KrzyHo Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Witam Mam pytanko i proszę o wyczerpującą odpowiedź jaka jest różnica między xenonem a bi-xenonem?? Różne opinie słyszałem, niektórzy mówią że xenon to zwykła lampa z lustrem i żarnik, a inni że to soczewka z żarnikiem. Jak to jest naprawdę? Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.
rtocki Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Dokładnie to poszukaj o ksenonach w googlach, a w dużym uproszczeniu i skrócie: ksenon to rodzaj żarnika, czyli "żarowka" wyładowcza, zasadniczo w reflektorach pracuje z soczewką. Obiegowo mówi się ksenon na cały reflektor. Bi-ksenon to rozwiązanie gdy w reflektorze ten sam żarnik obsługuje także, dzięki ruchomej przesłonie, oprocz świateł mijania również drogowe
Misior Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Najprosciej to chyba bedzie: xenon - swiatla mijania (krótkie) ksenonowe bi-xenon - swiatla mijania i drogowe (długie) ksenonowe
KrzyHo Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Dziękuje za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło. Temat uważam za zamknięty. :th:
Rekomendowane odpowiedzi