Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Domy z drewna (bali) Informację podstawowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam osoby która udzieli mi informacji odnośnie domów z drewna (bali) Interesują mnie ceny, czas realizacji, itd

Być może ktoś z Was posiada taki dom i pomoże mi :)

Opublikowano

ja chciałem postawić taki dom, po rozeznaniu się na rynku wybrałem firmę z dobrą reputacją, aczkolwiek nie najtańszą - stollux z istebnej. Byłem tam u nich, bardzo porządnie kolo mi wsio wyjaśnił. Jednak po skalkulowaniu okazało się, że różnica między standardowym z pustaka i tym z bali to ok. 70 tys. zł. Niestety z bali. Jakbyś chciał z nimi pogadać to mogę podać Ci kontakt do kolesia z którym tam gadałem. Pozdro

Opublikowano

Dom z drewna szybko traci na wartości i trudno go po latach sprzedać.

Drugim poważnym problemem jest wytrzymałość tego materiału w naszym klimacie(częste przechodzenie temperatury przez 0stopni).

Opublikowano

jak ja budowałem przyjmowało się 1tys zł /m2 stan surowy zamkn

Opublikowano

Drugim poważnym problemem jest wytrzymałość tego materiału w naszym klimacie(częste przechodzenie temperatury przez 0stopni).

ja bym się z Tobą nie zgodził.

Dom rodziców ma 20 lat i piętro domu zbudowane jest właśnie z bali.

Nie ma żadnych oznak zmniejszenia wytrzymałości materiału.

Poza tym w domach wybudowanych z drewna jest inny "klimat" inne są odczucia jeśli chodzi o samopoczucie, komuś kto mieszka w domu z cegły polecam pomieszkać w domu drewnianym i porównać odczucia

Opublikowano

Z tego co wiem czas realizacji i możliwość wprowadzenia się do nowego domu jest zdecydowanie krótszy niż budowa z pustaka to na pewno duży plus :) Kolejna sprawa to fakt że klimat takiego domu jest wspaniały no i kosztu postawienia są zdecydowanie mniejsze niż przy pustaku :mysli:

Opublikowano

Koszty postawienia zdecydowanie większe. Tan sam projekt, a wycena wyższa o 1/3. No chyba, że chcesz wystawić dom z bala o grubości 8cm, w którym będzie można mieszkać tylko w lecie. Dom z bala, aby nie wymagał dodatkowego ocieplenia od wewnątrz, musi być zbudowany z bala min.25cm a najlepiej 30cm. A takie bale są bardzo drogie.

Opublikowano

pracuję przy budowie domów z rożnych materiałów,w tym z drewna-jeśli drewno jest odpowiednio zaimpregnowane i odizolowane od miejsc potencjalnego źródła wilgoci,np dach-podstawa to dobrej jakości izolacja pod dachówką,okna-też dokładnie odizolowanie-tu już w grę wchodzi technologia budowlana-nie ma mowy o szybkim zniszczeniu-jest to najszybsze rozwiązanie i najprostsze w naprawie,w przypadku awarii po prostu wycina się kawałek i wstawia nowy

większość wykończeń jest teraz z plastiku,co przy odpowiednim montażu nie naraża na wilgoć ,a i odpowiednia wentylacja to podstawa :wink4:

Opublikowano

są firmy poszukaj pogadaj bo sporo możesz stargować.sam mieszkm w drewnianym i jest bardzo oki mimo że ma ok 50lat :good:

jeżeli będzie cie interesował drewniany dach z wióra osikowego to służe pomocą bo siedze w tym już kilka lat :cool1: