Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Modyfikacja multitronika - większe spalanie!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterownik regenerowałem u gościa z Ozorkowa w Łodzi, żadnej modyfikacji nie robiłem na 7 lamelek.

Nie ma co psuć auta jak dobrze chodzi. To większe spalanie wyczułem od razu jak wyjechałem tylko z warsztatu który mi robił rozrząd, do tej pory nie mogę dojść dlaczego tak jest.

Napisz jak auto spala ( na Fisie) podczas jazdy z nie wciśniętym pedałem gazu ( jedziesz 30-40 km/godz i puszczasz gaz aż do prawie postoju czy spalanie pokazuje cały czas 0 czy więcej?)

Opublikowano
  • Autor

Spalanie pokazuje mi 0,0 A jak robiłeś rozrząd nie robili Ci coś przy wtryskiwaczach ? Dziwi mnie tak częste wypadanie tej adaptacji ! Chciałbym dodać że auto mam zaparkowane w garażu podziemnym i codziennie wyjeżdżam na zimnym silniku i skrzyni pod dość sporą 30 metrową górkę, może to ma wpływ na adaptację ?!

Opublikowano

Skoro raz adaptacja jest a raz nie - to najprawdopodobniej wyjatkowo zapisuje się przy wyższej temperaturze.

Co do tego, że auto zjedża... czy w sterowniku pojawiły się jakieś błędy? Sprawdź czy funkcja Hill Hold jest aktywna (MVB28).

Opublikowano

Spalanie pokazuje mi 0,0 A jak robiłeś rozrząd nie robili Ci coś przy wtryskiwaczach ? Dziwi mnie tak częste wypadanie tej adaptacji ! Chciałbym dodać że auto mam zaparkowane w garażu podziemnym i codziennie wyjeżdżam na zimnym silniku i skrzyni pod dość sporą 30 metrową górkę, może to ma wpływ na adaptację ?!

Czy cały czas masz 0,0 do zatrzymania? bo mi pokazuje 0,0 ale przy przełożeniu 2 na 1 bieg pokazuje 2-4 litry.Nic przy pompowtryskiwaczach nie robili . Po regeneracji sterownika tylko raz mi adaptacja wyleciała ale to chyba było spowodowane szybką jazdą po zakretach na nie rozgrzanej skrzyni. Adaptacją nie miałem problemu sama wskoczyla :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Jak próbuję wejść na MVB28 to pokazuje mi ERROR ! Dodam ze na małej górce auto stoi a nawet samo rusza do przodu gorzej z większymi górkami wtedy ucieka do tyłu ! A co do spalania to dzisiaj jechałem po autostradzie 90 km/h ok 15 km z tempomatem i spalanie pokazywało 9.5 litra masakra ! Już nie wiem co mam robić i najgorsze że nie wiem co jest przyczyną skrzynia czy frezowanie tych gniazd !

Opublikowano

W dziale silnik masz diagnostykę silnika TDI - m.in. AVF. Zrób logi statyczne i dynamiczne zgodnie z instrukcją, możliwe że tak dojdziemy co się dzieje...

Opublikowano

jedz i napierdalaj gosci ja bym nieodpuscił[br]Dopisany: 25 Sierpień 2010, 16:14_________________________________________________zaraz po odpaleniu rano bedzie adp run

dopiero jak uzyskasz temp kolo 70 stopni bedzie ok, i wtedy mozna zyłowac katowac, palić gumy,

ehh

Opublikowano

Wielokrotnie pisalem na tym, ze SSerwis to kupsko, a ludzie nadal jezdza w ciemno i lykaja wszystko co mowi niejaki Sopa.

Na AKP byl przypadek uszkodzonego mechanicznie auta, ktore Pan Sopa naprawial za pomoca nowszego softu... masakra.

Opublikowano

Fly - ja tam z 7 lamel i softu (fabrycznego) jestem zadowolony. Ale fakt, do niczego innego poza grzebaniem przy CVT w Sserwis auta bym nie zostawił. Odczucia własne + to co pisze coraz więcej osób, które odwiedziły Czernicę...

Opublikowano
  • Autor

No ja raczej też już poza CVT nie będę się do nich wybierał ! Ale cały czas mnie martwi to czy po przez frezowanie gniazd wtryskiwaczy aż tak by mi wzrosło to spalanie ! Dzisiaj jeździłem po mieście i pokazywało mi cały czas najmniej 12.5 najwięcej 14 !! Może mi silnik podmienili na 4.2q ?!

Do czaki22 : Z chęcią bym się do nich wybrał gdyby nie ta odległość 3200 km ponieważ mieszkam w Hiszpanii i tydzień temu wróciłem z polski !

Opublikowano

Sprawdzaj jeszcze spalanie kalkulatorem... FIS czasem przekłamuje. Zrobisz z 2 baki i porównamy... Jeśli chodzi o technikalia frezowania zaworów, jestem zielony w tym temacie i niestety nie pomogę

Opublikowano

Spalanie 12,5-14 w 1.9 TDI :blink:

Wspolczuje Ci tej "naprawy" :wallbash:

Opublikowano

Możesz zrobić test na przyśpieszenie 0-100km/h? Fly podsunął ciekawy pomysł... Sprawdzimy czy oprócz skrzyni nie grzebali Ci w sofce ECU... Fakt, że zmiana wersji softu skrzyni ma wpływ na ECU ale nie jeśli chodzi o osiągi...

Idealnie nada się do tego aparat z funkcją nagrywania avi/mpeg - przyklej go sobie taśmą do kiery i heja ;)

Opublikowano

oczywiscie ze mozliwe po co dałes im robic silnik ?? 1.9 sa niezniszczalne, pierwszy ktory cos kombinował z gniazdami zaworów na forum chyba ehhh szkoda szkoda ale 14 to moj niepali w miescie , wez odlacz aku na noc, moze cos to da. SServis :thumbdown: trzeba usunac z forum wszytsko co dotyczy tego serwisu koniec reklamy.[br]Dopisany: 26 Sierpień 2010, 10:46_________________________________________________flayer tez sie zdziwi ze spalaniem :) jak odpali:)

Opublikowano

Sserwis mial taka praktyce - gratis mocniejszy soft.

Klient wyjezdza z serwisu autem. Samochod lepiej jedzie, naprawa sie udala, wiec klient zadowolony.

Inna kwestia pozostaje jakosc tego softu...

Opublikowano

Dobrze sie do wiedziec wiecej o tym P.Sopie.Mi sie poki co skrzynia o dziwo nie sypie ale gdzie ja pojade z nia jak sie juz posypie :confused4:

Opublikowano

Sserwis i Sopa zaczynają odwalać niezłe numery.... aż się włos jeży człowiekowi na głowie :wallbash:

carpa84: sprawdź koniecznie tak jak napisali koledzy powyżej czy przypadkiem twoje autko nie dostało gratis niechcianego softu-czipa... bo takie praktyki już się tam zdarzały.

musieli coś ci nieżle nap******* w aucie że ci pali 12-14L. dramat :(

Opublikowano
  • Autor

To jak powinienem to sprawdzić czy mi grzebali w tym ECU ! Mam nagrać ten filmik z przyspieszeniem od 0/100 km ?

Opublikowano

Dokładnie - jeśli masz coś namieszane będzie czas odczuwalnie lepszy niż 10.4sek. W zasadzie powinno się zrobić logi ale tak na szybko filmik wystarczy. Wieczorem spróbuję przygotować Ci instrukcję co sprawdzić w MVB silnika (mam gdzieś łądnie opisaną diagnostykę typowo pod silniki AVF).

...tylko ostrożnie, nie rozbij się nam ;)

Opublikowano

Przyczyn dużego spalania może być wiele ,nie ma co się podniecać że popsuł coś Sopa .Kolega zrobił sporą trasę wszystko się mogło zepsuć np: przepływomierz :naughty: