Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Zdrożeje przegląd!?!?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co się dziwić, budżet państwa leży w gruzach PO ratuje się jak może :gwizdanie:

Opublikowano

Jak podniosą mi przegląd to ja już dopilnuje, żeby mi przejrzeli auto w każdym calu i wydali na to piękne drukowane karteczki :evil: :evil:

a nie k**wa " wszystko gra..można dowodzik " :evil:

Opublikowano

Spokojnie, nie panikujcie.

We wrześniu (artykuł jest z 9.09.2010) mówiło się o tym sporo, ale potem pojawiło się też dużo sprostowań w tym temacie.

Po pierwsze:

Ustawa zakłada górną granicę, do której owe opłaty mogłyby zostać podniesione, a nie, jak autor postu sugeruje, że o tyle te opłaty wzrosną.

Chodzi o to, by Sejm miał pole manewru w kolejnych latach i mógł podnieść wysokość opłat rejestracyjnych i za przeglądy bez nowelizacji ustawy.

Po drugie:

Zakładana podwyżka ma sięgnąć w 2011 roku, z tego, co pamiętam, kilkunastu procent (np. przegląd okresowy dla auta bez LPG obecnie 99, po podwyżce - około 120)

Po trzecie:

Opłaty te nie były znacząco zwiększane od kilku lat, największa podwyżka miała miejsce w maju 2000 roku, gdy wchodziły białe tablice rejestracyjne i od tamtej pory utrzymują się na mniej więcej jednakowym poziomie (160-180 PLN, o ile dobrze kojarzę), z kolei opłata za przegląd - za poprzedni samochód, który miałem 6 lat, buliłem 99 rok w rok.

I po czwarte:

Jak często zmieniacie samochody, że te koszty rejestracji, nawet po podwyżce, tak bardzo Was przerażają? Nawet te kilkadziesiąt złotych więcej, w rozłożeniu na okres trzech-czterech lat (tyle średnio ma się ten sam samochód) dają po złotówce, dwóch miesięcznie więcej. To trzy bułki albo Snikers, lub, jak kto woli, jedno piwo z Biedronki :D .

Zgadzam się co do jednego - że jest to szukanie kasy, a najłatwiej oczywiście golić jelonków-kierowców, bo jest ich NAJWIĘCEJ w Polsce. Ale nie mamy na to wpływu, kto będzie chciał jeździć samochodem - będzie musiał te koszty ponieść, niestety.

Opublikowano

Ale mogliby w końcu podnieść ceny fajek na te 20 pare złotych i na tym szukać kasy a nie na kierowcach :wallbash: I tak już mega dużo płacimy za paliwo gdzie większa część ceny to jakieś podatki, opłaty itp, a dróg lepszych z tego tytułu nie ma, chociaż jakaś część z ceny paliwa jest właśnie na rozbudowe i modernizację dróg :wallbash:

Opublikowano

Ale mogliby w końcu podnieść ceny fajek na te 20 pare złotych i na tym szukać kasy a nie na kierowcach :wallbash: I tak już mega dużo płacimy za paliwo gdzie większa część ceny to jakieś podatki, opłaty itp, a dróg lepszych z tego tytułu nie ma, chociaż jakaś część z ceny paliwa jest właśnie na rozbudowe i modernizację dróg :wallbash:

Kozaczysz, bo nie palisz od 51 dni ? :tongue4:

BTW, dzisiaj Pani w kiosku sprzedała mi ostatnią paczkę malborków za 10.70.

Następne miała już po 11.20 :shocked:

Trza będzie rzucić :cool1:

Opublikowano

Państwu nie opłaca się podnosić aż tak drastycznie cen na papierosy, rocznie z akcyzy maja ok 15mld zł zysku przy ok 1,5mld jakie wydaja na leczenie chorób związanych z paleniem. Jak podniosą to większość ludzi rzuci nałóg, reszta zmniejszy "spalanie" i będzie wydawać ta sama kwotę co teraz. Niestety... tez bym wolał żeby mniej było "śmierdziuchów" (bez obrazy) koło mnie