Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Witam wszystkich.

Z góry sam ubolewam nad moją ignarancją ale proszę o wyrozumiałość - gdybym wiedził nie pytałbym.

Zakupiłem A4/S4 B7 z 2005 ale ma najprostrze lusterko wewnętrzne- bez niczego. Chciałbym zamienić go na lusterko z czujnikiem światła i fotochromem. Znalazłem już w poście numer lusterka i włącznika świateł z AUTO oraz CLH.

Pytanie brzmi - czy da się to zrobić bez dostępu do VAG'a? Lub ewntualnie porezać i na końcu przeprogramować?

Apropos gumy łączącej przednie drzwi ze słupkiem. W drzwiach kierowcy, wewnątrz kieszeni znajdują się dwa przyciski - nie podświetlają się jak cała reszta - czy to normalne?

Guma jest "ruszana" i oklejona izolacją - wnioskuję że ktoś tam mańcykował - jak sprawdzić czy te przyciski działają?

Dziękuję za wszelką pomoc.

Bez VAG-a będzie ciężko - nawet jeśli masz MCE w wersji HIGH to trzeba go będzie zakodować pod czujnik.

Inna sprawa, że musisz szukać lusterka z czujnikami światła, fotochromem i deszczu (B7 ma dwie wersje lusterka - zwykłe, które masz u siebie lub wspomniane przed chwilą kombo).

Co do przycisków - wklej foto. Zapewne to alarm (pokazany jest w wątku obok - "Moduł komfortu"). Albo coś z wiązką elektryczną albo boczek dokładany...

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

no ale jest maly problem wiesz ja nie mam pradu tam w okolicach tego bezpiecznika ktory jest za mce taki duzy mierzone bylo miernikiem mi wszystko dziala w drzwiach poza mikrostykiem a na on jest sprawny bo na kabelkach nie ma pradu a nie na nim

Opublikowano

Witam

Czyli szukam lusterka nr.: 8E0 857 511 E

włącznika świateł AUTO nr.: 8E0 941 531 D

włącznika DLR/CLH 8E1 919 094 D

czujnika deszczu/światła 4E0 955 559 E lub kompletnego lusterka z czujnikiem.

Czy w przekładając lusterko ze ZWYKŁE B7 na 8E0 857 511 E będę miał problem z uchwytem czy może pomimo czujnika deszczu podeejdzie na ten sam?

Doszukam się, który MCE u mnie siedzi, zakładając, żę jest HIGH będę w stanie odpalić:

FOTOCHROM

DLR/CLH

CZUJNIK DESZCZU ??

Czy pakując te graty w B7 czeka mnie dużo "pinowania" i rezanki ;( ? Bo to co tutaj szanowni użytkownicy wypisują trochę mnie przeraża :confused4: ale to było pakowanie gratów z B7 do B6. Mam więcej szczęścia czy jak zwykle :thumbdown:

Jeżeli te kilka włączników, parę dni i zapas gryzaków jest w stanie uczynić ze mnie szczęśliwego posiadacza działającego lusterka 8E0 857 511 E to dostęp do VAG-a się znajdzie :naughty:

Jeszcze raz przepraszam za łopatologię ale do tej pory najpoważniejszą wymianą części związanej z elektryką w samochodzie był alternator.

Pozdrawiam

Opublikowano

Postudiowałem porady Bart-S i już wiem, że lusterko pod czujnik deszczu ma inne mocowanie.

Źle zacząłem, chciałbym odpalić FOTOCHROM i CLH, czujnik deszczu pomijam (szyba za droga).

Wielkie dzięki AndyN.

To jest swap lusterka z B7 do B6, wnioskuję że uchwyty pod lusterka w obu wersjach są takie same ale jak to się ma do kablowania? Nie będzie problemów z podpięciem lustra z B6 w B7? Bart wspominał o TYLKO dwóch możliwościach - obie to lusterka z B7.

Przyciski w drzwiach to alarm, foto w drodze ale ze światłem kiepsko. Pytanie tylko czy maja być podświetlone, bo nie są. Jak sprawdzić czy działają?[br]Dopisany: 22 Listopad 2011, 22:16_________________________________________________Już widzę gdzie tkwi błąd i wszystkich przepraszam. W opisie mam B6 - zaraz zmienię na B7.[br]Dopisany: 22 Listopad 2011, 22:29_________________________________________________Jeszcze raz przepraszam za wprowadzanie w błąd - wiadomo - nowicjusz. Byłaby fota, nie byłoby problemu :slina:

Opublikowano

mam pytanko w sprawie rozpiski pinów w kostce pomarańczowej w dolnym słupku A dla B7, wg rozpiski Bart-S zasilanie lusterka idzie przez pin3 [czarno/niebieski] niestety nie mam takiego kabla :confused4:, (pin2 to jest masa [brazowo/bialy] tutaj podpialem sie z lampkami podswietlenia podloza i dziala super :good:),

do którego kabla najlepiej podpiąć się z zasilaniem lusterka? jak podpiąłem się do [czerwono/żółtego] to wszystko ok poza tym ze przy wylaczeniu auta nie gasną diody w lusterku :(.

pom_kostka.jpg

wiem, ze moge podpiac sie do lampki podsufitowej (Siemian; ArturB6 :hi:) ale jak juz pociagnalem wczesniej do tego miejsca kable to wolałbym gdzieś już tu sie podpiąć :rolleyes:.

dzieki za odp. :hi:

Opublikowano

Jakie sa nr PIN'ów, które pasuja do tej kostki 8L0 971 883?

Opublikowano

Huberto_v zapinaj lustro pod włącznik świateł :cool1:

Opublikowano

ktora kosta od mce jest od swiatel podsuFITKI?? czy to dalej jest jakos polaczone z mk??

Opublikowano

sprawdź tu:

http://www.pim-engineering.com/tiedostot/8%20pin-2.pdf

000 979 009

[br]Dopisany: 25 Listopad 2011, 16:55_________________________________________________

Huberto_v zapinaj lustro pod włącznik świateł :cool1:

Tak tez chcialem... ale myslalem ze tu jakos sie da podpiac :mysli:

Opublikowano

sprawdź tu:

http://www.pim-engineering.com/tiedostot/8%20pin-2.pdf

000 979 009

Dzieki.[br]Dopisany: 25 Listopad 2011, 17:10_________________________________________________Modul F juz jest w moich rekach. Zabieram sie za CLH. Zobaczymy co z tego bedzie. Jak przypisać VIN do nowego modułu?

Opublikowano

..teraz nie pamietam cyferek ale dajesz adaptacje, kanał 81 i vagol podpowie Ci wartość :naughty: czekasz chwile aż sie na myśli i po zawodach :decayed:

Opublikowano

Dzieki chłopaki. :notworthy: Dziisiaj juz mi sie nie chcialo w tym grzebac i poza tym potrzebuje jeszcze kable do CLH

Opublikowano

Czytam czytam bo jestem zainteresowany zamontowaniem samego włącznika z Auto tak abym nie musiał za każdym razem włączać świateł, ale chyba coś mi umkneło lub nie moge znalesc.

Mam pytanko?

Jak to jest z tym trybem Auto, spryski i samopoziomowanie działa wtedy gdy jest Auto?

A jeśli nie to jakie są warunki (np. czujnik zmierzchu) aby to zadziałało np. noca w trybie Auto.

Jaki jest czas od przekrecenia stacyjki do momentu zapalenia ksenonow w trybie Auto i czy jest to jakos regulowane?

Opublikowano

Czytam czytam bo jestem zainteresowany zamontowaniem samego włącznika z Auto tak abym nie musiał za każdym razem włączać świateł, ale chyba coś mi umkneło lub nie moge znalesc.

Mam pytanko?

Jak to jest z tym trybem Auto, spryski i samopoziomowanie działa wtedy gdy jest Auto?

A jeśli nie to jakie są warunki (np. czujnik zmierzchu) aby to zadziałało np. noca w trybie Auto.

Jaki jest czas od przekrecenia stacyjki do momentu zapalenia ksenonow w trybie Auto i czy jest to jakos regulowane?

Jak chcesz tylko zeby ci sie swiatla wlaczaly gdy sie sciemni to potrzebujesz wlacznik z trybem Auto i czujnik zmierzchu umieszczony w lusterku fotochrom.

Samopoziomowanie nie ma nic wspolnego z trybem Auto jest to osobny uklad.

W trybie Auto swiatla wlaczaja sie odrazu... przyznam ze nie wiem czy mozna to jakos ustawic :mysli:.

Opublikowano

Wiecie, że przy funkcji AUTO w czasie jazdy nie działa samo poziomowanie i światła są wysterowane do dołu !!!!! Dopiero przełączenie „WS” na światła mijania włącza samo poziomowanie.

A co do samopoziomowania w funkcji AUTO to powiem ci nawet więcej, nie działa nawet ręczna regulacja (normal ksenon w b6)

No to jak to jest?

W sumie wydaję się logiczne opuszczenie świateł mijania w dół podczas jazdy w dzień, ale jak w nocy?

Opublikowano

Wiecie, że przy funkcji AUTO w czasie jazdy nie działa samo poziomowanie i światła są wysterowane do dołu !!!!! Dopiero przełączenie „WS” na światła mijania włącza samo poziomowanie.

A co do samopoziomowania w funkcji AUTO to powiem ci nawet więcej, nie działa nawet ręczna regulacja (normal ksenon w b6)

No to jak to jest?

W sumie wydaję się logiczne opuszczenie świateł mijania w dół podczas jazdy w dzień, ale jak w nocy?

Koryguję spostrzeżenie, że na dół. Może na odległości 100m podnoszą się ze 30-40 cm gdy przełączę w tryb świateł mijania by mieć samopoziom.

A po za tym bez ponadstandardowych modyfikacji:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=157734.570

mijania włączają się ok 3s po przekręceniu kluczyka (zaświecenie kontrolek). :confused4:

Opublikowano

Swap włącznika A na B (pod kątem przygotowanie do uruchomienia czujnika światła):

Mostkujemy piny 7 i 16 w włączniku świateł (dzięki temu połączeniu zasilimy żółtą diodę AUTO). Oprócz tego pin 7 łączymy z pinem 29 w 32-pinowej kostce MCE (uruchomienie automatycznego włączania świateł gdy włącznik ustawiony zostanie w pozycji AUTO). Następnie łączymy pin 1 przełącznika świateł z pinem 18 w 32-pinowej kostce MCE (ucinamy ori czarny kabelek doprowadzony do pinu 1 w przełączniku świateł, izolujemy go i zostawiamy luzem).

O co chodzi z tym odcieciem przewodu(to co pogrubiłem)?

Opublikowano

...odcinasz kabelek który teraz siedzi pod pinem 1 włączmika świateł(tylko nie za krótko , tak żebyś od strony włącznika miał ze 3-4 cm) i teraz do tego kawałka 3-4 cm dolutowujesz kabelek i ciągniesz do mce pod pin 18 (reszta tego co została w instalce od pinu 1 do zaizilowania)