Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B5] Uszkodzenie abs 65535

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyjechało do mnie audi z takim odczytem błędu checksum error 65535;u48028 w ABS-ie. Znalazłem taki sam sterownik z takimi samymi oznaczeniami. Po wymianie i kasowaniu błędu od razu lampka ABS zgasła. NIE WYKONAŁEM NA NOWYM ŻADNYCH ADAPTACJI. Wszystko pracowało ok przez pół roku.

Teraz wskoczył ten sam błąd . Co może być przyczyną. Miałem jeszcze na półce ten stary sterownik ale tak samo teraz się zachowują.

Dodam że po skasowaniu błędu cofam autem ok 30 m i nie wyświetla mi nic - nawet hamuję i ok. Ruszam do przodu bez hamowania i od razu wskakuje błąd.

Czujniki sprawdziłem poczyszczone.

Opublikowano

mówisz pół roku temu? a czasem opon zimowych to teraz nie zmieniałeś?

Jeśli tak to stawiam że przednie koła mają 195/55/15 a tylne 195/65/15 lub jakoś tak i ABS szaleje bo wylicza że auto jedzie 2-ma różnymi prędkościami.

Opublikowano

no i tu niestety to nie ten problem . opony jakie były takie są jeszcze nie ruszane

tą informację sprawidziłem

Opublikowano

A masz inną pompę ABS-u żeby podpiąć z boku pod kostkę i sprawdzić czy lampka gaśnie?

Co do pompy to nie musi być identyczna może mieć końcówkę A, B, lub AB czy C pinologia jest taka sama.

Opublikowano

Niestety nie mam . Jak podepnę ten stary sam sterownik to po wykasowaniu błędu nie ma. Ale przyręcam do pompy i po paru metrach ten sam błąd. Nie muszę nawet hamować - cofam do tyłu jazda do przodu i wskakuje. Mam obawy że padł ten zamieniony sterownik . To chyba pech. Rozebrałem ten stary , polutowałem styki ale nic to nie dało.

Dodam że silnik pompy po podpięciu na sztywno chodzi. Napięcia są . Chcę mieć pewność że to sterownik . Ale szukać następnego , znowu na pół roku !!!. [br]Dopisany: 22 Październik 2010, 22:15_________________________________________________co jeszcze sprawdzić !!! Jak to ewentualnie zaadoptować może tu jest błąd...

Opublikowano

podaj oznaczenie bloku ABS i sterownika, poszukam u siebie i Ci podesle.

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam to końcówka 111 AB , ale dokładnie sprawdzę w poniedziałek - czy o ten numer chodzi ?

Opublikowano

tak. AB jest sterownikiem o ile pamietam z ASR-em, a takiego nie mam.