LUKASZdiy Opublikowano 24 Października 2010 Opublikowano 24 Października 2010 Przepraszam ze nie określiłem typu silnika ale nie znam dokładnych oznaczeń, silnik to 1.6 z 8 zaworową głowicą. Witajcie ostatnio stałem sie posiadaczem Audi A4 1,6 z 1998 roku autko wydawało sie idealnie jednak dzis przy wymianie płynu okazało sie, że: Autko ma pękniety kolektor wydechowy ponoć to czesta przypadłośc tego modelu,ale nie w tym problem, silnik bardzo wolno sie nagrzewa i jezeli temperatura osiagnie granice 90 st silnik zaczyna sie krztusić, i bardzo mocno dymić, na wyświetlaczy wyskakuje napis SERVICE INSP, po przejechaniu kilkuset metrów temperatura spada i wszytko wraca do normy autko jest żwawe, silnik pracuje idealnie!! Wiem, że jestem tu nowy ale to nowe dla mnie autko na które bardzo długo odkładałem i jestem troche spanikowany! [br]Dopisany: 10 Październik 2010, 18:58_________________________________________________zatem wymieniony kolektor wydechowy splanowan głowica, nowe uszczelki, swiece przewody, termostat komputer błedu nie widzi objawy dalej te same silnik po rozgrzaniu zaczyna dymic na biało wkreca sie na obroty w nierówny sposób strzela z wydechu, mam juz dosyc tego samochodu chyba najgorszy zakup mojego zycia..........POMOCY
iwadrian Opublikowano 25 Października 2010 Opublikowano 25 Października 2010 Nie napisałeś czy np: ubywa oleju, płynu chłodniczego. Splanowałeś głowicę i zapewne wymieniłeś uszczelką pod głowicą, czy wymieniłeś uszczelniacze? sprawdziłeś szczelność głowicy,szczelność zaworów, szczelność pierścieni tłokowych w cylindrach? Możliwości jest wiele i ktoś kto ci to naprawiał chyba wiedział po co planuje głowicę i jak zdiagnozował usterkę? Może głowica jest po prostu pęknięta, albo olej po rozgrzaniu się i rozrzedzeniu przez uszczelniacze do cylindrów się ciurkiem leje.
Rekomendowane odpowiedzi