wkr Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 Przyjechało do mnie audi z takim odczytem błędu checksum error 65535;u48028 w ABS-ie. Znalazłem taki sam sterownik z takimi samymi oznaczeniami. Po wymianie i kasowaniu błędu od razu lampka ABS zgasła. NIE WYKONAŁEM NA NOWYM ŻADNYCH ADAPTACJI. Wszystko pracowało ok przez pół roku. Teraz wskoczył ten sam błąd . Co może być przyczyną. Miałem jeszcze na półce ten stary sterownik ale tak samo teraz się zachowują. Dodam że po skasowaniu błędu cofam autem ok 30 m i nie wyświetla mi nic - nawet hamuję i ok. Ruszam do przodu bez hamowania i od razu wskakuje błąd. Czujniki sprawdziłem poczyszczone.
pieciajek Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 mówisz pół roku temu? a czasem opon zimowych to teraz nie zmieniałeś? Jeśli tak to stawiam że przednie koła mają 195/55/15 a tylne 195/65/15 lub jakoś tak i ABS szaleje bo wylicza że auto jedzie 2-ma różnymi prędkościami.
wkr Opublikowano 15 Października 2010 Autor Opublikowano 15 Października 2010 no i tu niestety to nie ten problem . opony jakie były takie są jeszcze nie ruszane tą informację sprawidziłem
pieciajek Opublikowano 22 Października 2010 Opublikowano 22 Października 2010 A masz inną pompę ABS-u żeby podpiąć z boku pod kostkę i sprawdzić czy lampka gaśnie? Co do pompy to nie musi być identyczna może mieć końcówkę A, B, lub AB czy C pinologia jest taka sama.
wkr Opublikowano 22 Października 2010 Autor Opublikowano 22 Października 2010 Niestety nie mam . Jak podepnę ten stary sam sterownik to po wykasowaniu błędu nie ma. Ale przyręcam do pompy i po paru metrach ten sam błąd. Nie muszę nawet hamować - cofam do tyłu jazda do przodu i wskakuje. Mam obawy że padł ten zamieniony sterownik . To chyba pech. Rozebrałem ten stary , polutowałem styki ale nic to nie dało. Dodam że silnik pompy po podpięciu na sztywno chodzi. Napięcia są . Chcę mieć pewność że to sterownik . Ale szukać następnego , znowu na pół roku !!!. [br]Dopisany: 22 Październik 2010, 22:15_________________________________________________co jeszcze sprawdzić !!! Jak to ewentualnie zaadoptować może tu jest błąd...
Dev Opublikowano 23 Października 2010 Opublikowano 23 Października 2010 podaj oznaczenie bloku ABS i sterownika, poszukam u siebie i Ci podesle.
wkr Opublikowano 24 Października 2010 Autor Opublikowano 24 Października 2010 O ile dobrze pamiętam to końcówka 111 AB , ale dokładnie sprawdzę w poniedziałek - czy o ten numer chodzi ?
Dev Opublikowano 24 Października 2010 Opublikowano 24 Października 2010 tak. AB jest sterownikiem o ile pamietam z ASR-em, a takiego nie mam.
Rekomendowane odpowiedzi