XC Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam, Panowie czy to normalne, że podczas jazdy na LPG auto spala mi minimalne ilości LPG? Nie mówię tu o spalaniu podczas odpalania auta tylko w trakcie, auto potrafi sobie jechać na LPG i ciach, zapala się rezerwa..
sylwiasty Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam! Rozumiem, że miałeś na myśli spalanie benzyny podczas jazdy na LPG? :> Nie napisałeś co za instalkę masz tam wstawioną. W niektórych systemach sterowniki LPG podpierają się benzyną jeśli instalacja LPG nie jest w stanie zasilić wystarczająco silnika. Czasem "monterzy" którzy nie potrafią ogarnąć instalacji (lub jeśli elementy zostały źle dobrane) celowo ustawiają wspomaganie na benzynie, żeby klient się nie czepiał i był zadowolony.
pieciajek Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Sprawdź zawór ustalający ciśnienie na belce wtryskowe, taki mały grzybek i podpiętym wężykiem podciśnieniowym. Jak zdejmiesz wężyk i poleci lub pachnie benzyną to znaczy zawór ma nieszczelność i w czasie jazdy na LPG poprzez wężyk zasysa do kolektora benzynę przez ten zaworek. Wewnątrz zaworka jest membrana.
XC Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Ok dzięki sprawdzę. Nie napisałem bo to jakiś chory mix jest. Ale zerknę w papiery, chyba komputer zenita tam jest.. kupiłem już z gazem yh...
Barn1 Opublikowano 3 Września 2010 Opublikowano 3 Września 2010 Ale widzisz że ubywa dużo tej benzyny?? Bo jeśli kierujesz się tym że wartość na komputerze niekiedy spala to jest to normalne. Wystarczy że zmienisz tryb jazdy na bardziej ,,agresywny" wtedy normalne, że pokazuje mniejszy zasięg na posiadanym paliwie gdyż jest dostosowany do tej jazdy. Jednak zauważ że jeśli powrócisz do spokojniejszej jazdy km te zwiększają się...
borsuk1977 Opublikowano 3 Września 2010 Opublikowano 3 Września 2010 Witam! Rozumiem, że miałeś na myśli spalanie benzyny podczas jazdy na LPG? :> Nie napisałeś co za instalkę masz tam wstawioną. W niektórych systemach sterowniki LPG podpierają się benzyną jeśli instalacja LPG nie jest w stanie zasilić wystarczająco silnika. Czasem "monterzy" którzy nie potrafią ogarnąć instalacji (lub jeśli elementy zostały źle dobrane) celowo ustawiają wspomaganie na benzynie, żeby klient się nie czepiał i był zadowolony. witaj jaką masz instalkę? jestem dystrybutorem i doradca technicznym staga
wojtek26 Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 Moze sie podpierac PB musiałbys sprawdzic w ustawieniach czy masz właczona opcje "wyłacz przy 1-szym" jezeli nie masz tego właczonego to przy max bucie i spadku cisnienia bedzie sie podpierał PB.
Barn1 Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 Napisz jaką masz instalke. Ale nie wiedziałem że przy "bucie" gaz podpiera się PB...
Buba Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 najlepiej odlaczyc bezpiecznik od pompy paliwa i sprawdzic co sie z samochodem bedzie dzialo
Barn1 Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 najlepiej odlaczyc bezpiecznik od pompy paliwa i sprawdzic co sie z samochodem bedzie dzialo A można tak przy sekwencji??
Barn1 Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 NO nie wiem jeśli pompka chodzi nawet jak jest na gazie to myślałem że nie mozna jej odłączyć. Dzięki za informacje
borsuk1977 Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 witaj jeśli masz instalkę staga to jest tam taki myk , jeśli ciśnienie gazu spadnie po niżej określonej wartosci minimalnej sterownik gazu przełą czy na kilka sekund 1 cyl na benzynę jeśli spadek w dalszym ciągu będzie się utrzymywał przełączy drugi itd w skrajnych przypadkach silnik może chodzić na 1 cyl na gazie i reszta na benzynie , jeśli tak sie dzieje to coś nie tak jest z reduktorem, albo jest za małej wydajności do naszego autka albo jest zapchany syfem z gazu i czeka nas czyszczenie jeśli masz instalkę staga to da się wyeliminować ten problem wystarczy odznaczyć w programie opcję "wyłącz przy pierwwszym" jak kolega wojtek zauważył i w momencie spadku ciśnienia gazu w układzie będziemy widzieli że coś jest nie tak może być również źle zmapowany sterownik
Buba Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 witaj jeśli masz instalkę staga to jest tam taki myk , jeśli ciśnienie gazu spadnie po niżej określonej wartosci minimalnej sterownik gazu przełą czy na kilka sekund 1 cyl na benzynę jeśli spadek w dalszym ciągu będzie się utrzymywał przełączy drugi itd w skrajnych przypadkach silnik może chodzić na 1 cyl na gazie i reszta na benzynie , jeśli tak sie dzieje to coś nie tak jest z reduktorem, albo jest za małej wydajności do naszego autka albo jest zapchany syfem z gazu i czeka nas czyszczenie jeśli masz instalkę staga to da się wyeliminować ten problem wystarczy odznaczyć w programie opcję "wyłącz przy pierwwszym" jak kolega wojtek zauważył i w momencie spadku ciśnienia gazu w układzie będziemy widzieli że coś jest nie tak może być również źle zmapowany sterownik a nie lepiej poprostu wyregolowac instalacje? to jest "awaryjna" opcja a nie po to zeby caly czas na niej jezdzic
borsuk1977 Opublikowano 5 Września 2010 Opublikowano 5 Września 2010 a nie lepiej poprostu wyregolowac instalacje? to jest "awaryjna" opcja a nie po to zeby caly czas na niej jezdzic jak masz zapchany reduktor to zadna regulacja nie pomoże
sylwiasty Opublikowano 5 Września 2010 Opublikowano 5 Września 2010 Jak graty będą za słabe do mocy silnika to ani regulacja ani czyszczenie nie pomoże. Ale tak to możemy gdybać do usr.... śmierci. :gwizdanie: Podaj kolego co masz po maską a najlepiej fotki wszystkich komponentów instalacji. Zrób też test o którym pisał "Buba". Uruchom samochód, pozwól mu przełączyć się na gaz i wyjmij bezpiecznik pompy paliwa. Następnie w trasę i deptać mocno, obserwując jednocześnie zachowanie się samochodu. Jak wyczujesz, że auto jest słabsze niż z pracująca pompą paliwa to masz przyczynę ubywania benzyny w czasie jazdy na gazie.
Gość otfwebd Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 nic nie ubywa Panowie tylko komp przekłamuje i pokazuje spalanie gazu i paliwa przeciez pompa od pb pracuje cały czas prosto to sprawdzić wlej za 30 zł pb pojeżdzij troche nie ubędzie potem kleme ściągnij i wsiądź znów po paru minutach wskzówka pokaże znów tyle ile wlałeś ja tez tak mam:)
Filemon75 Opublikowano 15 Listopada 2010 Opublikowano 15 Listopada 2010 Założyłem Stag 4 , reduktor Alaska i wtryski pojedyńcze Rail i wszystko było dobrze do pierwszego przeglądu gdzie mi skalibrowano instalacje . Teraz zauważyłem że podbiera benzynę i to ostro . Spalanie gazu spadło o 2 litry ale benzynę żłopie bestia . To nie są przekłamania kompa bo nie mam wskazań zużycia paliwa . Warsztat zaoferował ponowną kontrolę bo jak twierdzi czasem 1 cylinder może się przełączać na benzynę . Z wężykiem i pompką sprawdzę i w tym tygodniu podjadę do warsztatu . Zobaczymy co powiedzą .
f1mlody Opublikowano 19 Listopada 2010 Opublikowano 19 Listopada 2010 czasem tez odnose takie wrazenie ze ubywa pb ale znikome ilosci
Rekomendowane odpowiedzi