Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż pakietu światło i elektrycznych podnośników w tylnych drzwiach Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co do tych szybek smigam 2 lata moim b7 i raz otwierane byly szyby z tyl jak klejona byla folia

no ale XXI wiek, Audi z 2007 i korbki z tylu.... :decayed:

Opublikowano

no niestety :gwizdanie: taka polityka teraz niezarabia sie na autach tylko na czesciach i naprawach ktos kto zamawial to autko jako nowe poprostu mial lep na karku takie moje zdanie niema z tyl elektryki za jedynie dodatkowe 5tys zl od fabryki ale pewnie sobie zato na urlop pojechal.

Opublikowano

no niestety :gwizdanie: taka szambo teraz niezarabia sie na autach tylko na czesciach i naprawach ktos kto zamawial to autko jako nowe poprostu mial lep na karku takie moje zdanie niema z tyl elektryki za jedynie dodatkowe 5tys zl od fabryki ale pewnie sobie zato na urlop pojechal.

W B8 elektryczne podnośniki szyb z tyłu i z przodu to seryjne wyposażenie (ktoś w końcu pomyślał, że powinno to być gratis w aucie z tego segmentu). Natomiast co do B6 i B7 - od pojemności 2.4 w górę, tył w elektryce był za free. Poniżej tej pojemności trzeba było zapłacić ok. 300 euro (średni kurs euro w 2007 roku czyli roczniku Twojego auta to 3.70zł więc za ten gadżet niemiaszek musiał dopłacić 1100zł, przy ich pensjach ,czyli nasza x4 :decayed: to przecież pryszcz). IMO nie planował pasażerów z tyłu więc miał gdzieś, że szyby w korbach lub po prostu takie autko zastał w salonie ;) END OT.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Okej Panowie, a jak wygląda podłączenie elektryki szyb z tyłu w b6 jeśli mam już te lampki czerwone? Moduł komfortu AJ. Mam kompletne wiązki, rozebrać słupek i zobaczyć co tam siedzi?

Opublikowano

Dokładnie Młody - od tego zacznij. Gdyby udało Ci się opisać kostkę (który pin i jaki kolor kabla). Byłoby super.

Opublikowano

No i mam:

101125114802.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

101125114830.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

co dalej?:P

Opublikowano

Moduły komfortu w B6 dzielą się na 2 modele - do końca MY03 i od MY04. Te nowe to AR, AS, AT, BA, BB, BC i BD - schematy które wcześniej wrzuciłem - są przeznaczone właśnie dla tych wersji. Wcześniejsze modele są połączone z drzwiami praktycznie tak samo - różnica to przede wszystkim wiązka w 20-pinowej kostce na słupkach B.

Poniżej schematy - jeszcze raz dla wszystkich wersji.

Na początek - elektryka z tyłu.

eledoMY03.JPG

eleodMY04.jpg

No i korby:

korbyLdoMY03.JPG

korbyLodMY04.jpg

korbyPdoMY03.JPG

korbyPodMY04.jpg

Opublikowano

No szeryf Ty to mnie za rozbrajasz - REZARA (czy jak to nazwac) :kox: dla BART-S tzn jakis medal lub kupon na browara na swieta :good::tongue4: - Jak cos wytlumaczy to nawet Mlody zrozumie :tongue4:

Opublikowano

Bart-s jesteś bogiem! Powiedz mi tylko jak się piny wyciąga :D:D i może jeszcze bardziej mozolnie wytłumacz o co chodzi, muszę jednak rozbierać pół auta ta? I prowadzić kable do komfortu :D

Powiem szczerze, mało kumaty jestem jeśli chodzi o elektrykę i nie bardzo to kminie, z tego co widzę, to od słupka B do komfortu idą wszystkie inne kable. Nic się nie powtarza, czyli trzeba po przepinać w komforcie tak?

Gdzie jest bezpiecznik nr 280??

Opublikowano

jak nie masz przyzadu do wyciąga pinów ( only ASO :gwizdanie: ) zastosuj 2 igły lub 2 szpilki wciskasz w kostke odblokowujesz zadziorki i wyciągasz :thumbdown:

Opublikowano

Właśnie wróciłem z baletów - nie jestem w stanie racjonalnie odpowiedzieć :polew:

Patent Grześka na piny jest jak najbardziej OK. Młody - do rezania elektryki z tyłu teoretycznie można wykorzystać kable już przyłączone do komfortu ale np. wiązkę CAN musisz położyć nową (trzeba skręcić ze sobą LOW i HIGH, inaczej będą błędy w komunikacji). Jednak wybierając dane przewody dobrze będzie wykorzystać wiązkę o tym samym przekroju (tego info nie ma na moich schematach, muszę to uzupełnić). Najlepiej byłoby gdybyś rozebrał auto tak jak ja teraz - czyli wywalić fotele i dolne tapicerki + siedzisko kanapy. Wtedy masz swobodny dostęp do podłogi i możesz spokojnie kłaść brakującą wiązkę.

Bezpiecznik S280 masz pod Modułem Centralnej Elektryki (opisałem to dokładniej tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=157734.30)[br]Dopisany: 28 Listopad 2010, 02:27_________________________________________________Aby dołożyć elektrykę potrzebujemy przeprowadzić z każdej strony 6 przewodów z czarnej kostki 20-pin w słupku B:

- zasilanie do bezpiecznika elektryki tylnych drzwi 23 (15A)

- zasilanie do bezpiecznika elektryki tylnych drzwi 280 (30A)

- wiązka CAN (dwa przewody, ujemny i dodatni na schemtach opisywane odpowiednio jako LOW i HIGH)

- sygnał inklinacji czyli nachylenia pojazdu

- masa

Po konsultacji z Młodym oraz porównaniu wiązek elektrycznych i kostek w naszych autach okazuje się, że założenie elektryki jest jeszcze prostsze niż nam się wydawało :decayed:

Bezpiecznik 23 jest w standardowej puszcze na lewej stronie deski rozdzielczej. Bezpiecznik S280 jest przymocowany pod spodem modułu centralnej elektryki. Oczywiście jeśli mieliście wcześniej korby – tych bezpieczników nie będzie i trzeba je dołożyć.

Z wiązką CAN można pokombinować – nie trzeba wpinać się do samego modułu komfortu. Wystarczy wykorzystać magistralę CAN Komfort, czyli wpiąć się wiązkę innego sterownika korzystającego z CAN LOW i HIGH tej szyny. Chyba najszybciej i najpewniej będzie podpiąć się do CAN wychodzących z przednich drzwi (poszukać tych samych kolorków przy kostkach 20-pin na dolnych słupkach A - piny 5 i 6)

Masę podłączamy do punktu uziemienia (śruba) w dolnej części słupka B.

Na koniec zostaje sygnał z modułu inklinacji – tutaj również wykorzystamy wiązkę przednich drzwi. Mostkujemy się z pinem nr 4 (czerwono/szary kabelek).

I to już wszystko :good:

Opublikowano
Aby dołożyć elektrykę potrzebujemy przeprowadzić z każdej strony 5 przewodów z czarnej kostki 20-pin w słupku B:

- zasilanie do bezpiecznika elektryki tylnych drzwi 23 (15A)

- zasilanie do bezpiecznika elektryki tylnych drzwi 280 (30A)

- wiązka CAN (dwa przewody, ujemny i dodatni na schemtach opisywane odpowiednio jako LOW i HIGH)

- sygnał inklinacji czyli nachylenia pojazdu

dołożyłbym jeszcze kabel masy

Z wiązką CAN można pokombinować – nie trzeba wpinać się do samego modułu komfortu. Wystarczy wykorzystać magistralę CAN Komfort, czyli wpiąć się wiązkę innego sterownika korzystającego z CAN LOW i HIGH tej szyny. Chyba najszybciej i najpewniej będzie podpiąć się do CAN wychodzących z przednich drzwi (poszukać tych samych kolorków przy kostkach 20-pin na dolnych słupkach A - piny 5 i 6)

Na koniec zostaje sygnał z modułu inklinacji – tutaj również wykorzystamy wiązkę przednich drzwi. Mostkujemy się z pinem nr 4 (czerwono/szary kabelek).

co byś powiedział gdyby zasilanie 280 i 23 też podpiąć z wiązki przednich drzwi, byłoby o wiele prościej?

Opublikowano

dołożyłbym jeszcze kabel masy

Racja - zapomniałem o uziemieniu (uzupełniłem info w poprzednim poście).

co byś powiedział gdyby zasilanie 280 i 23 też podpiąć z wiązki przednich drzwi, byłoby o wiele prościej?

Będzie prościej - ale zarazem trudniej do zdiagnozowania jeśli coś w elektryce drzwi padnie. Dlatego lepszym wyjściem wydaje mi się osobna wiązka zasilania...

Opublikowano

Czy t16/13 i t16/12 to są cany low/high? Który jest który? Wepnę się w drzwi w słupku A. Albo w sumie jak już mam te kable w komforcie to może po prostu przełożę je już w środku?

Nigdy nie zakładałem nowej instalacji pod bezpiecznik, jest jakieś howto? Podejrzewam, że potrzebuję piny, jakie? Jak się wpiąć w skrzynkę z bezpiecznikami?

Poza tym to wszystko chyba wiem, może jutro przystąpię do rezania :)

Opublikowano

Czy t16/13 i t16/12 to są cany low/high? Który jest który? Wepnę się w drzwi w słupku A. Albo w sumie jak już mam te kable w komforcie to może po prostu przełożę je już w środku?

Wykorzystanie ori wiązki do przepięcia się w piny CAN może skończyć się brakiem komunikacji ze sterownikami tylnych drzwi. Pisałem już wcześniej, że przewody CAN (Low i High) powinny być ze sobą skręcone aby zapobiec błędom w transmisji danych. Dlatego bezpieczniej będzie puścić dwa skręcone przewody ze słupka B i wpiąć je w kostkę w słupku A.

T16i/12 to CAN Low w module komfortu (pomarańczowo/brązowy)

- do końca MY03 jest podłączony w pin 6 w 20-pinowej czarnej kostce drzwi na słupku A

- od MY04 jest podłączony w pin 3 w 20-pinowej czarnej kostce drzwi na słupku A

T16i/13 to CAN High w module komfortu (pomarańczowo/zielony)

- do końca MY03 jest podłączony w pin 5 w 20-pinowej czarnej kostce drzwi na słupku A

- od MY04 jest podłączony w pin 20 w 20-pinowej czarnej kostce drzwi na słupku A

Nigdy nie zakładałem nowej instalacji pod bezpiecznik, jest jakieś howto? Podejrzewam, że potrzebuję piny, jakie? Jak się wpiąć w skrzynkę z bezpiecznikami?

Wyciągnij klapkę bezpieczników oraz zdemontuj schowek pod kierownicą - dzięki temu będziesz miał dostęp do puszki. Z pinami spróbuję dowiedzieć się czegoś jutro...

Opublikowano

Ok, czyli po prostu mogę uciąć kabel przy słupku B i zaizolować tak? I potem od nowa położyć do istniejących pinów. O co chodzi, muszę skręcić 2 cany? Wyprowadzić piny 5 i 6 z kostki w słupku B i skręcić je razem? I potem przeprowadzić je do słupka A? I tam się wpiąć jak? Sorry za takie pytanie ale na 100% nie kminie tego :P

Opublikowano

Instrukcja dla wersji "do końca MY03":

1. Wyciągasz z kostki 20-pin w słupku B wszystkie kable poza 7 (masa), 2 (głośnik +) i 12 (głośnik -) i izolujesz wyciągnięte przewody.

2. Przekładasz pin 7 w pin 1.

3. Zakładasz 2 nowe przewody w piny 5 i 6. Skręcasz je ze sobą i prowadzisz podłogą do 20-pinowej kostki drzwi w słupku A - mostkujesz się odpowiednio z pinami 5 (pomarańczowo/zielony) i 6 (pomarańczowo/brązowy).

4. Zakładasz 1 nowy przewód w pin 4 (także prowadzisz go do słupka A, do 20-pinowej kostki drzwi - mostkujesz się z pinem 4 (czerwono/szary)

5. Zakładasz 2 nowe przewody w piny 3 i 11 (jeden prowadzisz do MCE - S280 a drugi do panelu bezpieczników - S23)

Jeśli chodzi o okablowanie - trzeba zastosować odpowiedni przekrój

- CAN: 0.35mm

- inklinacja: 0,5mm

- zasilanie do bezpiecznika S280: 2,5mm

- zasilanie do bezpiecznika S23: 0.5mm

CAN, zasilanie S23 i inklinację można uśrednić i zastosować 0.5mm - na bezpiecznik S280 taka grubość nie wystarczy więc zdecydowanie trzeba zaopatrzyć się w kabel 2.5mm.

Opublikowano

Czyli po prostu wyprowadzam przewody z pinów 5 i 6, skręcam je razem i potem idą do słupka A i wpinam je w 2 oddzielne kable. Rozumiem, a z ciekawości zapytam, co to da? I dlaczego się tak robi?

Dzięki za wszystko, spróbuję to ogarnąć i wyślę Ci 6cio pak piwa :P

Opublikowano

Czyli po prostu wyprowadzam przewody z pinów 5 i 6, skręcam je razem i potem idą do słupka A i wpinam je w 2 oddzielne kable. Rozumiem, a z ciekawości zapytam, co to da? I dlaczego się tak robi?

Dokładnie.

Wiązka CAN jest ze sobą skręcona aby wyeliminować błędy w transmisji danych (przynajmniej tak twierdzą instrukcje montażowe dlatego dla świętego spokoju skręć przewody :)).

Opublikowano

Ale skręcić jako, że po prostu mają być koło siebie, nie skręcać miedzianych przewodów bo to by zrobiło zwarcie, dobrze rozumiem ?:D Wolę wszystko się upewnić, żeby nic nie spier....

Okej więc muszę skoczyć po kable, piny i będzie rezanie