Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Gorące powietrze ze środkowego nawiewu przy ustawieniach 16stC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM MAM taki problem mianowicie,gdy zalacze klime na LO ze wszystkich nawiewów czy jak to nazwac leci zimne powietrze to jest normalne bo mam ustawienia na LO ale problem zaczyna sie jak ustawie np temperature na 16stopni C badz wyzej,wtedy zaczyna ze srodkowego nawiewu leciec gorace powietrze wyglada to tak jakby to powietrze sie nie mieszalo z zimnym.To samo dzieje sie gdy wezme ustawienia AUTO,ale to jeszcze nic bo czasami zauwazylem ze dziala poprawnie a jak dziala poprawnie to wtedy fotele ktore mam podgrzewane tez dzialaja poprawnie a dokladniej ich regulacja temperatury,dziwne zjawisko i nie wiem co ono ma ze soba wspolnego ale tak sie dzieje.WIEM ZE MIALEM JAKIS BLAD ale nie pamietam jak on sie nazywal wiem ze to blad sporadyczny i ze cos z ciegnem klapy srodkowej czy jakos tak? wiem tez ze sa tam silniczki ktor otwieraja i zamykaja klapy wiem tez ze znajduja sie od strony pasazera i widac je dokladnie po zdjeciu schowka,moze doradzicie mi czy i jak moge sam to ewentualnie naprawic nie jest to takie uciazliwe ale denerwuje mnie ze czasami sie zalacz a czasami nie no i do tego temperatura foteli nie mozna jej regulowac.Jesli ktos ma jakis pomysl to bardzo prosze o podpowiedz.pozdrawiam bartosz.

Opublikowano

To jak wiesz ze sa tam silniczki i wiesz gdzie to jaki masz problem...? Wyjmujesz silnik i czyścisz (wszystko jest na forum opisane ze zdjęciami)

Opublikowano

hehe no wlasnie to nie silniczki maja problem,bylem dzis na badaniu komputerowym i nic zero usterek ale jest jedno ale pan z warsztatu zrobil analize powietrza ktore wyplywa z poszczegolnych nawiewów i okazalo sie ze z tego srodkowego ktory caly czas grzeje jak cholera temperatura ktora odczytuje czujnik wynosi przy zamknietej klapie(to wtedy kiedy nic z niej nie wieje) -28 i -27 stopni hehehe ale gdy otworzy sie ta klape tak zeby wialo to wtedy ta temperatura podnosi sie blizej plusa a co za tym idzie nagrzewa jak cholera wnetrze auta i co dalej uwazasz ze to te silniczki bo ja sie nie znam i mysle ze to raczej jakis czujnik ktory zle miezy temperature bo skoro na wyjsciu klimy temp wyosi +3 stopnie to skad do jasnej ciasnej bieze sie tam minusowa temperatura,na moj chlopski rozum to powinno byc odrotnie temperatura powinna byc na duzym plusie a gdy otworze nawiew to powinno chlodzic do temperatury ustawionej na panelu wydaje mi sie ze bez fachowej pomocy sie nie obejdzie hiihihi

Opublikowano

dziekuje kolego zalinka bardzo pouczajacy material nie wiedxialem ze az tak to dziala ale juz wiem ,raczej wiem ze napewno jaki czujnik szfamkuje.wczoraj jechalem autem i bylo okay ale w wiekszoci przejechanych godzin bylo odwrotnie,wniosek jest jeden pozostal mi tylko dobry serwis ,ale napewno nie zrobia mnie w benedykta po przeczytaniu tego materialu wiem troszke wiecej niz przecietny zytkownik jeszcze raz dziekuje i odezwe sie jak juz to zrobie.pozdrawiam[br]Dopisany: 25 Wrzesień 2010, 10:11_________________________________________________no i tak,rozebralem schowek i ten plastik pod kierownica widac tam wszystkie silniczki ,no i jak przelaczam gora dól i srodek to silniczki widac otwieraja i zamykaja klapki ale powierze ze srodkowego dalej jest cieple a nie takiej jak ustwilem na panelu wiec wniosek jeden to nie silniczki maja wine ;(

Opublikowano

Mnie najbardziej dziwi to że piszesz że ze środkowego tylko wieje gorącym.. Jak do wszystkich nawiewów leci to samo powietrze z jednego kanału nagrzewnicy (przynajmniej tak ze schematu wynika). Nie ma oddzielnego kanału żeby z jednych mogło lecieć ciepłe a zimnych zimne (no chyba że 2 strefowa). Jak wieje tylko środkiem i tylko gorące a z innych nawiewów nie leci w ogóle powietrze to już wtedy sprawa się trochę wyjaśnia ale jak jest tak ze mówisz ze tylko ze środkowego nawiewu leci gorące z reszty zimne to się poddaje.[br]Dopisany: 25 Wrzesień 2010, 22:47_________________________________________________Chyba że masz w nawiewach środkowych jakieś webasto zamontowane :D - żart.

Opublikowano

na alero mam ystwione to auto moze po panelu klimatronika bedziesz wiedzial czy to duwstrefowa klima czy nie bo ja osobiscie nie wiem ,wiem tylko ze mozna ustawiac dwie rozne temperatury.No widzisz ja tez mam juz dosci sie poddaje :shocked: bo nie myslalem ze to az tak skomplikowane i do tego jescze to badanie ktore nie wykazuje nic !!! jak potrzebuje,hihihi.Przemecze sie do poiedzialku a pozniej zaczynam dzialac tylko nie wiem jescze do kogo sie udac ale cosik znajde.pozd.[br]Dopisany: 26 Wrzesień 2010, 09:47_________________________________________________jutro jade do sparwdzenia mojego problemu i elektromechanik powiedzial mi juz ze na 70procent to wina panelu klimatronika ,jutro podlaczymy inny i bedzie wiadomo na 100 jak co to opisze jak to wygladalo

[br]Dopisany: 27 Wrzesień 2010, 22:01_________________________________________________hej a jednak to nie klimatronik wszystko sprawdzone, czujniki,podlaczony inny klimatronik(sprawny) no i dalej to samo ale jest jedna rzecz ktora zmieniala na chwile sytuacje otóz kalbe a dokladniej wiazki kabli gdy byly poruszane to wtedy temperatura z nawiewu zmieniala sie na wlasciwa,wiec kable cos z kablami ale to bede naprawial dopiero za miesiac ale chociaz wiem ze to nic innego pozdr