Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Modyfikacja multitronika - większe spalanie!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

meszrum pamiętaj że to automat, tu priorytetem jest jak najmniejsze obciążanie skrzyni i może przez to turbo mniej dmucha albo faktycznie jest tak jak mówisz ;)

Opublikowano

meszrum pamiętaj że to automat, tu priorytetem jest jak najmniejsze obciążanie skrzyni i może przez to turbo mniej dmucha albo faktycznie jest tak jak mówisz ;)

jeżeli podejrzysz mapy [np. winolsem], to wychodzi jak drut 2340mbar.

zresztą spójrz na log 011 AVF @multi: http://img831.imageshack.us/img831/3969/011avf.jpg

[to, że jest to multi wynika z literek AG przed wersją oprogramowania]

:)

dlatego uważam, że pedał gazu nie był wciśnięty w 100%.

Opublikowano

jeżeli podejrzysz mapy [np. winolsem], to wychodzi jak drut 2340mbar.

zresztą spójrz na log 011 AVF @multi: http://img831.imageshack.us/img831/3969/011avf.jpg

[to, że jest to multi wynika z literek AG przed wersją oprogramowania]

:)

dlatego uważam, że pedał gazu nie był wciśnięty w 100%.

Skoro tak mówisz, to tak musi być :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem tak przełączyłem na manualną zmianę ! Zmieniłem na 3 i dodałem gaz prawie do samego końca żeby nie włączyć Kickdown bo gdzieś mi się obiło o ucho żeby tak zrobić ! Dzisiaj zrobię jeszcze raz z włączeniem Kickdown.

Opublikowano

Zrobiłem tak przełączyłem na manualną zmianę ! Zmieniłem na 3 i dodałem gaz prawie do samego końca żeby nie włączyć Kickdown bo gdzieś mi się obiło o ucho żeby tak zrobić ! Dzisiaj zrobię jeszcze raz z włączeniem Kickdown.

To nie tiptronik, jak masz na manualu, to od 3 biegu pójdzie w górę, jak wciśniesz gaz. Po przekroczeniu ~ 4tyś/obr. to zmieni na 4 bieg.

Opublikowano

Logi rób na 4-ce, na 3-ce za szybko przechodzi przez wymagany zakres obrotów.

Ja swoje dynamiczne robiłem na 4-tym biegu, przy 4400 automatyczne odcięcie i wtedy kończyłem zapis.

Jak już mówiłem wcześniej oprócz głównego bloku pomiarowego na drugiej pozycji odpal blok pomocniczy (taki gdzie pokazuje wciśnięcie pedału gazu, np. MVB 02, druga pozycja - będzie wszystko jasne).

Meszrum - czy ja także mógłbym podesłać Ci moje wyniki do analizy. Jestem w tym temacie zielony a Ty jak wiadomo ładnie to wszystko ogarniasz ;)

Opublikowano

Jesli wcisnie gaz na "3 biegu" do calkowitego oporu a predkosc obrotowa silnika bedzie mala skrzynia przejdzie automatycznie na 2 badz 1 bieg...

W b7 napewno jest tak samo ze wciskasz gaz do oporu i zdaje sie ze pedal dalej nie pojdzie ale jak przylozysz wiecej sily to pedal pokonuje opor i schodzi nizej moze 2 cm.Wtedy wlasnie jest ten niby kickdown a obroty silnika dochodza do maksymalnych.

To nie tiptronik, jak masz na manualu, to od 3 biegu pójdzie w górę, jak wciśniesz gaz. Po przekroczeniu ~ 4tyś/obr. to zmieni na 4 bieg.

Jesli wcisnie gaz na "3 biegu" do calkowitego oporu a predkosc obrotowa silnika bedzie mala skrzynia przejdzie automatycznie na 2 badz 1 bieg...

W b7 napewno jest tak samo ze wciskasz gaz do oporu i zdaje sie ze pedal dalej nie pojdzie ale jak przylozysz wiecej sily to pedal pokonuje opor i schodzi nizej moze 2 cm.Wtedy wlasnie jest ten niby kickdown a obroty silnika dochodza do maksymalnych.

Opublikowano
  • Autor

Podaje kolejne logi i już chyba właściwe ! Wielkie sorry za tamte ale jestem początkującym "logarzem" !

etDRi.jpg

etIQA.jpg

Opublikowano

Podaje kolejne logi i już chyba właściwe ! Wielkie sorry za tamte ale jestem początkującym "logarzem" !

etDRi.jpg

etIQA.jpg

carpa84,

nadal źle.

ale wszystko wskazuje na to, że masz serię.

Logi rób na 4-ce, na 3-ce za szybko przechodzi przez wymagany zakres obrotów.

Ja swoje dynamiczne robiłem na 4-tym biegu, przy 4400 automatyczne odcięcie i wtedy kończyłem zapis.

Jak już mówiłem wcześniej oprócz głównego bloku pomiarowego na drugiej pozycji odpal blok pomocniczy (taki gdzie pokazuje wciśnięcie pedału gazu, np. MVB 02, druga pozycja - będzie wszystko jasne).

Meszrum - czy ja także mógłbym podesłać Ci moje wyniki do analizy. Jestem w tym temacie zielony a Ty jak wiadomo ładnie to wszystko ogarniasz ;)

jasne.

najlepiej na PW - przynajmniej zauważę...

:wink4:

Opublikowano
  • Autor

Ale co jest źle ?

Pedał był wciśnięty w 100%

Jechałem na 4 ok 1800 włączyłem logowanie i wcisnąłem pedał do końca, zredukowało mi na 3 doszło do 4... i wskoczyła 4 a ja cały czas gaz do spodu. Na MVB 2 jak pisał Bart-s miałem 100 % co zresztą widać na wykresie. Napisz proszę co źle zrobiłem to jutro zrobię jeszcze raz. Ale jak piszesz że mam serie to gdzie w takim razie tkwi mój problem ze spalaniem ?

Opublikowano

i dlaczego przyspiesza do setki w niecale 10 sek?

Opublikowano

i dlaczego przyspiesza do setki w niecale 10 sek?

mocna seria ? :mysli:

Opublikowano

ja mysle ze bylo tak : frezowanie gniazd to wielki kit Mr. S., zapodał Ci program zebys myślał ze frezowanie gniazd odmłodziło ci auto i ,że ten servis jest best of the best, jedz sobie do aso tam u siebie i niech zrobia aktualny soft silnika, zazadaj po prostu aktualizacji ecu

Opublikowano
  • Autor

Nie jest tak jak mówisz. Frezowali gniazda a jak nie to coś tam robili na 100 %, bo jak odebrałem auto i jechałem do domu i po ujechaniu 300 km zaświeciła mi się kontrolka od oleju i miałem wyciek z pod pokrywy i od razu zadzwoniłem do nich i ich mechanik powiedział mi że nie wymienił mi uszczelki bo nie można jej kupić osobno tylko w komplecie z pokrywą ato sa duże koszty więc tylko ją odtłuścili i założyli starą i z tond ten wyciek ! Udałem się do mojego mechanika bo do domu miałem 80 km i mój mechanik bez problemu zamówił samą uszczelkę (28zł) i jak ją wymieniał to mówił że niby coś tam ruszali ale nie był w stanie określić dokładniej co . Zadzwoniłem do Sserwisu i zj.... mechanika bo z szefem nie mogli mnie połączyć i co by było jak by mi się to stało podczas drogi powrotnej do Hiszpanii i dlaczego ściemnia że niema uszczelki jak jest i pytałem jeszcze w 2 sklepach i wszyscy mieli na stanie bez problemu ! Także od tego momentu zaczęły się moje podejrzenia co do Sserwisu !!

Opublikowano

carpa84 - ze spokojem. Nie jest tak jak mówisz... uszczelka pokrywy zaworów była dostępna jakiś czas temu jako osobna część. Potem tak jak powiedział Ci mechanik z Sserwis można ją kupić tylko w komplecie z osłoną a to ponad 500zł. Oczywiście można kupić nie ori zamiennik - jednak Sserwis ma (albo miał) podpisaną umowę z Kulczyk-Tradex więc korzysta z ori części... i już masz obraz całej sytuacji.[br]Dopisany: 01 Wrzesień 2010, 10:31_________________________________________________Jeszcze sprawdzam dla pewności - na początku 2008 była jeszcze dostępna. Koszt oryginalnej uszczelki to 76zł (038 103 483 D)[br]Dopisany: 01 Wrzesień 2010, 10:42_________________________________________________No i muszę zwrócić honor - uszczelka dla AVF jest nadal dostępna osobno (sugerowałem się ostatnim przypadkiem przy, na który trafiłem przy silniku BRU gdzie uszczelkę wycofano z oferty i jest dostępna tylko w komplecie z pokrywą). Przepraszam za zamieszanie...

Opublikowano

a ja ci mowie jedz do aso sprAcz czy nadpisany eprom ecu został, i ile razy moze jest tez data zaktualizuj na najnowszy

Opublikowano
  • Autor

A czy nie można sprawdzić tego przy pomocy zwykłego Vaga ?

Opublikowano

nie, tylko VAS

Opublikowano
  • Autor

Odświeżę trochę temat otóż spalanie bez zmian :embarrassed: i co mnie jeszcze strasznie dziwi to to że wypada mi cały czas adaptacja przód jak i tył ! Czy jest możliwe to że jest za mało oleju w skrzyni ? I jakie są objawy gdy jest go za mało ?

Opublikowano

Kurde masakra co ten Sopa zrobil ze skrzynia.Na jego koszt powinienes wracac do niego i niech robi do porzadku :wallbash: