Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] 216 + Turbo AWX + ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czemu przesadzony? Macie na mysli ze pomiar moze byc nieadekwatny czy ze powinienem zdjac troche z doladowania..? Bo wirnik wypie**oli przez wydech? Albo korbą w kolano dostane :decayed: Turbina ma ustawione 2525mbar. Wszystko szczelne, zero jakichkolwiek wycieków. Auto jeździ tak juz dosyc dlugo, ok. 8-10kkm jest czasem mocno ganiane, ale z głową :)

Jestescie za poprowadzeniem momentu bardziej plasko? Tzn zeby w wyzszych obrotach (3500) mial jeszcze ze 340N/m, a w peak'u z 360?

Nie no chodzi o samą wartość momentu że hamownia chyba lekko zawyzyła, bo naprawde masz nie spotykany moment w tym silniku a mocy mało jak na tą wartość, tak sie kręcą AJMy, jak patrząc po innych wykresach to AFNY które maja po 17X maja mniejszy moment 360-380 przewaznie :mysli: albo miałes naprawde zdrową jednostke :good:

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze sie dowiem czy jest jakas rezerwa w górnych obrotach jezeli chodzi o paliwo..coby moc troszke podciagnac. Bo dymu 'na górze' brak.

Jednostke uwazam za zdrową, uzytkuje ją juz od prawie 60kkm i jedyne co padło to zawór N109, N75, jeden tylni amortyzator (wymienilem dwa) i łożysko przednie prawe.

Czasami jak tak go ganiam to zastanawiam sie pozniej ile on jeszcze pojezdzi bezawaryjnie....-chodzi mi o sam silnik, bo naprawde czuc ze przeciazenia sa spore i jak tak sie pojezdzi z butem w podlodze to czuc ze po 15min juz nie jest taki żwawy - kwestia chlodzenia prawda?

Ogólnie ten wynik uważacie za słaby jezeli chodzi o te graty, czy przyzwoity? Tuner twierdzi ze moc moglaby byc ciut wieksza...

Opublikowano

Na tych gratach robią sie przeważnie AFNy na 160km&350Nm, więc moc masz w miare normalną, a to że słabnie auto to normalne bo masz seryjny IC i brak chłodniczki oleju(cos tam jest ale to trudno nazwać chłodniczką) Zima tego spadku i tak bardzo nie odczujesz, dopiero latem da Ci sie we znaki.

Ile Ci pali to auto jak je butujesz :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Jak go klepie na miescie to 8-9 podejrzewam, bo nie mialem okazji tak sprawdzic zeby wszystko po miescie zrobic. Jechalem ostatnio do Łodzi i dostawał jak tylko była możliwosc pod 3500-4000rpm na 3, 4 i 5 biegu. Na pewno wiecej jak 7 nie spalił. Śmiem twierdzić ze nawet ponizej tego. Na wywalonym N75 palił za to jak poje*any, smolił i zwijał sie dużo gorzej, tzn reakcja na gaz była dłuższa.[br]Dopisany: 08 Październik 2010, 11:32_________________________________________________Dobra - powiedzcie mi na jaki wynik moge liczyc po wlozeniu pompy 11?? 170ps+? Jezeli nie to sie w to nie bawie...

Opublikowano

Jak go klepie na miescie to 8-9 podejrzewam, bo nie mialem okazji tak sprawdzic zeby wszystko po miescie zrobic. Jechalem ostatnio do Łodzi i dostawał jak tylko była możliwosc pod 3500-4000rpm na 3, 4 i 5 biegu. Na pewno wiecej jak 7 nie spalił. Śmiem twierdzić ze nawet ponizej tego. Na wywalonym N75 palił za to jak poje*any, smolił i zwijał sie dużo gorzej, tzn reakcja na gaz była dłuższa.[br]Dopisany: 08 Październik 2010, 11:32_________________________________________________Dobra - powiedzcie mi na jaki wynik moge liczyc po wlozeniu pompy 11?? 170ps+? Jezeli nie to sie w to nie bawie...

okolice 180ps moze nawet ponad :gwizdanie: ja obecnie mam taki setup nie wystrojony jeszcze :naughty:

Mówisz N75, bo włąsnie obecnie mam cos nie tak bo pali własnie jak poojebany :wallbash: sofcik jest z doładowaniem 2468mbar, poza tym spalaniem miałes jakieś objawy, błędy na vagu czy cos, spadki doładowania albo coś :mysli:

Opublikowano

najlepiej niech sie jakis tuner wypowie :naughty:

AWX nie maja takich Nm po softach,mysle ze przeklamanie hamowni...

przy tej mocy wydaje mi sie ~350nm

Opublikowano

najlepiej niech sie jakis tuner wypowie :naughty:

AWX nie maja takich Nm po softach,mysle ze przeklamanie hamowni...

przy tej mocy wydaje mi sie ~350nm

Znam tą hamownię moja A6 maiła tam w serii 149KM i 305Nm a u Rogala na obciążenioówce wyszło 143KM i 287Nm. Więc wyniki z tej hamowni są dość optymistyczne :wink4: A i chłopaki u Peterów często hamują bez nawiewu :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

okolice 180ps moze nawet ponad :gwizdanie: ja obecnie mam taki setup nie wystrojony jeszcze :naughty:

Mówisz N75, bo włąsnie obecnie mam cos nie tak bo pali własnie jak poojebany :wallbash: sofcik jest z doładowaniem 2468mbar, poza tym spalaniem miałes jakieś objawy, błędy na vagu czy cos, spadki doładowania albo coś :mysli:

Nie u mnie nie bylo zadnych bledow. Jedynie co to nie slyszalem geometrii z dolu a teraz po wymianie N75 slysze ja bardzo wyraznie. Zawor mogl do konca nie upuszczac sztangi...

Opublikowano

Nie u mnie nie bylo zadnych bledow. Jedynie co to nie slyszalem geometrii z dolu a teraz po wymianie N75 slysze ja bardzo wyraznie. Zawor mogl do konca nie upuszczac sztangi...

ja słyszę "gwizd" turbiny na zimnym silniku... i to bardzo wyraźnie :gwizdanie:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

UP:

W czujnik ciśnienia doładowania został wlutowany kondensator i w efekcie uzyskaliśmy większy zakres mbar który jest w stanie zmierzyć mapsensor. Dzięki temu auto nie łapie mi już notlaufów i nie 'zbija' cisnienia.

Mimo to (hehe) nie ukrywam ze mialem okazje ponownie spróbować się z bardzo ładnym e36 328i coupe (inna sztuka) - od dwójki: na dwójce równiutko, trojka ja moze 50cm do przodu ale po 3 sek bmw zaczyna sie wysuwac do przodu i tak juz zostało - do 200km/h pod gorke dostałem co najmniej 4 dlugosci hehe

Na dodatek czuje ze dwumasówka zaczyna mi dostawać drgawek od 1600-1800rpm na wysokich biegach, ale w sumie nie dziwie jej sie bo dostaje straszne baty bardzo często. Ostatnio spalił mi co najmniej 8 :decayed:

Pozdrawiam dieslowców :wink4:

P.S.

Ostatnio miałem wielką przyjemność karnąć się 15km tym oto autkiem

http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=viyidbswsfsm

i po tym nie dosc ze adrenalina mi cały dzień nie schodziła i chodzilem jak poparzony, to moj AFN jakby przestał jechać... :confused4:

Coś niewyobrażalnego i nie do opisania jak ten samochód wyrywał się do przodu jak jakis k**wa wystrzał z armaty... Wgniot taki ze nie było możliwości pochylenia sie do przodu przy pedale w podłodze....

Opublikowano

pewnie szybko Ci te 15 km zleciało :polew:

:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Jest wiele rzeczy na których trzeba sie skupiać :blink: jadąc tak szybkim autem, o których nie trzeba myśleć za bardzo jadąc np. moim AFNem :no:

Opublikowano

moment też mi się wydaje optymistyczny :gwizdanie:

tak czy owak gratulacje wyników :hi:

Opublikowano
  • Autor

Spoko... Niedlugo (prawdopodobnie next weekend) zamierzamy sie z tunerem wybrać do Mastersa na obciążeniówkę - zobaczymy ile tam dmuchnie.. Wykres, niezaleznie od tego jak pesymistyczny bedzie :decayed:, wyląduje w tym wątku na pewno :wink4:

Opublikowano

UP:

W czujnik ciśnienia doładowania został wlutowany kondensator i w efekcie uzyskaliśmy większy zakres mbar który jest w stanie zmierzyć mapsensor. Dzięki temu auto nie łapie mi już notlaufów i nie 'zbija' cisnienia.

a dlaczego nie zmieniliscie MAP sesnora na wiekszy ?

ile teraz dmucha sprezarka ?

Opublikowano
  • Autor

UP:

a dlaczego nie zmieniliscie MAP sesnora na wiekszy ?

ile teraz dmucha sprezarka ?

Mój map znajduje sie w sterowniku i latwiej bylo zrobic tak jak teraz (teoria tunera). W praktyce wyszło tak ze mierzy wiecej niz 2570 (do ilu dokladnie nie wiem) bo turbina nie przeładowuje. Miała zadane 2525 i ma tak nadal, lecz czasami zdarzał sie notlauf jezeli od dwojki ciagnalem go do konca to na piatce przy 170km/h zawsze urywało. Teraz w peaku daje coś pod 2570. Najwazniejsze ze nareszcie w ogóle nie ma przeładowań. Wiem troche duze to cisnienie ale mam to na wzgledzie...przynajmniej czasami heh :naughty:

Opublikowano

kreciłes jakies czasówki 0-100,60-120?

Opublikowano
  • Autor

No nie, na razie nic nie krecilem. Nie mam do tego sprzętu. Chyba ze nakrece z aparatu jakis filmik. Jezeli chodzi o przyspieszenie to powiem tak - jak gniote od poczatku w opór to do 180 jest okay, tzn jakos tam czuc ze jedzie, pozniej juz slabnie. Przełożenia sa takie ze 190km/h to 4000rpm a 200 to 4200. Po wykresie widac ze w okolicach 4tys obr auto jest juz stosunkowo słabe, szczególnie jezeli chodzi o moment.

Opublikowano

No nie, na razie nic nie krecilem. Nie mam do tego sprzętu. Chyba ze nakrece z aparatu jakis filmik. Jezeli chodzi o przyspieszenie to powiem tak - jak gniote od poczatku w opór to do 180 jest okay, tzn jakos tam czuc ze jedzie, pozniej juz slabnie. Przełożenia sa takie ze 190km/h to 4000rpm a 200 to 4200. Po wykresie widac ze w okolicach 4tys obr auto jest juz stosunkowo słabe, szczególnie jezeli chodzi o moment.

Dejf, rozumiem że AKN`a też by ogarnął ten wasz tuner tak?? :cool1: Bo chyba nie długo będę poruszał się autem z taką jednostką :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Dejf, rozumiem że AKN`a też by ogarnął ten wasz tuner tak?? :cool1: Bo chyba nie długo będę poruszał się autem z taką jednostką :naughty:

100% :)

AKNem po chipsie chciałbyś objeżdżać R4 tdi po modach :przebiegly:? :wink4: hyhy