Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zawór sterowania turbiną problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2UCTi.jpg

Witam

Przeczyściłem jeden taki zawór tuż przy chłodnicy, lecz nie wiem gdzie znajduje się 2 taki zawór proszę o pomoc :decayed:

Opublikowano

2UCTi.jpg

Witam

Przeczyściłem jeden taki zawór tuż przy chłodnicy, lecz nie wiem gdzie znajduje się 2 taki zawór proszę o pomoc :decayed:

a kto powiedzial ze sa dwa ... ?

pewnie chodzi Ci o ten od EGR ... znajduje sie pod plastikowa rura przy scianie grodziowej

Opublikowano
4fa1b05195ca8fb5m.jpg
Opublikowano

Sztomel skad Ty bierzesz te zdjecia ... ? masz kilka silnikow porozrzucanych na podworku ... :wink4:

Opublikowano

z motoallegro.pl - gdyby tak wszystkim się chciało wejść m.in. na tę stronę to przynajmniej poznaliby jak wygląda ich silnik i osprzęt do niego :wink4:

Opublikowano

z motoallegro.pl - gdyby tak wszystkim się chciało wejść m.in. na tę stronę to przynajmniej poznaliby jak wygląda ich silnik i osprzęt do niego :wink4:

:good:

Opublikowano

W twoim silniku znajduje się taki sam w tym zdjęciu podanym przez Sztomela. Masz dwa takie, ponieważ twój silnik ma zmienną geometrię. Widać to po twoim zdjęciu. Zdjęcie Sztomela to inny typ silnika.

Opublikowano

W każdym są dwa. Jeden steruje EGR a drugi VGT albo WG zależnie od tego czy jest zmienna geometria czy jej nie ma.

Opublikowano

witam sztomel to dobry doradca szacun :hi: ja rowniez wyczysćiłem jeden n75 i tak rozmyslam czy zabrac się za ten drugi? co o tym myslicie mój silnik to afn

Opublikowano

witam sztomel to dobry doradca szacun :hi: ja rowniez wyczysćiłem jeden n75 i tak rozmyslam czy zabrac się za ten drugi? co o tym myslicie mój silnik to afn

dzięki Pawle;

nie ma potrzeby robić sobie niepotrzebnej roboty z N18, nawet jeśli nie będzie on pracował prawidłowo to dla silnika nie będzie to miało niekorzystnego wpływu. Jedynie trzeba się za niego zabrać jeśli zostanie stwierdzone w logu statycznym grupy 003 w trybie BS, że wartość MAF actual jest stale niska (a nie będzie to wina przepływomierza bądź nieszczelności na odcinku filtr powietrza-turbosprężarka) - wtedy świadczy to albo o zwarciu w N18 lub jego zabrudzeniu (wykluczając zawieszenie się samego zaworu EGR), które powodują, że ma on ciągle otwarty przepływ podciśnienia pomiędzy kanałami VAC i OUT co skutkuje tym, że zawór EGR jest ciągle uchylony.

Opublikowano

Z tego co wiem to tego zaworu nie warto czyścić łatwiej kopić nowy, bo czyszczony prędzej czy później znów będzie do kitu.

Opublikowano

Jak się czyści ten zawór? u mnie też tnie turbo posadzony N75

Czy czyszczenie w ogóle coś da ??

Opublikowano

warto czyścić jeśli jest coś nie tak (nic to nie kosztuje), potem należy tylko dobrze go poskładać i zamknąć (ścisnąć).

Jest na forum :wink4:http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=14419.0;highlight=n75

Ps. Uwaga przy ściąganiu wężyków bo można ukręcić - ja byłem taki zdolny :wallbash: - ale żywica załatwiła problem.

Opublikowano

Żywica ? spoko... Kolego sprawdź przy okazji wężyki... zanim zaczniesz czyścić zawór.

Opublikowano

A może ktoś objaśnić przez które króćce jest przelot w zaworku z WG,w pozycji ON i OFF,bo u mnie niby ten zaworek "działa" w tescie elementów wykonawczych,ale auto nie trzyma ciśnienia,wężyki posprawdzane i cały układ dolotowy wraz z IC,wszystko szczelne.

Opublikowano

franc8 co to za zywica bo tez mi sie to stalo co tobie ale na kropelke to zrobilem niestety nie zdalo egzaminu :thumbdown:

Opublikowano

Żadne kleje nie dadzą rady porządnie skleić plastiku jedynie spawanie lub klej który wydziela ciepło przy "zastyganiu". Ja kleiłem to żywicą z utwardzaczem + kawałek maty (cały proces trwał ok. 10h ale jak stwardniało to nie ma bata żeby się urwało) - zestaw do naprawy łodzi / zderzaków np. http://allegro.pl/item1162996870_zestaw_naprawczy_do_karoserii_zywica_utw_mata.html

Opublikowano
  • Autor

Włąsnie mój szef powiedział że jak w golfie 4 przeczyszczał też 1.9 tdi, to są 2 zawory i mówił że są pewnie 2 tak jak u mnie w audi, to czyli rozumiem nie ma 2 zaworu ??

Opublikowano

oczywiście że są 2 zaworki : jeden steruje turbiną a drugi egr ale to już było nawet w tym poście :naughty:

Tutaj masz link jak one podłączone: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=139632.0;highlight=schemat+w%EA%BFy+podci%B6nienia

Opublikowano

A właściwie po co chcesz czyścić oba zawory? Jakie masz objawy?