Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja RNS-E - jak mocno trzeba ingerowac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

To moj pierwszy post na tym forum :) Zanim podjalem decyzje o napisaniu go, przesledzilem wszystkie watki dotyczace A4 i RNS-E.

Chcialbym w swoim samochodzie zainstalowac ta navi, ale mam takie pytanie. Auto jest na gwarancji i czy w zwiazku z instalacja podzespolow do nawi, czyli antena itp utrace gwarancje?

Jeszcze jedno pytanie, czy RNS-E posiada mozliwosc komunikowania sie np. z telefonem poprzez bluetooth? Czy potrzeba do tego celu jakis dodatkowy modul?

Z gory dziekuje za info.

Pozdrawiam serdecznie :)

Opublikowano

Wojtek23

Zanim podjalem decyzje o napisaniu go, przesledzilem wszystkie watki dotyczace A4 i RNS-E.

uwież mi nie prześledziłeś....

Opublikowano
  • Autor

Hmm, no to opcja szukaj i jade jeszcz raz :)

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,12081.0.html

komunikuje się z telefonem ale potrzebuje moduł który nie jest tani i powszechnie dostępny (czyt Allegro...), co do gwarancji to najlepiej zapytać w serwisie..

Opublikowano

Chcialbym w swoim samochodzie zainstalowac ta navi, ale mam takie pytanie. Auto jest na gwarancji i czy w zwiazku z instalacja podzespolow do nawi, czyli antena itp utrace gwarancje?

w tej sprawie najlepiej zadzwoń do ASO... fajnie jak dasz update na forum w tej kwestii

Opublikowano
  • Autor

W ostatni piatek napisalem do dealera u ktorego kupowalem samochod, oto fragment korespondencji:

" .... Chcialbym zalozyc navi do swojego samochodu. Mam w zwiazku z tym pytaniem, czy utrace gwarancje na samochod?..."

A oto jego odpowiedz (moim zdaniem troche obok tematu przeszedl):

"...Witam,

w Audi A6 przy pełnym panelu MMI nie było by problemów, natomiast przy A4 żeby zainstalować nawigację trzeba wymienić całe radio i wstawić cały panel od nawigacji.Przy Audi A4 jest zdecydowanie gorzej, chociażby skąd miała by pochodzić nawigacja..."

Tak wiec, moje pytanie w dalszym ciagu pozostaje bez odpowiedzi :)

Jak tylko czegos sie dowiem, od razu dam znac :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Wojtek23 to jak będziesz miał "czytelną" odpowiedź serwisu to wrzuć ją do mojego postu...

Opublikowano

Z odp. sewisu można wioskować że auto wyszło ze standardowym radiem i potrzebna jest wymiana kilku plastików i nie wiedomo jak z położeniem kabelków (instalcji anteny). Poporstu zachodzi potrzeba rozebrania trochę. Zatem trzeba konretnie ale w innym konkscie zadawać pytanie a odpowiedź otrzymac na piśmie! Sądze że serwis odpowiada mało konkretnie by właściciel wkońcu wylądował u nich i zakupił przez ASO elementy i im zlecił montaż.

Opublikowano

adadur dokładnie o tym samym pomyślałem...

Opublikowano

ostatnio robilem auto które mialo 18 km przebiegu,nikt nie protestowal

Opublikowano
  • Autor

Po luznej rozmowie z Panem z ASO dowiedzialem sie, ze jesli podczas takiej instalacji, nie sa ucinane zadne przewody, nie sa wiercone dziury itp, to gwarancja zostaje zachowana. Wciaz pozostaje pewna watpliwosc, poniewaz nie uzyskalem czystej i klarownej odpowiedzi: tak lub nie. Caly czas kraza wokol tematu, ale nie sa w stanie odpowiedziec, a tym bardziej napisac tego. Moze nie wiedza jak instaluje sie navi ;):D;)

Opublikowano

no jako że masz sedan to wiercenia nie będzie (antena w sedanie nie jest instalowana na dachu tak jak w avancie) ale docinania tunela środkowego nie ominiesz, no chyba że kupisz 2...

Opublikowano
  • Autor

U mnie srodkowa konsola wyglada w ten sposob:

p1290026xg2.th.jpg

Rozumiem, ze docinac trzeba cos w srodku, tak?

A jak jest z antena, gdzie ona bedzie sie znajdowala? :)

Pozdrawiam

Opublikowano

ooo stary masz radio 2-din także nic nie musisz docinać, centralnie plug and play... nie wiem tylko jakie złącze ma to radio (ISO czy ISO2 bo jeśli ISO 2 to nawet nie musisz kupować przejściówki), nie mam zainstalowanej ETKI bo przeinstalowywałem system to nie powiem Ci gdzie jest ori miejsce na antenę GPS w sedanie ale jak ją wrzucisz za zegary (wyciągniesz zegary, zainstalujesz we wnęce zegarów antenę i włożysz zegary z powrotem) to też będzie ok...

Opublikowano

zero rzeźbienia..kupujesz navi + harness cable i antene gps i będzie cacy :)

robota na 10 min :P więc szukaj navi a tą zostawisz sobie w razie jak będziesz jechał do serwisu to wstawisz ori radio..

Opublikowano
  • Autor

Dokladnie tak zrobie, tylko jeszcze kwestia gdzie kupic i gdzie umiescic antene, alvaroalvaro78 doradzil zeby schowac za licznikiem, a moze by tak gdzie indzieje, zeby nie wyjmowac go?

Opublikowano

wystarczy antene przykleić przy bezpiecznikach..nie musisz wyciągać zegarów..jak dorwe aparat to cykne foto..musisz tylko kupić antene gps z magnesem..navi kup od Alvaro a antene i kostke w navi serwisie lub allegro.. CANów nie musisz chyba podłączać już pewno zostały wyprowadzone..

Opublikowano
  • Autor

I jeszcze taka sprawa, czy jak kupie w niemczech navi, to bedzie mialo polskie menu?

Opublikowano

Pewnie nie będzie polskiego.

PS (OT): Lipie niedaleko Rzeszowa? Czy jakieś inne?

Opublikowano

Niestety nie ma jeszcze PL w RNS-E.