Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Metaliczny dzwięk z tłumika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Więc mój problem polega na metalicznym ,że tak powiem wpadaniem w rezonans rury wylotowej przedniej.

Słychać tak jakby była tam jakaś metalowa część śrubka czy coś metalowego. Co dziwne dzwięk ten wydobywa

się tylko po nagrzaniu silnika do 90 stopni i gdy mam na drive i stoje czyli pedał hamulca wciśnięty puszczam

auto sie zaczyna toczyć i już nic nie słychać. Pojechałem na kanał zdemontowałem tumik przedni tumik tylni no i

dostałem sie do środka rury wylotowej przedniej do której mogłem wsadzić drucik z magnesem aby przedmiot

obcy wyciągnąć niestety nic sie nie chcało złapać w moją pułapke. Tej nieszczęśliwej przedniej rury nie chciałem

odkręcać od katalizatora gdyż nie miałem uszczelki która musi między nimi być. Moje audi 210 tys ma najechne i

się zaczynam zastanawiać czy winowajcą nie jest katalizator który moze coś wydmuchał ceramicznego??

Kto wie gdzie dostane taką uszczelke w szczecinie? A może ktoś miał podobny problem?

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów :>

[br]Dopisany: 16 Sierpień 2010, 20:19_________________________________________________Witam

Szkoda że sam odpowiadam na swoje zapytania ale pal licho :>

Otóż doszedłem (nie sam) co było powodem tego nieszczęsnego przydzwięku dzwonienia jak to zwał metalicznego dudnienia.

Katalizator. Po wyjęciu go z auta a było ostro (trudno palniki poszły w ruch ) :shocked: z auta okazało sie że jak

go ruszałem to pukało, cały wkład latał w środku i odbijało się to echem na rurze która idzie za katalizatorem .

Kat szlifierą wyciełem do okoła wyjełem wkład który wygląda jak plaster miodu nie popękany cały nawet niepozatykany

tylko pier... latał w środku.Jak bym wiedział , myśle że wystarczyłoby ostry szczał młotkiem w bok i by było ok :>.

Puche zaspawałem bez żadnej rurki w środku no i teraz jest ok :>

Turbo ciut głośniej świszczy żona nie zauważyła :mysli: Co do wzostu mocy w sumie ni nie zauważyłem (może ciut )

Nic nie wali teraz, co ciekawe wcześniej jak byłem u mechaników to kazali na te moje dudnienie wymienić tylni wydech :shocked:

Opublikowano

Witam

Mam podobny problem.

U mnie "metaliczny dźwięk tłumika" pojawia się przy 1500 obrotów na minut (przy wchodzeniu na obroty).

Czy to może być katalizator ??

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Witam

Kurde ciężko powiedzieć, mi znawcy mechanicy cały tumnik tylni wymienili i chcieli przedni wymieniać niepotrzebnie zresztą.

Trzeba się wsłuchać na kanale pod autem.Ale moze być kat masz tak jak by metal w rurce latał?.Najgorsze że po rurze wszędzie niesie

ale ja miałem najgorszy stukot na tej przedniej co sie łączy z katem. Powodzwenia

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziadostwo odstawiłeś aż zęby bolą :thumbdown: w wolnossaku miałbyś pierdzenie poloneza jak smok :thumbdown:

Opublikowano

Dziadostwo odstawiłeś aż zęby bolą :thumbdown: w wolnossaku miałbyś pierdzenie poloneza jak smok :thumbdown:

ja mam na wolnossaku wyciety kat bez rurki. sama pucha zostala. mruczy lekko glosniej ale efektu poldona nie uświadczysz. :gwizdanie:

Opublikowano

Oj, słyszałem takich efektów wystarczająco dużo żeby nie wierzyć, każda pliszka swój ogonek chwali :gwizdanie: od pustej puszki lepsza jest już rurka, od niej z kolei rurka w puszce kata, później tłumik przelotowy i w końcu, tak jak powinno być, nowy kat.

Opublikowano
  • Autor

Witam

Ja moze jestem głuchy :>ale róznicy nie zauważyłem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też mam samą puchę od kata i efektów poldolota brak za to turbo fajnie gwizda heeehee

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja też mam ten rezonans i cały wydech wymieniłem i dalej dzwoni podczas silnego dodania gazu na 4 i 5

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mi też cały tumnik wpada w rezonans na wolnych obrotach po dodaniu gazu powyżej 1,5tys. obrotów znika za to jak jadę i dam na luz i hamuje to z przodu słychać też jakby coś stukało przy tumniku byłem u jednego szpeca i stwierdził że z tłumnikiem ,plecionka i wszystkimi wieszakami jest ok :kwasny: