Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana turbiny z 2.5 Tdi do 1.9 Tdi co myslicie i czy sie da??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, wiec sprawa wygląda tak, juz sie tu rozwodziłem na temat wymiany silników zamiast 2.5 tdi na 1.9 ale skrzynia zostaje Quattro z 2.5 tdi, narzazie wyjąłem cały 2.5 tdi i go sprzedaje na części, ale mam wondpliwości co do turbinki, bo w 2.5 tdi jest większa i chciał bym ja wsadzić do 1.9 tdi i teraz proszę znawcę tematu czy to sie da zrobić??? bo 110 koni czy Newad po chiptuningu 140 KM mnie nie satysfakcjonuje ale większe turbo:))) to więcej mocy:))) co myślicie mam turbinę w pełni sprawną a którą sprzedam to dla mnie jest obojętne. :evil:

Opublikowano

Nie bedzie pasowac.

Opublikowano
  • Autor

Nie bedzie pasowac.

No ok Licze sie z ewentualnymi przerubkami kolektora i zrobienia dla niej miejsca ale czy bedzie to chulało:))

Opublikowano

... do 1.9 tdi i teraz proszę znawcę tematu czy to sie da zrobić??? bo 110 koni czy Newad po chiptuningu 140 KM mnie nie satysfakcjonuje ...

To nie lepiej było zmienić silnik z 2,5 na 3,0TDI a nie wkładać 1,9 skoro martwisz się o brak mocy. :decayed:

Opublikowano

z powietrza mocy nie uzyskasz :naughty: wiec nawet jak byś to turbo jakimś cudem tam upchał to i tak paliwa zabraknie na wiecej niz 145~150km

Jak juz chcesz miec moc to na wstepie zrobiłes błąd swapując na 1,9 110km, było szukac czegos na pompowtryskach :gwizdanie:

Opublikowano

Jak chcesz sie pchac w mody to albo cały AWX albo turbo od niego i FMIC

Opublikowano

Jak chcesz sie pchac w mody to albo cały AWX albo turbo od niego i FMIC

przed tym układ paliwowy :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Pcham sie w 1.9 AFM bo taki mam silniczek, z przebiegiem 175 tysi. a cale auto już jest zlapiałe mam je 3 lata przerobka z anglika i wiedziałem ze kazy 99 a4 dlatego taki zabieg. czyli co najlepiej zrobić żeby ten 1.9 miał więcej koni??

Opublikowano

Turdo od AWX, większe wtryski, fmic i masz okolo 160km.

Opublikowano
  • Autor

A gdybym tak wsadził wtryski od 2.5 tdi?? powinny pasować:)[br]Dopisany: 09 Sierpień 2010, 12:14_________________________________________________Co to jest ten fmic

Opublikowano

Bez dłubania w sofcie sie nie obędzie

Opublikowano

z 2.5 tdi v6 to są takie sobie, łatwiej i lepiej było by z AVF turbo ;] tylko kolektor wydechowy wystarczy inny i śmiga, nie znam konstrukcji AFF ale do mojego afn tyle wystarczyło

Opublikowano

z 2.5 tdi v6 to są takie sobie, łatwiej i lepiej było by z AVF turbo ;] tylko kolektor wydechowy wystarczy inny i śmiga, nie znam konstrukcji AFF ale do mojego afn tyle wystarczyło

Mówisz o 2,5 :mysli: bo z AVF jest P&P trzeba tylko przejsciówke na wąż założyć, nie trzeba nic przy wydechowym robić
Opublikowano

turbo z 2,5.... chyba ze podłuznice wytniesz...i dołozysz sobie 2 cylindry wiecej... turbo napedzane jest spalinami a nie powietrzem z zewnątrz. po za tym powrót oleju z turbo jest całkiem inny- tam nie ma przewodu tylko jest podstawa ktora jest podstawa turbiny jak i przewodem powrotnym oleju...

juz lepiej hybryde złożyc...lub od ARL'a turbo zamontowac + IC. wałek rozrządu,wieksze wtryski, podnieśc mapy itd...

Opublikowano

turbo z 2,5.... chyba ze podłuznice wytniesz...i dołozysz sobie 2 cylindry wiecej... turbo napedzane jest spalinami a nie powietrzem z zewnątrz. po za tym powrót oleju z turbo jest całkiem inny- tam nie ma przewodu tylko jest podstawa ktora jest podstawa turbiny jak i przewodem powrotnym oleju...

juz lepiej hybryde złożyc...lub od ARL'a turbo zamontowac + IC. wałek rozrządu,wieksze wtryski, podnieśc mapy itd...

Turbo z ARL nie pasuje do A4, są hybrydy z bebechami od ARLa, wałek rozrządu to juz koszta które robi sie jeśli plany są wieksze niz te 17Xkm

Opublikowano

turbo z BRD (pasuje P&P) , wydajniejsze pompki, FMIC + program i bedzie ponad 170KM

SoMeS tak ma i na kresce ze 195 konnym AVF-em szli na równo :naughty:

Opublikowano

no właśnie o tym pisze - o konkrecie...

a jesli komus zalezy o 150-160km to wystarczą wieksze wtryski, turbo od 130 PD i zmiana softu i z bani... + 2umas dostaje po tyleczku...

Opublikowano
  • Autor

Ok ale wieksze wtryski mam od 2.5 tdi dało by rade je wsadzic do Tego AFN???

Opublikowano

to zależy od jakiego motoru - V6 czy od rzędowej 5tki - jeśli z rzędówki to nie ma problemu tylko jeszcze stopki będą potrzebne bo te od AFN'a nie pasują z tego co pamiętam... potem do ustawienia będzie kąt wtrysku i to na 100%

Opublikowano

Koledze chodzi o V6 2.5 AFB