Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Laptop - jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OT:

Generalnie mój system operacyjny ma 6-7 lat (SERIO), co pewien czas drobne (mniejsze/więlsze) upgrade'y...

FreeBSD 4.0 -> 4.5 -> 4.8 -> 4.10/5.0 -> 5.1 -> 5.2.1 (fuj!) -> 5.3 -> 5.5 -> 6.2 .... teraz ??? 6.3 czy 7.0 (przeglądam fora - aktualnie są bety obu systemów)

Co do laptopka to ja polecam Toshiby, procek w/g mnie najlepszy Turion, conajmnie 4 USB 2.0 + inne pierdoły komunikacyjne (jak najwięcej), poza tym brałbym jakąś dobrą grafę a nie jakąś co dzieli pamięć RAM...

Opublikowano

Ja też mam Toshibe M70-160 już ponad dwa lata i śmiga jak burza - żadnych problemów, porządna grafika i fajne głośniczki Harmana/Kardona :)POLECAM! Praktycznie sie nie grzeje co wcale nie jest takie oczywiste w innych lapkach.

Opublikowano

z tego co sie orientuje to acer najblizszy serwis ma na slowacji,a odnosnie wytrzymalosci laptłoka na niedogodnosci transportu i zmian temperatury to dell wydaje mi sie byc takim laptłokiem ktory wszystko to niezle znosi.choc nie jestem zwolennikiem laptłokow moj słozy mi juz 5 lat i naprawde czesto jest w bagazniku i jeszcze nigdy nie odmowil posluszenstwa choc za takie traktowanie chyba powinien :naughty: wiec jezeli moge polecic to dell.oczywiscie wybor zalezy tylko i wylacznie od nabywcy wiec to tylko moje skromne zdanie na ten temat.

p.s

brat posiada ibm taz go transportuje dwa razy w miesiacu na trasie poznan wawa i wszystko prawie jest ok,poza bateria.

Opublikowano

kiedyś czytałem artykuł o misjonarce, która śmiga po Afryce - żaden sprzęt nie wytrzymywał tych warunków (kurz, temperatura, nidogodności transportu) dopóki nie kupiła Toshiby (modelu nie pamiętam).

Opublikowano

tylko mac book '-)

najlepiej pro '-)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie podpinam się do tematu... Nie chcę rozpoczynać nowego, bo temat dotyczy prawie tego samego. Tak więc... Szukam laptopa do 4 tys. Najchętniej 17'', ale niech mi ktoś podpowie czy to nie będzie zbyt ogromna walizka. (może ktoś ma i od noszenia tego kolosa już go cholera bierze - niech się tacy ludzie wypowiadają :naughty:). W tym momencie najbardziej interesowałyby mnie chyba HP-ki, przynajmniej na nie zwracam największą uwagę. Ale inne propozycje też mile widziane. Właśnie co do HP i 17'', podobno nie da rady wgrać Windowsa XP - brak sterowników... Czy to prawda? Oczywiście dla mnie liczy się tylko taki laptop z którego może wyrzucić Vistę i wgrać XP, bo na Viscie nie będą mi chodziły potrzebne na studiach programy...) Jakieś wymarzone parametry ogólnie mam :kox: ale podpowiedzcie mi jakie zestawienie byłoby najfajniejsze, żeby to pośmigało przez kilka latek. Piszcie wszystko co tylko wam by najbardziej odpowiadało w okolicach tej ceny, jeśli ktoś wolałby np. 15'' też może napisać, bo w każdej chwili może mi się odmienić. Trochę się przyzwyczaiłem do 19''LCD od stacjonarnego - stąd pomysł na 17'' no nie tylko stąd, bo przydaje mi się większy ekran do projektowania w CADzie. Liczę na waszą pomoc. Z góry wielkie dzięki :notworthy: Pozdrawiam!

Opublikowano

mam HP Pavilion DC8323ea (17", DualCore 1,6GHz, 1GB RAM, 120GB dysk, karta nVidia GeForce Go 7600 256MB własnej pamięci, Win XP Home) - zestaw w podobnej specyfikacji dostaniesz za ok 3500 zł.

jeżeli chodzi o parametry - jestem w pełni zadowolony (np Crysis, który jest uznawany za grę o ogromnych wymaganiach śmiga na 1024x768 i detalach na medium/low) ale noszenie tego pudła to ciężka praca... nie dość, że sprzęt waży 3,7kg z całym zestawem to jest ogromny, ciężko manewrować nim w tramwaju, ale zawsze można wybrać plecak na laptopa - zmieszczą się w nim i komp i książki czy zeszyty, a do tego ręce mamy wolne więc jakąś walizkę można zabrać.

szukaj sprzętu z serii Pavilion DV9xxx - są lżejsze i wyglądają ładniej a w 4k zmieścisz się spokojnie - za ~4200 jest DV9780, który jest na prawdę potężnym sprzętem - http://www.allegro.pl/item302203094_pavilion_dv9780ew_dv9780_2gb_320gb_nv8600_katowice.html . z tym, że jest na Viście ale podobno znalezienie sterów nie jest ogromnym problemem, pasują od innych modeli.

Opublikowano

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki pet3r :notworthy: Ale nadal mnie zastanawia czy nie będzie problemu z tymi sterownikami. Każdy kto ma 17'' laptopa chwali sobie, mimo jego wielkości, a Ci co mają 15-stki lub nie mają jeszcze laptopów krzyczą niemiłosiernie że one są ogromne, że tylko problem z nimi bo takie wielkie. Codziennie z nim nie będę biegał, ale raz/ dwa razy na tydzień gdzieś go przetransportuję... I to nie zawsze. Najczęściej będzie służył jako stacjonarny. A co do tych modeli, czym różnią się te modele? Pavilion DV8XXX od Pavilion DV9XXX? Bo chyba te DV8XXX nie są starsze? Wg mnie mają bardziej "profesjonalny" wygląd, np. DV8300 http://www.allegro.pl/item305559180_hp_dv8300_dc_t2300_160gb_geforce7600_pilot_fv_raty.html Mi się bardzo podoba, ale parametry nie powalają... Cena też wysoka :decayed:

Opublikowano

Ja kupiłem ostatnio HP z matrycą 17 cali , procesor dwurdzeniowy 2x 1,46 , RAM 2GB,dysk 250 GB za 2800zł i narazie jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

nie wiem jak to dokładnie jest ale D8xxx nie ma już w sklepach, czyli pewnie są starsze, dodatkowo w większości to sprzęty prowadzone z zagranicy. oda razu mówię, że z gwarancją problemu - 12 miesięcy kosztuje koło 100 zł. a co do lapsa z ostatniego linku - sprzęt zdecydowanie za drogi, jak widzisz mój jest porównywalny a dałem 3300 zł + gwarancja.

Opublikowano

To i ja sie podepnę pod temat !!!

Szukam Laptopa w rozzsadnych pieniądzach (najlepiej jakby ktos mial mozliwosc z USA zassać ) ale dla mnie priorytetem jest matryca 12" lub mniejsza ale z wbudowanym DVD RW.

Opublikowano

Słuchajcie jak sie ma obecnie "wojna" pomiędzy AMD a Intelem w procesorach do laptopów.

Obecnie mamy Intel Core2 Duo oraz AMD Turion 64 X2 czy można powiedzieć że któryś jest lepszy?

Jeśli już o procesorach to trzeba by też wspomnieć też i o kartach graficznych jak obecnie ma sie współzawodnictwo ATI i Nvidia?

Opublikowano

Wracam do tematu. Panowie jaką grafikę brać? I jakie są różnice w cenach? GF 8400 GS z TurboCachem 256MB (do 800MB) a GF 8600 np. GT z TurboCachem 512MB (do 1024 chyba...) O co dokładnie chodzi z tym TurboCachem? Jeśli piszą że do 800MB to znaczy że bierze sobie z RAMu? Duże są różnice między 8400 a 8600? Co polecacie? :rolleyes: A i jaka jest różnica między prockiem Core 2 Duo 2,0Ghz 4MB cache, a Core 2 Duo 2,2Ghz też 4 MB cache? Chodzi tylko o te 2x po 200 Mhz?

Opublikowano

na grafe patrz ile ma potokow i ile jednostek vertex shader, a nie na marketingowe chwyty w stylu "DDR 3- 1024 MB"

seria 8400, 8500 - niska polka

8600- powiedzmy srednia klasa, zalezy jeszcze od przydomkow- podam nizej

8800- high end

GS, GE, GL i podobne- wersje okrojne-roznie-albo wolniejsze pamieci, albo slabszy zegar, ramdac, zawsze czegos mniej, ogolnie wolnijesze, karty do worda ze tak sie wyraze

GT, GTX - to juz ladnie smiga, jest co ma byc

ULTRA- full wypas

co do procka to wydaje mi sie, ze pytasz o te na rdzeniu Merom'a do lapkow, to roznica jest tylko w tych 200 Hz, ale roznica moze byc duza w w zaleznosci z ktorego miejsca plastra on pochodzi, a to juz po kodach

[br]Dopisany: 15 Luty 2008, 22:30 _________________________________________________

mac book 13" (czarny)

audi a4 (czarne)[br]Dopisany: 15 Luty 2008, 22:59 _________________________________________________co do lapkow to najwydajniejsza i najmniej awaryjna jest Toshiba, dobry jest Dell chocby dla tego ze nie dal sie viscie , a najlepszy jest ze stajni Apple

Opublikowano

No właśnie z HP jest taki problem że nie ma w nich GF 8600 i wyżej... najlepsza grafika w HP to 8400 dlatego ja jeszcze jutro dokładnie wypytam czy jest jednak jakaś nadzieja na GF 8600 GT w HP, bo jeśli nie to chyba wybiorę składaka COMPAL za dużo mniejsze pieniądze parametrami przewyższającego nie jednego markowego laptopa... Ostatnio bardzo dużo dobrego słyszałem o laptopach COMPALa z serii FL90. Może wyglądem odbiegają od markowych laptopów takich jak np. HP Pavilion (który mi się bardzo podoba) ale za mniejsze pieniądze dostaniemy dużo lepsze podzespoły i ja jednak chyba wybiorę COMPALa. Tu przykład: http://www.mobilworld.pl/produkt/fl90_t7500__4gb_ram__250gb_hdd.php? po lewej stronie jest test jednego takich laptopów, bardzo dużo dobrego o nich piszą, podobno bardzo solidne. :rolleyes: Ma ktoś takiego składaka? Co o nich myślicie? :mysli:

Opublikowano

Ale można spotkac grafiki NVIDIA Quadro FX 570M i jak sie one mają w porównaniu do GF.

Opublikowano

Ja osobiscie posiadam laptopika firmy Toshiba i jestem strrasznie zadowlony jezeli chodzi o servis gdby cos sie stalo (co jest malo prawdopodobne ba toshibe cec**je wysoka jakosc) To wystarczy emial i na drogi dzien przyjezdza kurier zabiera laptopa i za kilka dni go wraca oczywiscie za darmo do tego serwis jest w calej europie takze darmowy. Dodam takze ze oprogramowanie zainstalowane w lapie po zakupie jest bardzo rozwniete i posiada programy na ktorych mozna spokojnie pracowac.

Opublikowano

No właśnie z HP jest taki problem że nie ma w nich GF 8600 i wyżej... najlepsza grafika w HP to 8400 dlatego ja jeszcze jutro dokładnie wypytam czy jest jednak jakaś nadzieja na GF 8600 GT w HP, bo jeśli nie to chyba wybiorę składaka COMPAL

http://www.komputronik.pl/Notebooki/HP_Compaq_/_Pavilion/Notebooki_HP_Pavillon_rozrywka_dla_domu/HP_Pavilion_dv9x000__17_cali_duza_wydajnosc_rozrywka_dla_domu/HP_Pavilion_dv9790ew_T9300_17__4GB_NV8600_2X250GB_VHP_/pelny,id,51810/ - tu masz HP-ka z GF 8600.