Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega na tym,że rok temu w Pl miałem kolizję-z mojej winy (nie jest to istotne,że dałem się zrobić na wymuszenie :wallbash:)chodzi o to,że auto,którym kierowałem,było pożyczone,a na polisie z HDI był jeszcze Mercedes 814 i teraz tak-dzisiaj właściciel auta pisze mi,ze podnieśli mu składki za stłuczkę,ale problemem nie jest sam tego fakt-istotą jest to,ze on próbuje przekonać mnie do tego,ze nie ma żadnego potwierdzenia,ze w ogóle jakieś podwyżki dostał

PYTANIE JEST-Czy w HDI nie dostaje się żadnych potwierdzeń z tytułu podwyżki składek?Powiedziałem gościowi,że jak mi zeskanuje i wyśle potwierdzenie z wyszczególnieniem,za które auto i co jest powodem podniesienia składki-wyślę mu pieniądze,może ktoś mi naświetlić problem z taką sytuacja?Bo nie wiem,czy czasem koleś nie chce mnie naciągnąć na kilka stówek,bo w międzyczasie Mercedesem zrobił kolejna kolizję...jak wyglądają składki po takiej stłuczce? Ma ktoś doświadczenie,lub wiedzę teoretyczną?

Bo na chłopski rozum-powinno być jakieś potwierdzenie,co ile i za co konkretnie,a nie tylko-"Podpisz Pan tutaj i idz do kasy"... :mysli:

Opublikowano

na polisie masz info jakie masz znizki, niech typ wysle Ci scan starej i nowej polisy. Wszystko bedzie widoczne. Jak bedziesz miec nr polis zadzwonisz do ubezpieczalni i podlozysz sie za typa. Wszystko ladnie Ci wytlumacza co i jak. A jak nie przyśle Ci skanow to jego problem. Zwykle zabieraja 10%.

Opublikowano

Tomek-gość twierdzi,że nie ma żadnego papieru,żeby mi zeskanowaći wysłać i że składki na dwa auta podnieśli mu o przeszło 800zł. Auta to VW vanto i Mercedes 814,już wczoraj zaczął coś kręcić,że nie ma żadnych papierów...coś mi się nie chce wierzyć,żeby tak dużo mu podnieśli...

Opublikowano

A on miał OC i AC?? Bo jak był dzwonek i poszkodowany dostał kasę z OC , a on zrobił sobie z AC to już mu leci po 10% z OC i 10%.Jak miał drugiego dzwonka to znowu poleciało mu po 10% z OC i AC

Opublikowano

tylko OC z tego, co wiem...chodzi mi o to,czy mogę dostać jakiś papier ,potwierdzający,że w dniu 15 sierpnia 2009,miała miejsce kolizja i w związku z tym podnoszą zniżki,a kolejne są za inne auto,czy coś w tym stylu,mogę dostać takie info,czy po prostu gość dostaje nową polisę z nową kwotą i nie da rady tego sprawdzić,za co i kiedy?

Opublikowano

Po kolizji traci 10% zniżki.Jak kończy mu się polisa i ją przedłuża to przy wyliczaniu składki na kolejny rok zamiast np.60% zniżki dostanie tylko 50%.To wszystko jest na umowie.Tak więc niech nie pierd.... :hi:

Opublikowano

Po kolizji traci 10% zniżki.Jak kończy mu się polisa i ją przedłuża to przy wyliczaniu składki na kolejny rok zamiast np.60% zniżki dostanie tylko 50%.To wszystko jest na umowie.Tak więc niech nie pierd.... :hi:

dobra Darek- o to mi chodziło :wink4:
Opublikowano

Hmmm

Pojazd wypożyczałeś prywatnie czy od firmy ??

Jesli była jakaś umowa, ew. inny dokument, to w koszt wypożyczenia wliczone jest ryzyko szkodowe, bynajmniej powinno ...

Ponadto, jeśli pojazd zarejestrowany był/jest na firmę nie ma mowy o zniżkach i zwyżkach, stawka wynosi 0%, a przy ew. szkodzie zwyżka dotyczyć powinna tylko konkretnego - przedmiotowego pojazdu. To są zupełnie inne umowy niż przeciętnego Kowalskiego.

Jeśli jednak sprawa dotyczy prywatnego wypożyczenia, poproś o zaświadczenie o zniżkach z HDI - wydaje się na wniosek ubezpieczonego (w tym przypadku właściciela), w którym wszystko będzie czarno na białym. Nie kwota, ale zniżki, zwyżki i szkody.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

teraz to i tak już bez znaczenia,bo powiedziałem gościowi,ze dopuki nie wyśle mi zeskanowanego dokumentu -nie dostanie pieniędzy,ale dziękuje Wszystkim za cenne informacje :notworthy: