublikowano 27 Lipca 2010 Witam Was. Mam problem, może opowiem wszystko od początku. Olej scieka z prawej strony miski olejowej(stojąc przed autem) były podejrzenia,a nawet mechanik stwwierdził ze do wymiany jest uszczelka miski olejowej. Uszczelka ta została wymieniona. Jednak okazało sie ze olej dalej cieknie. Warto powiedziec ze od dłużeszgo czasu zapalała mi sie czasami kontrolka cisnienia oleju. Gdy to powiedzialem mechanikowi powiedział ze w takim razie cieknie własnie z czujnika. Pogrzebał i stwierdził ze faktycznie jest mokro i jak naruszył to ciekło jeszcze bardziej. Czujnik więc został wymieniony. Kontrolka sie już nie świeci ale olej dalej cieknie. Olej scieka prawą stroną miski gdzies z góry . Nad filtrem i jak jest śruba do spuszczania oleju. Proszę o pomoc bo już mam dość. Skąd to może cieknąć (przez całą noc plama średnicy ok.7cm). z góry dzięki. Pozdrawiam.
M_ILES Opublikowano 27 Lipca 2010 Opublikowano 27 Lipca 2010 Kolego jest klika miesjc skad olej wycieka w silnikach, np. uszczelniacze walu przedni lub tylny, uszczelnienia walka/walkow, spod uszczelki napinacza lancuszka, spod pokrywy zaworow. Sciagnij wszystkie plyty spodnie, wyczysc autko od spodu na blysk, pojezdzij lub zalacz silnik, wejdz pod spod i obserwuj.(mozesz sciagnac oslone rozrzadu) Wg mnie, gdy olej cieknie po misce, moze wyciekac z przedniego uszczelniacza walu lub walka rozrzadu, ale tylko przypuszczam... (prosze o poprwienie jakiegos eksperta jesli sie myle ) Powodzenia
majkel_majki Opublikowano 27 Lipca 2010 Opublikowano 27 Lipca 2010 Nie cieknie czasem spod dekli zaworowych? W V6 takie wycieki masz jak w banku. Do tego ten twój wyciek jest całkiem spory.
Gniady Opublikowano 27 Lipca 2010 Opublikowano 27 Lipca 2010 Zobacz czy to nie odma bo one lubią pękać przy silniku.
PRZEMEK 2800 Opublikowano 27 Lipca 2010 Opublikowano 27 Lipca 2010 ja obstawiam uszczelkę napinacza łańcuszka albo uszczelniacz wałka rozrządu sam przerabiałem tu u siebie dość częsty wyciek w silnikach V6 jest z tych miejsc.
GRYFI Opublikowano 27 Lipca 2010 Opublikowano 27 Lipca 2010 z tego co wiem to twoja miska jest w dwóch częściach(nasada + misa) miałem identyczny problem w 2,8 v8 i okazało się że to nie z uszczelki misy tylko nasady
Peterka Opublikowano 27 Lipca 2010 Opublikowano 27 Lipca 2010 Witam, Dokładnie przerobiłem temat wycieków w ABC. Oczywiście troszkę metodą prób ale miałem wyciek w podobnym miejscu. Wymieniłem: - misę olejową, uszczelkę dolna i górna (z wymianą tej górnej jest troszkę zabawy) - uszczelniacze wałków rozrządu - uszczelniacze pokryw zaworów No i dalej coś delikatnie ciekło. Sciągnałem pas przedni (odchyliłem troszkę) i wstępnie znalazł się winowajca - uszczelniacz wału korbowego - został wymieniony - było lepiej ale jeszcze coś... Okazało się ze cieknie zza pompy olejowej za wałem korbowym. Wystarczyło dokręcić wszystkie śruby wokół pompy i sucho. Więc stawiam u Ciebie na uszczelniacz wału lub coś wokół pompy. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi