Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Swap na MCE "E" + włącznik "A" daje Ci kontrolę żarówek (jeśli masz lub odblokowałeś pełny FIS) i obsługę sprysków. Auto światła po zapłonie włączysz trybem skandynawskim.

Automatyczne światła sterowane czujnikiem z lusterka oraz CLH udostępnia MCE "F" + włącznik "B" (w MCE "E" nie daje się zakodować czujnika).

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

aha a lusterko fotochrom wymaga czujnika zakodowanego czy nie

Opublikowano

..nie :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

..nie :tongue4:

Dokładnie - dla fotochromu wystarczy zasilanie i masa (w pełnej instalacji są jeszcze dwa dodatkowe przewody - rozłączający fotochrom po wrzuceniu wstecznego biegu, oraz po włączeniu lampki podsufitowej).

Opublikowano

..postaram sie jeszcze dziś wrzucić instrukcje jak zamontować lusterko fotochrom z B7,A6 pod czujnik deszczu do uchwytu z B6 :przebiegly:[br]Dopisany: 01 Listopad 2010, 11:04_________________________________________________

yq9eS.jpg

no więc tak to wygląda, potrzebny nam uchwyt od starego lustra :przebiegly:

ucinamy go na wysokości załamania i przykładamy do lustra zB7.Jak widać na fotce stary uchwyt siedzi na samych obrzezach uchwytu z B7.

I teraz najważniejsze po ucięciu robimy przymiarki co by stary uchwyt był na równi z tym czarnym plastikiem i pod tym samym kątem.

Mocowanie starego uchwytu to środkowa śrubka i zaznaczony na czerwono element(od spodu wiercimy dziórke i wkręcamy jakąś śrubke)

BL40i.jpg

BMfQA.jpg

xut0S.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dominik - zrób fotkę i pokaż jak to z zewnątrz wygląda...

Opublikowano

Dziś zakończyliśmy drugą już przesiadke z modułu C na F :naughty:

pacjent z 2001 roku modelowo 2002 no i jest troszke inaczej niż to było w moim autku z 2004 roku :disgust:

generalnie różnice w instalacji występują w światłach stopu i światłach mijania

2001 - rozdzielenie świateł stopu znajdowało się w bagażniku w boczku(avant) tuż koło wzmacniacza FM(kolor kabli czerwono-czarny)

2004 - światła stopu już podzielone w grubej wiązce w lewym słupku(kolor czerwono-czarny)

2001 - światła mijania nie są podzielone we włączniku świateł (tylko jeden przewód) ale za to można złapać się z bezpieczników tam są oddzielnie (bezpiecznik 20 i 21) w 2004 podzielone są w włączniku świateł(odrazu dwa przewody)

cała reszta zgadza się z opisami i schematami :cool1:

Opublikowano

Mam pytanko, wczoraj grzebaliśmy z OLO_GDA przy komforcie bo nie działało oświetlenie wewnętrzene kabiny.

Mając rozwaloną część auta ... :) zaczęliśmy się zastanawiać, czy jeżeli mam DRL fabryczne to czy aby włączyć CLH wystarczy podmienić przełącznik obok świateł na taki z funkcją DRL/CLH?

Czy trzeba ciągnąć jakiś dodatkowy przewód? Zakładam że moduł MCE mam HIGH bo mam DRL.

Opublikowano

...napewno musicie pociągnąć 1 przewód z przełącznika clh do MCE no i oczywiście podmienić włącznik na taki drl+clh

Opublikowano

a jezeli chodzi o mce do b6 z literka na końcu L lub K to jaka to wersja?? :rolleyes: :gwizdanie: :gwizdanie:

Opublikowano

a jezeli chodzi o mce do b6 z literka na końcu L lub K to jaka to wersja?? :rolleyes: :gwizdanie: :gwizdanie:

MCE z końcówką "L" i "K" są do B7.

w B6 skończyło się na "F"

"F" i "L" to na pewno HIGH

Opublikowano
  • Autor

:doh1: Litości, masz wszystko opisane w pierwszym poście :wink4:

w B6 skończyło się na "F"

Tak dokładnie to MCE w B6 kończy się na modelu G - to też HIGH ale nie wiem czy pod czujnik czy nie - z tym modułem w żadnym aucie się jeszcze nie spotkałem.

Mam pytanko, wczoraj grzebaliśmy z OLO_GDA przy komforcie bo nie działało oświetlenie wewnętrzene kabiny.

Mając rozwaloną część auta ... :) zaczęliśmy się zastanawiać, czy jeżeli mam DRL fabryczne to czy aby włączyć CLH wystarczy podmienić przełącznik obok świateł na taki z funkcją DRL/CLH?

Czy trzeba ciągnąć jakiś dodatkowy przewód? Zakładam że moduł MCE mam HIGH bo mam DRL.

Oprócz włącznika CLH/DLR trzeba przeciągnąć JEDEN kabelek między MCE a w/w włącznikiem (dokładnie z pinu 7 we włączniku CLH/DLR do pinu 24 w 32-pinowej kostce w MCE – jest to aktywacja CLH). Skoro teraz nie masz CLH to wnioskuję, że nie masz też lusterka z czujnikiem światła/deszczu. Sęk w tym, że podłączenie włącznika CLH do Twojej instalacji będzie działać w taki sposób, że halogeny oraz postoje i oświetlenie tablicy będzie załączało się za każdym razem przy otwieraniu, zamykaniu auta(niezależnie od pory dnia - aby to wyeliminiować potrzebny jest czujnik światła). Aby odpalić funkcję CLH musisz zakodować MCE pod czujnik światła (tylko w tym przypadku zostanie aktywowany pin 24 i będzie reagował z włącznikiem). To z kolei będzie generowało błąd czujnika światła (zapisany w buforze błędów MCE i z tego co pamiętam jest od tego także ikona na FIS) – bo przecież go nie ma. Jeśli to Ci nie przeszkadza – zakładajcie.

Opublikowano

Witam.Jesli chodzi o wlacznik CLH to bez czujnika bedzie dzialac caly czas ale zostaje nam jeszcze reczna regulacja poprostu w dzien mozemy przekrecic pokretlo na pozycje 0 i CLH nam sie nie zalaczy.Podczas rezania mojej audi gdy juz wszystko bylo podlaczone okazalo sie ze wlacznik CLH mruga i wywala blad na fisie jak sie okazalo trzeba miec lusterko fotochromowe podlaczone zeby temu zaradzic.

Opublikowano

Bartku dzis mialem niezlego Bonka z MCE w B7 2005 :mysli: sprawdzalem taki jeden egzemplarz i patrze na Vagu :shocked: a tam siedzi 8E0 907 279 F :blink: i co ty na to :mysli:

Opublikowano

Bartku dzis mialem niezlego Bonka z MCE w B7 2005 :mysli: sprawdzalem taki jeden egzemplarz i patrze na Vagu :shocked: a tam siedzi 8E0 907 279 F :blink: i co ty na to :mysli:

mam pytanko, czy ta B7 miała na wyposażeniu czujnik deszczu?

Opublikowano

musze sprawdzic :) auto skanowalem o 5.10 rano na hurtownii :kox: pamietam ze miala lusterko fotochrom z kompasem , dam info jutro

Opublikowano

byłbym wdzięczny, bo zaraz się okaże że moje "F" nie będę musiał wymieniać, skoro na niej w B7 funga czujnik deszczu :)

a wydaje mi się, że lusterko fotochrom występowało tylko z czujnikami deszczu/światła w B7 i światła w B6 :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Może jakaś US wersja? OK - czekamy na wynik sprawdzania :good:

Opublikowano

Może jakaś US wersja? OK - czekamy na wynik sprawdzania :good:

Tak :) autko jest z USA i posiada czujnik deszczu z modulem F :decayed: niestety nie zastalem wlasciciela .....ale ma ciekawy egzemlarz jest po programie 2.0 T robiony w USA :blink:

Opublikowano

a widzisz, to w takim razie zanim zaczne rezać "F" -> "L", to podłącze czujnik deszczu zamiast światła.

jeszcze się okaże że zadziała i będzie lol :decayed:

ciekawe czy to faktycznie działa, może rzeźbione było coś. miałbyś możliwość sprawdzić faktycznie?

jeśli wycieraczki rzeczywiście zareagują na wodę, a mówisz że jest tam F, to w takim razie wystarczy czujnik deszczu założyć i powinno grać! :good: