Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Słabe hamulce podczas deszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio podczas jazdy autostrada ok 400km w duzym deszczu i sprayu od TIRów

zauwazylem ze na początku hamulce slabo reaguja. Tzn jade sobie 130km/h wciskam hampel a tu lipa - strasznie slaby, puszczam po sekundzie i naciskam znowu - dopiero wtedy ladnie bierze. Tarcze mam 312 przod, tyl stadnard, Tarcze grube zarowno przod i tyl, klocki tez OK. Podczas niskich predkosci w deszczu tego problemu nie zauwazylem, tak samo gdy nie pada, wtedy hample brzytwa we wszystkich zakresach predkosci.

Czy to moze byc spowodowane, ze woda jakos osiada sie na tarczach lub klockach? :mysli:

pozdr

Opublikowano

woda na tarczach i klockach

jeżeli hamujesz to musisz od razu mocno naciskac hamulec

mam to samo i wku.....ia mnie mocno

Opublikowano

Ok dzieki

Dziwi mnie tylko to, ze dawniej tego nie zauwazylem tylko pare dni temu... a nie pierwszy raz jezdze w deszczu.

Tak czy owak trzeba uwazac bo mozna sie niezle przejechac ... :disgust:

Opublikowano

U mnie w A4 tego nie czuć, bez różnicy czy pada czy nie :mysli: Natomiast w służbowej renówce czuć i to bardzo... także ciekawe od czego to zależy :mysli:

Opublikowano

powoduje to woda ktora znajduje sie na tarczy. Ale gdy jest perforowana nie odczuwa sie tego

Opublikowano

Mam ten sam problem, co mnie dość mocno dziwi, ponieważ w poprzednim aucie (VW Bora 2.3) takie objawy nie występowały, a miałem równie standardowe hamulce, jak i w A4 :mysli:

Widocznie ten typ tak ma ;)