Opublikowano 7 Października 201015 l Wiem, że bywały pokrewne tematy, ale nie jest to nigdzie wyjaśnione do końca i jednoznacznie.Więc mam tylne drzwi z korbką, rozebrałem je i wiązka wewnątrz płata drzwi idzie tylko do krańcówki w zamku i do głośnika.http://a4-klub.pl/index.php?/topic/79296-lista-modulow-komfortu-z-opisem-funkcji/#entry1296992http://a4-klub.pl/index.php?/topic/138851-all-b6-montaz-oswietlenia-podloza/?p=2025545#entry2025545Rozpatrzmy montaż Licht Pakietu do drzwi z korbkamiPosiadam boczek z lampkami i wiązką pod licht pakiet, ale nie ma do czego podłączy kostek. Drogą prostej dedukcji wychodzi, że potrzebna jest wiązka wewnątrz płata drzwiowego (ta co ma początek w słupku pod gumową harmonijką i idzie do krańcówki, głośników i ma kostkę do licht pakietu.Teraz pytania:- Czy istnieje taka wiązka, i jaki ma ona nr katalogowy?- Czy po jej wpięciu w gniazdo na słupku środkowym i podłączeniu wszystkiego Licht Pakiet zadziała tak jak w przednich drzwiach?Teraz rozpatrzmy drugi przypadek - montaż Licht Pakietu + elektryczne tylne szyby.Zakładam, że mam boczki tylne ze sterownikami do szyby, Licht Pakietem i wiązką w boczku. Posiadam też panel sterowania na 4 szyby do drzwi kierowcy. Przekładam więc panel w drzwiach kierowcy, przednie szyby działają.Co potrzebuje jeszcze by działał cały tył? - na pewno silniczki. Czy są one ze zintegrowanymi sterownikami, czy też sterowniki trzeba osobno dokupi?Zapewne wiązkę do wnętrza płata drzwiowego - tą od słupka środkowego.- Jaki jest nr tej wiązki?- Czy po jej wpięciu ruszy Licht Pakiet?- Czy podnośnik szyby będzie działał?Z Tego co przekazali Koledzy trzeba poprowadzi "+" do tylnch drzwi i wysoki oraz niski CAN. Ok wszystko pięknie tylko dokładnie skąd dokąd?Kostka 20-pin w słupku B (instalacja pod tylne szyby w korbach)Pin 1 – masa silniczków zamka (niebiesko/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 1)Pin 2 – masa głośników (czerwono/żółty)Pin 3 – aktuator zamka Safe (czerwono/szary) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 5)Pin 4 – aktuator zamka (fioletowo/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 3)Pin 5 – przełącznik stykowy zamka (zielono/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 4)Pin 6 – xPin 7 – xPin 8 – xPin 9 – xPin 10 – xPin 11 – masa styku i aktuatorów zamka oraz lampek pakietu oświetlenie i iluminacji klamki (brązowy) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 6)Pin 12 – zasilanie głośników (brązowo/żółty)Pin 13 – zasilanie iluminacji klamki (szaro/niebieski)Pin 14 – zasilanie lampek wsiadania i ostrzegawczej (szaro/żółty)Pin 15 – zasilanie silnika zamka safe (biało/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 7)Pin 16 – zasilanie silnika zamka (czerwono/żółty) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 2)Pin 17 – xPin 18 – xPin 19 – xPin 20 – xKostka 20-pin w słupku B (instalacja pod tylne szyby w elektryce)Pin 1 – masa silniczka podnoszenia szyby (brązowy) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 1)Pin 2 – masa głośników (czerwono/żółty)Pin 3 – CAN Low (pomarańczowo/brązowy) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 5)Pin 4 – xPin 5 – xPin 6 – xPin 7 – xPin 8 – xPin 9 – xPin 10 – xPin 11 – zasilanie silnika podnośnika szyby z bezpiecznika S280 pod MCE (czerwono/niebieski) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 6)Pin 12 – zasilanie głośników (brązowo/żółty)Pin 13 – zasilanie pozostałej elektryki z bezpiecznika 23 (czerwono/żółty) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 2)Pin 14 – osobne połączenie sterownika drzwi z modułem komfortu (czerwono/szary) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 3)Pin 15 – xPin 16 – xPin 17 – xPin 18 – xPin 19 – xPin 20 – CAN High (pomarańczowo/zielony) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 4)Przygotowałem schematy dla instalacji z korbami:Jeśli chodzi o konektory w module komfortu... Korby (zgodnie ze schematem) wykorzystują wtyki II i IV - konektor II na fotce jest nie obsadzony ponieważ jest to sterownik pod 4 elektryczne szyby, bez pakietu oświetlenie. W przypadku innych konfiguracji (korby, pakiet oświetlenie) konektor II będzie fabrycznie w wiązce.Jeśli z tyłu są elektryczne szyby aby dodać lampkę ostrzegawczą i wejściową trzeba dołożyć 3 kabelki do wiązki tapicerki drzwi. Masa lampek (pin 1) jest wspólna - podłączasz ją do 16 pinowej brązowej kostki w sterowniku drzwi (pin 6). Zasilanie w lampkach to pin 2 - tutaj też wpinasz się do w/w kostki. Czerwoną lampkę do pinu 3 a białą do pinu 2. Po tym zabiegu oświetlenie dodatkowe odpali bez żadnych dodatkowych czynności. Wszystko masz na schemacie:Moduły komfortu w B6 dzielą się na 2 modele - do końca MY03 i od MY04. Te nowe to AR, AS, AT, BA, BB, BC i BD - schematy które wcześniej wrzuciłem - są przeznaczone właśnie dla tych wersji. Wcześniejsze modele są połączone z drzwiami praktycznie tak samo - różnica to przede wszystkim wiązka w 20-pinowej kostce na słupkach B.Poniżej schematy - jeszcze raz dla wszystkich wersji.Na początek - elektryka z tyłu.No i korby:
Opublikowano 8 Października 201015 l Irku - w przypadku instalacji pakietu oświetlenie w boczkach z korbami, lampki zasilane są bezpośrednio z modułu komfortu. Niestety nie wiem czy wiązka między słupkiem B a komfortem jest dostępna w ASO - chyba prościej będzie poprowadzić te kilka przewodów samemu. To czego nie wiem to czy po drugiej stronie kostki w słupku B są już fabrycznie przygotowane przewody (jesli możesz wyciągnij tą kostkę i porównaj z poniższym opisem). Jeszcze jedna sprawa - w przypadku korb będziesz potrzebował odpowiedniego modułu komfortu aby uruchomić dodatkowe oświetlenie. Zacznij od sprawdzenia czy Twój moduł obsługuje pakiet oświetlenie (Moduł komfortu 46 -> Adaptation 10 -> Kanał 61 -> zapisać wartość 3, jeśli jej nie przyjmie - będziesz musiał poszukać nowego modułu). Lewy tył: - Zasilanie lampki wsiadania i ostrzegawczej (pin 2, szaro/żółty) -> czarna kostka 4-pin (pin 3) -> czarna kostka 20-pin w lewym słupku B (pin 14) -> moduł komfortu, czarna kostka 16-pin (pin 1) - Zasilanie iluminacji klamki wewnętrznej (pin 2, szaro/niebieski) -> czarna kostka 4-pin (pin 1) -> czarna kostka 20-pin w lewym słupku B (pin 13) -> zasilanie iluminacji w aucie (mostek z pozostałymi), zielona 32-pinowa kostka pod zegarami (pin 17) - Masa lampek i klamki (pin 1, brązowy) -> czarna kostka 4-pin (pin 2) -> czarna kostka 20-pin w lewym słupku B (pin 11) -> punkt masy nr 3 w wiązce wewnętrznej (generalnie źródło dowolne) Prawy tył: - Zasilanie lampki wsiadania i ostrzegawczej (pin 2, szaro/żółty) -> czarna kostka 4-pin (pin 3) -> czarna kostka 20-pin w prawym słupku B (pin 14) -> moduł komfortu, czarna kostka 16-pin (pin 2, zielono/niebieski) - Zasilanie iluminacji klamki wewnętrznej (pin 2, szaro/niebieski) -> czarna kostka 4-pin (pin 1) -> czarna kostka 20-pin w prawym słupku B (pin 13) -> zasilanie iluminacji w aucie (mostek z pozostałymi), zielona 32-pinowa kostka pod zegarami (pin 17) - Masa lampek i klamki (pin 1, brązowy) -> czarna kostka 4-pin (pin 2) -> czarna kostka 20-pin w prawym słupku B (pin 11) -> punkt masy nr 3 w wiązce wewnętrznej (generalnie źródło dowolne) Jeśli chodzi o swap korb na pełną elektrykę z pakietem oświetlenie… Potrzebne elementy: - tapicerka pod pełną elektrykę (najlepiej z pakietem oświetlenie) - sterowniki/silniki tylnych szyb - troszkę kabli i pinów oraz kostki do sterowników w drzwiach (i komfortu jeśli wcześniej miałeś elektryczne szyby bez pakietu oświetleniowego, w Twoim przypadku wymaganą kostkę już masz) - …nic więcej!!! Co do wiązki – w korbach zamek jest podłączony bezpośrednio do modułu komfortu. Ucinasz to połączenie przed kostką 20-pin w słupku B i łączysz ze sterownikiem w drzwiach (od tej pory to sterownik będzie przekazywał „rozkazy do zamka” komunikując się z modułem komfortu przez magistralę CAN Komfort). Wiązkę pakietu oświetlenie, przełącznika szyby masz gotową razem z boczkiem (brązowa kostka 16-pin). To co pozostaje do zrobienia to przeciągnięcie kabli sygnałowych (m.in. CAN) ze sterownika drzwi do modułu komfortu. Z lewej strony do komfortu jest blisko, z prawej trzeba się troszkę namęczyć no i rozbierania przy tym jest (fotele, podłoga, dolne tapicerki, schowki, radio). Tutaj również będziesz musiał sprawdzić czy moduł da się przełączyć w tryb elektrycznych szyb (j/w – Kanał 61 – tylko tym razem wartość 0 lub 2). Troszkę już późno więc dziś odpuszczam ale jeśli będziesz zainteresowany, przygotuję odpowiednie schematy.
Opublikowano 8 Października 201015 l Autor Dziękuję za bardzo wyczerpującą i dokładną odpowiedź. Zobaczę co przyjmnie mój moduł komfortu, jeśli da się przekodowa na "3" to spróbuję powalczy dalej. Cholera z elektryką trochę zatrzymałem się w miejscu, ale muszę doszkolic się U mnie do kostki w słupku B od strony wnętrza (komfortu) dochodzi trochę kalbli (jeśli ta kostka ma 20 pinów to zjęte jest 12-14 pinów), a w stronę środka drzwi idzie zdecydowanie mniej przewodów. Jest więc szansa, że oświetlenie będzie działac tylko po podpięciu odpowiednich przewodów (wiązki). Problem z tym, że nie mam w drzwiach wtyczki, w którą mógłbym podłączyc brązową kostkę 16 pinową od boczka. Dlatego pytam o odpowiedni nr wiązki pomiędzy 20 pinowym gniazdem w słupku B, a sterownikiem drzwi Poprosiłbym o schemat numeracji pinów w kostkach.
Opublikowano 8 Października 201015 l I ja tez podpinam sie pod tym tematem , moze warto wstawic tyl szyby elektryke hmmm. Jestem ciekaw jakie koszta tej wiazki.
Opublikowano 8 Października 201015 l Dlatego pytam o odpowiedni nr wiązki pomiędzy 20 pinowym gniazdem w słupku B, a sterownikiem drzwi Wg ETKI są to: 8E0 971 687 L - 291zł (wiązka między kostką 20-pin w słupku B a kostką 10-pin, którą podłącza się do sterownika w drzwiach) 8E0 971 687 J - 291zł (wiązka między kostką 20-pin w słupku B a poszczególnymi elementami w tapicerce drzwi) Jak będziesz ściągał swoją tapicerkę - zobacz jakie oznaczenie ma Twój przewód (powinna być naklejka). BTW - obsadzenie kostki 20-pin dla wersji korba/elektryka jest niestety różne (te same piny - inne funkcje, więc niestety PNP może wyjść jedynie podłaczenie boczków z pakietem oświetlenie ale z korbami). Zobacz czy na trasie kostka 20pin - komfort masz obsadzone piny: - 14 (szaro/żółty) - 13 (szaro/niebieski) - 11 (brązowy) Oglądam Constantina - schemat będzie za 2h.
Opublikowano 8 Października 201015 l Autor 8E0 971 687 J - 291zł (wiązka między kostką 20-pin w słupku B a poszczególnymi elementami w tapicerce drzwi) Tą wiązkę mam razem z boczkiem. Czy możesz podac jeszcze nr wiązki pomiedzy słupkiem, a wnętrzem drzwi dla wersji Licht Pakiet + korby?
Opublikowano 9 Października 201015 l Wiązka dla lampek i klamki dla tapicerki pod korby to: 8E0 971 693 B - 176zł Znalazłem taką wiązkę na allegro: http://moto.allegro.pl/instalacja-wiazka-drzwi-lt-audi-a4-b6-avant-8e0-i1229016101.html No i obiecany opis kostek... Kostka 20-pin w słupku B (instalacja pod tylne szyby w korbach) Pin 1 – masa silniczków zamka (niebiesko/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 1) Pin 2 – masa głośników (czerwono/żółty) Pin 3 – aktuator zamka Safe (czerwono/szary) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 5) Pin 4 – aktuator zamka (fioletowo/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 3) Pin 5 – przełącznik stykowy zamka (zielono/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 4) Pin 6 – x Pin 7 – x Pin 8 – x Pin 9 – x Pin 10 – x Pin 11 – masa styku i aktuatorów zamka oraz lampek pakietu oświetlenie i iluminacji klamki (brązowy) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 6) Pin 12 – zasilanie głośników (brązowo/żółty) Pin 13 – zasilanie iluminacji klamki (szaro/niebieski) Pin 14 – zasilanie lampek wsiadania i ostrzegawczej (szaro/żółty) Pin 15 – zasilanie silnika zamka safe (biało/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 7) Pin 16 – zasilanie silnika zamka (czerwono/żółty) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 2) Pin 17 – x Pin 18 – x Pin 19 – x Pin 20 – x Kostka 20-pin w słupku B (instalacja pod tylne szyby w elektryce) Pin 1 – masa silniczka podnoszenia szyby (brązowy) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 1) Pin 2 – masa głośników (czerwono/żółty) Pin 3 – CAN Low (pomarańczowo/brązowy) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 5) Pin 4 – x Pin 5 – x Pin 6 – x Pin 7 – x Pin 8 – x Pin 9 – x Pin 10 – x Pin 11 – zasilanie silnika podnośnika szyby z bezpiecznika S280 pod MCE (czerwono/niebieski) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 6) Pin 12 – zasilanie głośników (brązowo/żółty) Pin 13 – zasilanie pozostałej elektryki z bezpiecznika 23 (czerwono/żółty) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 2) Pin 14 – osobne połączenie sterownika drzwi z modułem komfortu (czerwono/szary) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 3) Pin 15 – x Pin 16 – x Pin 17 – x Pin 18 – x Pin 19 – x Pin 20 – CAN High (pomarańczowo/zielony) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 4) …teraz po rozpisaniu tego widzę, że nie będzie tak źle. Obejdzie się bez wywalania foteli i ściągania podłogi. Do zmiany korb na elektrykę można wykorzystać przewody którymi komfort w trybie manualnych podnośników steruje zamkiem (odpowiedni swap pinów w komforcie i kostce 20-pin i gotowe ). Irek – dasz się namówić na rezanko tylnych szyb w elektryce? (oczywiście z fotostory ). Mnóstwo ludzi chce wykonać ten mod ale do tej pory nie powstało jeszcze DIY ...rano mam turniej w kosza. Spadam spać - jutro przygotuję graficzny schemat pokazujący całość razem z wiązką od strony sterownika komfortu. Będzie łatwiej to ogarnąć
Opublikowano 9 Października 201015 l chyba zostawie dla irka te wiazke :naughty: znajde z czasem i dla siebie, narazie mam inne mody do wykonania a tak moze jakies DIY powstanie na ori wiazkach <--- czekamy jaro4444 OT: jak wroce bede w kontakcie z toba irek w sprawie swap mojego BLB :gwizdanie: :gwizdanie:
Opublikowano 9 Października 201015 l Mnóstwo ludzi chce wykonać ten mod ale do tej pory nie powstało jeszcze DIY Spadam spać - jutro przygotuję graficzny schemat pokazujący całość razem z wiązką od strony sterownika komfortu. Będzie łatwiej to ogarnąć ja u siebie robilem ten mod przy wymianie tapicerki i rzeczywiscie przydalby sie DIY gdzies mialem kilka fotek .... musze poszukac
Opublikowano 9 Października 201015 l ja mam też korby z tyły i lampke czerwona która zapala sie po otwarciu dzw,i też chce przerobić na elektryke i moje pytanie o numer wiązki która miała by podłączyć głośniki ,silniczki tylne i te lampke w dzwiach po otwarciu
Opublikowano 9 Października 201015 l ja mam też korby z tyły i lampke czerwona która zapala sie po otwarciu dzw,i też chce przerobić na elektryke i moje pytanie o numer wiązki która miała by podłączyć głośniki ,silniczki tylne i te lampke w dzwiach po otwarciu Look up :gwizdanie:
Opublikowano 9 Października 201015 l Autor Bart-S dzięki za info Ja mam zamówione wiązki kompletne drzwi czyli 8E0 971 693 B + resztę z wnętrza drzwi. Więc najprawdopodobniej ruszy mi Licht Pakiet + korby od ręki. Tu jest dośc dobrze omówione motowanie tylnych silnikczków: http://www.audi4ever.at/phpbb3/viewtopic.php?f=3&t=21659&st=0&sk=t&sd=a&start=135
Opublikowano 10 Października 201015 l Przygotowałem schematy dla instalacji z korbami: Jeśli chodzi o konektory w module komfortu... Korby (zgodnie ze schematem) wykorzystują wtyki II i IV - konektor II na fotce jest nie obsadzony ponieważ jest to sterownik pod 4 elektryczne szyby, bez pakietu oświetlenie. W przypadku innych konfiguracji (korby, pakiet oświetlenie) konektor II będzie fabrycznie w wiązce. Jutro przygotuję schematy pod elektrykę i będziemy myśleć jak to ładnie poprzekładać aby się za bardzo nie namęczyć
Opublikowano 11 Października 201015 l Autor No i na razie jestem w czarnej doopie Założyłem oryginalne wiązki od Licht pakietu + korby i lampki nie ruszyły. Zaraz będziemy z Arkadiusem robić adaptacje, jak to nie pomoże to się wquu
Opublikowano 11 Października 201015 l Jak już mówiłem znalazłem parę gratów i wrzucę fotki z opisammi - może się przyda - mówię tutaj o zmianie korb na elektrykę. Dwa silniczki (L, P strona) podnośniki szyb (L, P strona) wiązki (tutaj mam niestety bez oznaczeń i próbuje dojść do tego co ona obsługuje - mam informacje, że obsługuje full pakiet oświetlenie - biała oraz czerwona lampka, podświetlana klamka wew.) i oczywiście panel do sterowania 4 x elektryka szyb (panel kierowcy). Brakuje mi tylko modułu komfortu bo z opisu, który zainicjował i wyżej o nim wspomina Bart-s wynika, że mój moduł nie obsłuży elektryki i licht pakietu. Choć z adaptacją jeszcze nie próbowałem. P.S. Jaki masz moduł jaro4444:?:
Opublikowano 11 Października 201015 l No i na razie jestem w czarnej doopie Założyłem oryginalne wiązki od Licht pakietu + korby i lampki nie ruszyły. Zaraz będziemy z Arkadiusem robić adaptacje, jak to nie pomoże to się wquu ...bo od doopy strony zaczynacie robotę - trzeba było wyciągnąć 20-tkę ze słupka B i zobaczyć czy są tam kable, które opisałem oraz sprawdzić adaptację 61 w komforcie... Jak już mówiłem znalazłem parę gratów i wrzucę fotki z opisammi - może się przyda - mówię tutaj o zmianie korb na elektrykę. Dwa silniczki (L, P strona) podnośniki szyb (L, P strona) wiązki (tutaj mam niestety bez oznaczeń i próbuje dojść do tego co ona obsługuje - mam informacje, że obsługuje full pakiet oświetlenie - biała oraz czerwona lampka, podświetlana klamka wew.) i oczywiście panel do sterowania 4 x elektryka szyb (panel kierowcy). Brakuje mi tylko modułu komfortu bo z opisu, który zainicjował i wyżej o nim wspomina Bart-s wynika, że mój moduł nie obsłuży elektryki i licht pakietu. Choć z adaptacją jeszcze nie próbowałem. P.S. Jaki masz moduł jaro4444:?: Grzesiek - podnośniki szyb są chyba niepotrzebne
Opublikowano 11 Października 201015 l Autor Bart-S wcale nie od d*py, bo drzwi mam zrobione na gotowo i kable z rozpiski zgadają się. Jedyne co to moduł BP nie przyjmuje kodowania lamp z tyłu. Jutro za dnia sprawdzę sobie przewody w słupku i pewnie zacznę szukać modułu
Opublikowano 11 Października 201015 l Bart-S wcale nie od d*py, bo drzwi mam zrobione na gotowo i kable z rozpiski zgadają się. Jedyne co to moduł BP nie przyjmuje kodowania lamp z tyłu. Jutro za dnia sprawdzę sobie przewody w słupku i pewnie zacznę szukać modułu I tej informacji mi brakowało Potrzebne graty.... Sterowniki/silniczki szyb: 8E0 959 801 A ---> (od 01.01.2006) 8E0 959 801 E 8E0 959 802 A ---> (od 01.01.2006) 8E0 959 802 E Gotowe wiązki elektryczne: 8E0 971 687 C - wiązka słupek B - drzwi dla korb (do 31.05.2003) 8E0 971 687 J - wiązka słupek B - drzwi dla korb (od 01.06.2003) 8E0 971 687 E - wiązka słupek B - sterownik dla elektrycznych szyb (do 31.05.2003) 8E0 971 687 L - wiązka słupek B - sterownik dla elektrycznych szyb (od 01.06.2003) 8E0 971 693 B - wiązka tapicerki drzwi dla korb 8E0 971 693 F - wiązka tapicerki drzwi dla elektrycznych szyb (do 30.06.2002) 8E0 971 693 L - wiązka tapicerki drzwi dla elektrycznych szyb (od 01.07.2002) Tapicerka drzwi kierowcy: 8Z0 959 851 B 5PR - zespół 4 przełączników dla B6 (do 10.2002) 8Z0 959 851 F 5PR - zespół 4 przełączników dla B6 (od 11.2002) 8E0 959 851 B 5PR – zespół 4 przełączników dla B7 (do 06.2008) 8E0 959 851 D 5PR – zespół 4 przełączników dla B7 (od 06.2008) 8E1 867 171 B - panel dla 4x elektryczne szyby 8E1 867 171 C - panel dla 4x elektryczne szyby, lusterka składane elektrycznie W przypadku panelu – mamy dostępnych 5 kolorów dla nadwozia B6: - szary E82 - niebieski „maritime” 2XE - ciemnoszary „swing” 27X - beżowy „twist” 5QQ - czarny „soul” 7PE Z kolei dla nadwozia B7 są to: - szary E82 - niebieski „indygo” 7A2 - czarny „soul” 7PE - beżowy „torrone” 8Q9 ...najprościej i najtaniej będzie poszukać kompletnych boczków tylnych drzwi na allegro (odchodzi koszt zakupu lampek pakietu oświetlenie i wiązki tapicerki a może i rolet). Tylna tapicerka to najczęściej wydatek od 50 do 150zł (za 1szt.) …odnośnie instalacji – jednak nie obejdzie się bez ściągania podłogi. Zapomniałem, że przewody CAN LOW i HIGH muszą być skręcone ze sobą aby wyeliminować zakłócenia. No chyba, że jakimś cudem fabryka wyposażyła nas w full wiązkę gratis… Obiecany schemat instalacji z elektrycznymi podnośnikami szyb…
Opublikowano 12 Października 201015 l Panowie jak mam u siebie moduł komfortu 8E0 959 433 AR to do dołożenie lampek w drzwiach potrzebuje jeden z tych modułów: 8E0 959 433 AT lub 8E0 959 433 BA czy jakieś inne też wchodza w grę. Czy mam rozumieć że główna wiązka obsłuży wszystko a co najwyżej będzie brakowało wiązki od lampki do kostki w drzwiach. Zatem z modułu komfortu będą już wychodziły odpowiednie kabelki tylko są nie wykorzystane. Jeśli się mylę to jak duże zmiany w kabelkach musza być pod oświetlenie w drzwiach. ps. swoją droga braki w oświetleniu na drzwiach i ambiente (diodki z góry na kokpit) są irytujące tym bardziej że w B5 to miałem.