Ciepły Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Szukam osoby która udzieli mi informacji odnośnie domów z drewna (bali) Interesują mnie ceny, czas realizacji, itd Być może ktoś z Was posiada taki dom i pomoże mi
peya81 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 ja chciałem postawić taki dom, po rozeznaniu się na rynku wybrałem firmę z dobrą reputacją, aczkolwiek nie najtańszą - stollux z istebnej. Byłem tam u nich, bardzo porządnie kolo mi wsio wyjaśnił. Jednak po skalkulowaniu okazało się, że różnica między standardowym z pustaka i tym z bali to ok. 70 tys. zł. Niestety z bali. Jakbyś chciał z nimi pogadać to mogę podać Ci kontakt do kolesia z którym tam gadałem. Pozdro
GILI Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Dom z drewna szybko traci na wartości i trudno go po latach sprzedać. Drugim poważnym problemem jest wytrzymałość tego materiału w naszym klimacie(częste przechodzenie temperatury przez 0stopni).
źrebak Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 jak ja budowałem przyjmowało się 1tys zł /m2 stan surowy zamkn
wojci Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Drugim poważnym problemem jest wytrzymałość tego materiału w naszym klimacie(częste przechodzenie temperatury przez 0stopni). ja bym się z Tobą nie zgodził. Dom rodziców ma 20 lat i piętro domu zbudowane jest właśnie z bali. Nie ma żadnych oznak zmniejszenia wytrzymałości materiału. Poza tym w domach wybudowanych z drewna jest inny "klimat" inne są odczucia jeśli chodzi o samopoczucie, komuś kto mieszka w domu z cegły polecam pomieszkać w domu drewnianym i porównać odczucia
Ciepły Opublikowano 1 Września 2010 Autor Opublikowano 1 Września 2010 Z tego co wiem czas realizacji i możliwość wprowadzenia się do nowego domu jest zdecydowanie krótszy niż budowa z pustaka to na pewno duży plus Kolejna sprawa to fakt że klimat takiego domu jest wspaniały no i kosztu postawienia są zdecydowanie mniejsze niż przy pustaku
peya81 Opublikowano 1 Września 2010 Opublikowano 1 Września 2010 Koszty postawienia zdecydowanie większe. Tan sam projekt, a wycena wyższa o 1/3. No chyba, że chcesz wystawić dom z bala o grubości 8cm, w którym będzie można mieszkać tylko w lecie. Dom z bala, aby nie wymagał dodatkowego ocieplenia od wewnątrz, musi być zbudowany z bala min.25cm a najlepiej 30cm. A takie bale są bardzo drogie.
domjenick Opublikowano 1 Września 2010 Opublikowano 1 Września 2010 pracuję przy budowie domów z rożnych materiałów,w tym z drewna-jeśli drewno jest odpowiednio zaimpregnowane i odizolowane od miejsc potencjalnego źródła wilgoci,np dach-podstawa to dobrej jakości izolacja pod dachówką,okna-też dokładnie odizolowanie-tu już w grę wchodzi technologia budowlana-nie ma mowy o szybkim zniszczeniu-jest to najszybsze rozwiązanie i najprostsze w naprawie,w przypadku awarii po prostu wycina się kawałek i wstawia nowy większość wykończeń jest teraz z plastiku,co przy odpowiednim montażu nie naraża na wilgoć ,a i odpowiednia wentylacja to podstawa
michcio1985 Opublikowano 1 Września 2010 Opublikowano 1 Września 2010 są firmy poszukaj pogadaj bo sporo możesz stargować.sam mieszkm w drewnianym i jest bardzo oki mimo że ma ok 50lat jeżeli będzie cie interesował drewniany dach z wióra osikowego to służe pomocą bo siedze w tym już kilka lat
Rekomendowane odpowiedzi