Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Obserwacja sztangi turbiny (na VAG + silniku) w silnikach 1,9 TDI - vid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Profesjonalny film instruktarzowy :oklaski: Ciekawy jestem jak to jest np w silniku 1.8 T czy jest mozliwosc przyspieszenia momentu zalaczania turbo-sprezarki? im wczesniej turbina zaczynapracowac tym lepiej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

też walczę z tym problemem, powiedz mi czy twoje :a4fan: nie jest przypadkiem z pierwszego kwartału 96 ?

może mamy jeszcze jakiś stary sterownik który nie obsługuje tego bajeru

Jeśli mogę wtrącić to też mam AFNa co prawda golf, ale zawsze to AFN :> i podobnie jak u Was też nie da rady włączyć Basic Settings kanału 011, a pozostałe, czyli 000, 003, 004 można.

Chyba musimy się z tym pogodzić.

Rocznik też 1996.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Profesjonalny film instruktarzowy :oklaski: Ciekawy jestem jak to jest np w silniku 1.8 T czy jest mozliwosc przyspieszenia momentu zalaczania turbo-sprezarki? im wczesniej turbina zaczynapracowac tym lepiej.

Turbina zaczyna pracować z chwilą uruchomienia silnika.

Co do niemożności uruchomienia 011 w BS - niestety sterowniki wczesnych AFN`ów nie miały tej opcji :(

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Mam Golfa IV AXR 1.9 TDI 101PS, rocznik 2003. Na biegu jałowym, niezależnie chyba od temperatury silnika, po około 2-3 minutach słychać lekkie tyknięcie w silniku, również jakby inne obroty, i następuje gwizd. Jak dodam lekko gazu to gwizd momentalnie cichnie. Po paru minutach zaś następuje to samo.

Pytanie moje jest następujące, bo jestem raczej pewien że chodzi o zjawisko przedstawione w temacie tego wątku: Czy jest to na pewno w 100% normalne? Na forum vwgolf.pl dostałem linka do tego tematu, a pare innych osób zaczęło mówić, ze to z powodu nieszczelności (moim zdaniem bzdura).

I jeszcze jedno pytanie:

Dlaczego tak się dzieje, że na biegu jałowym silnik odcina(czy daje - nie wiem - pogubiłem się) doładowanie??

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi na dwa powyższe pytania! :)

Pozdrówka.

Opublikowano

Witam.

Mam Golfa IV AXR 1.9 TDI 101PS, rocznik 2003. Na biegu jałowym, niezależnie chyba od temperatury silnika, po około 2-3 minutach słychać lekkie tyknięcie w silniku, również jakby inne obroty, i następuje gwizd. Jak dodam lekko gazu to gwizd momentalnie cichnie. Po paru minutach zaś następuje to samo.

Pytanie moje jest następujące, bo jestem raczej pewien że chodzi o zjawisko przedstawione w temacie tego wątku: Czy jest to na pewno w 100% normalne? Na forum vwgolf.pl dostałem linka do tego tematu, a pare innych osób zaczęło mówić, ze to z powodu nieszczelności (moim zdaniem bzdura).

I jeszcze jedno pytanie:

Dlaczego tak się dzieje, że na biegu jałowym silnik odcina(czy daje - nie wiem - pogubiłem się) doładowanie??

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi na dwa powyższe pytania! :)

Pozdrówka.

rzecz normalna pracy zaworu EGR na b. jałowym - poobserwuj grupe 3 w blokach pomiarowych

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź! :)

Mam jeszcze jedno pytanie, z czystej ciekawości. Dlaczego tak się dzieje, że EGR odcina lub daje doładowanie podczas pracy na biegu jałowym, kiedy to przecież nic się nie dzieje?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie! :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź! :)

Mam jeszcze jedno pytanie, z czystej ciekawości. Dlaczego tak się dzieje, że EGR odcina lub daje doładowanie podczas pracy na biegu jałowym, kiedy to przecież nic się nie dzieje?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie! :)

Pozdrawiam!

:shocked:

od kiedy EGR odcina lub dodaje doladowanie .... ?

Opublikowano

Przepraszam, chodziło mi oczywiście o ECU.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu tak się dzieje?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam inny objaw: przy przygazowaniu ciepłego silnika sztanga idzie w dół, ale nie tyle co na filmie, tylko gdzieś o połowę mniej, jak obroty opadają to z powrotem w górę - czy to znaczy że mam zapieczone kierownice - czasem jest notlauf, po zgaszeniu przechodzi, a jak go przegonię na autostradzie i jeżdżę dynamicznie, to go nie łapie... Nie czuję żeby ginęła moc czy coś w tym rodzaju. ??????

Opublikowano
  • Autor

Ja mam inny objaw: przy przygazowaniu ciepłego silnika sztanga idzie w dół, ale nie tyle co na filmie, tylko gdzieś o połowę mniej, jak obroty opadają to z powrotem w górę - czy to znaczy że mam zapieczone kierownice - czasem jest notlauf, po zgaszeniu przechodzi, a jak go przegonię na autostradzie i jeżdżę dynamicznie, to go nie łapie... Nie czuję żeby ginęła moc czy coś w tym rodzaju. ??????

Nie interesuje Cię ruch po przegazowaniu, ale w 011 BS.

Opublikowano

filmik nie byl robiony przez kolege haniego z passat forum :gwizdanie: ?

• 5 lat później...
Opublikowano

ktoś może odświeżyć filmik ?

Opublikowano
  • 3 lata później...