Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Oryginalne wersje nagłośnienia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałem zapytać jakie wersje nagłośnienia występowały w A4 B6?

-bose

-chyba Audi Sound System

-Nokia

??

Chyba, że Audi Sound System to Nokia?

Pozdrawiam!

Opublikowano

mi sie wydaje ze ASS oparty jest na Nokii...ale moge sie mylic...niech ktos potwierdzi

Opublikowano

Harman-Kardon

Opublikowano

ja mam harman kardon :kox:

Opublikowano

Audi Sound System - na wzmacniaczu Nokii (na naklejce napis Harman ale to oczywiście nie H-K ;)) 10 głośników, łączna moc zestawu 150W

BOSE Surround System - 10 głośników, łączna moc zestawu 215W

Były jeszcze dwie konfiguracje z głośnikami pasywnymi - wszystko podpięte do radia, bez osobnego wzmacniacza. Tutaj miałeś 4 lub 8 głośników (odpowiednio w przednich lub w przednich i tylnych drzwiach).

Opublikowano
  • Autor

Ja mam 8 głośników + subwoofer na maskownicach nie mam żadnych oznaczeń, czyli mam Harman na wzmacniaczu Nokii ?

Opublikowano

Na to wygląda. BTW - masz jeszcze jeden głośnik - na środku deski rozdzielczej, przy szybie, pod czujnikiem nasłonecznienia ;)

Wzmacniacz w Audi Sound System:

ASS.jpg

Wzmacniacz w BOSE Surround System:

BSS.JPG

Opublikowano

Panowie, teraz dopiero wpadłem na ten wątek dzięki któremu znowu nieco mi się rozjaśniło. Najprawdopodobniej mam ori instalację z ośmioma głośnikami pasywnymi zamontowanymi w drzwiach oraz oczywiście nieori radio. Teraz chcę zamontowac Concert II, mam nawet wzmacniacz Harman (ten co to niby jest defacto Nokia, 23 piny) już dokupiony i teraz się zastawiam czy dużo będzie z tym rezania. Konkretnie to mam wątpliwości co do sposobu połączenia głośników z radiem - mam nadzieję, że każde powiedzmy "drzwi" (czyli średnio/niskotonywy + gwizdek) są podpięte osobno bez żadnych mostków? (powinno tak być skoro fade oraz balance pozwalają na wyseparowanie każdej sekcji) gdyby tak było to jedynym problemem w modyfikacji instalacji będzie przeciągnięcie wiązki od radia do wzmaka i z powrotem? (chcę zamontowac wzmaka na fabrycznym miejscu).

Mając już ten wzmacniacz nie powinno tez chyba być problemu z wyprowadzeniem na subwoofer pod tylną półkę oraz ewentualnie na głośnik centralny z przodu?

Przy okazji bardzo pomocna byłaby mi rozpiska PIN-ów na kostce wzmacniacza (23 piny)

Opublikowano

Głośniki w drzwiach są zasilane mostkiem - zasilany jest głośnik niskotonowy i z niego leci + i - do gwizdka.

Wklej fotkę wlepki serwisowej to powiem Ci jakie audio masz seryjnie.

Rozpiska dla kostki wzmaka Nokii 23-pin:

Pin 1 – radio prawy tył

Pin 2 – radio (wspólna masa)

Pin 3 – radio lewy tył

Pin 9 – GALA (dynamiczna kompensacja szumów)

Pin 14 – subwoofer +

Pin 15 – subwoofer –

Pin 17 – głośnik lewy tył +

Pin 18 – głośnik lewy tył –

Pin 20 – głośnik prawy tył +

Pin 21 – głośnik prawy tył –

Pin 22 – masa wzmacniacza

Pin 23 – zasilanie wzmacniacza

Opublikowano

Głośniki w drzwiach są zasilane mostkiem - zasilany jest głośnik niskotonowy i z niego leci + i - do gwizdka.

Wklej fotkę wlepki serwisowej to powiem Ci jakie audio masz seryjnie.

Rozpiska dla kostki wzmaka Nokii 23-pin:

Pin 1 – radio prawy tył

Pin 2 – radio (wspólna masa)

Pin 3 – radio lewy tył

Pin 9 – GALA (dynamiczna kompensacja szumów)

Pin 14 – subwoofer +

Pin 15 – subwoofer –

Pin 17 – głośnik lewy tył +

Pin 18 – głośnik lewy tył –

Pin 20 – głośnik prawy tył +

Pin 21 – głośnik prawy tył –

Pin 22 – masa wzmacniacza

Pin 23 – zasilanie wzmacniacza

Narazie nie mam fotki wlepki ale kiedyś odczytywałem kody i nic tam nie było odnośnie audio. Może w jakiejś bazie po numerze nadwozia dałoby się coś wyniuchać. Mogę podesłać numer na PW jeśli dasz radę to sprawdzić.

Z tego co rozumiem ASS miał dodatkowy głośniczek centralny z przodu, jak on jest podpięty pod radio? jak widzę to ma ono tylko wyjście prawa lewa strona a reszta na wzmak.

Opublikowano

Centralny podpięty do radia, (+) brązowo/żółty (jest to też plus głośników z lewych przednich drzwi), (-) zielono/niebieski (jest też minus głośników z prawych przednich drzwi).

W ASO można zdobyć wydruk pełnej listy kodów wyposażenia - będzie tam info dot. audio.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Troszkę odgrzeję temat ale mam auto w tej chwili u elektryka i będą mi przerabiać instalację pod concerta i wzmacniacz na tył. Przy okazji chcę żeby przygotowali kabelek ze wzmaka do subwoofera bo jego dołożenie mam też w planie. Chcialem tylko zapytać a w zasadzie poprosić o jakieś foto lub opis jak zamontowany jest oru sub w sedanie. Wiem mniej więcej jak on wygląda ale do czego jest zamontowany, czy wymaga jakichś dodatkowych elementów a chciałbym za wczasu sobie wszystko przygotować żeby potem nie było niespodzianek. Dzięki z góry za wszelką pomoc.[br]Dopisany: 21 Wrzesień 2010, 20:18_________________________________________________No Panowie, nikt nie wie jak coś takiego http://allegro.onet.pl/subwoofer-oryginal-audi-a4-8e0-i1240169784.html ma być zamontowane? proszę o jakieś zdjęcie chociaż, napewno któryś ma to w samochodzie... :notworthy:

Opublikowano

No Panowie, nikt nie wie jak coś takiego http://allegro.onet.pl/subwoofer-oryginal-audi-a4-8e0-i1240169784.html ma być zamontowane? proszę o jakieś zdjęcie chociaż, napewno któryś ma to w samochodzie... :notworthy

Troszkę odgrzeję temat ale mam auto w tej chwili u elektryka i będą mi przerabiać instalację pod concerta i wzmacniacz na tył. Przy okazji chcę żeby przygotowali kabelek ze wzmaka do subwoofera bo jego dołożenie mam też w planie. Chcialem tylko zapytać a w zasadzie poprosić o jakieś foto lub opis jak zamontowany jest oru sub w sedanie. Wiem mniej więcej jak on wygląda ale do czego jest zamontowany, czy wymaga jakichś dodatkowych elementów a chciałbym za wczasu sobie wszystko przygotować żeby potem nie było niespodzianek. Dzięki z góry za wszelką pomoc.[br]Dopisany: 21 Wrzesień 2010, 20:18_________________________________________________No Panowie, nikt nie wie jak coś takiego http://allegro.onet.pl/subwoofer-oryginal-audi-a4-8e0-i1240169784.html ma być zamontowane? proszę o jakieś zdjęcie chociaż, napewno któryś ma to w samochodzie... :notworthy:

Ja ostatno dokładałem kratke z tym głosnikiem i powiem ci ze na nieoryginalnym radiu duzej roznicy w basach nie mam.Co do montażu to musisz wyjąć półkę wyciąć w niej otwory na kratke (wzór poszukaj na allegro półki bez kratki)wsadzic głosnik i poskrecac