majuDJ Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Od jakiś 2 tygodni moja mama skarży się ze jej 1/2 FIS w A6 pokazuje wykrzyknij w kółeczku i nawiasach, na prędkościomierzu świeci się kontrolka ABS, a na obrotomierzu mruga żółty trójkącik. W instrukcji obsługi wyczytałem że to może być poważna wada układu hamulcowego/ABS lecz samochód pomimo sygnałów na komputerze hamuje normalnie. Nie zawsze się te komunikaty wcześniej opisywane ukazują, a czasem już po przekręceniu kluczyk wszystko zaczyna wariować. Tak więc dziś podpiąłem Vaga ( z czym był duży problem bo gdy pokazuje się wykrzyknij to laptop nie może uzyskać z żadnym sterownikiem połączenia), ale za którymś razem gdy po przecenieniu kluczyk nic się nie pokazało to uzyskałem połączenie. O to jakie błędy pokazał VAG 4.09 i Polski Vag 4.9 VAG-COM Version: Release 409.0-US Control Module Part Number: 8E0 614 111 AH Component and/or Version: ABS/ASR 5.3 FRONT D10 Software Coding: 00012 Work Shop Code: WSC 02325 1 Fault Found: 01203 - Electrical Connection between ABS and Instrument Cluster 03-10 - No Signal – Intermittent Natomiast Polski VAG w sterowniku SILNIK pokazał 550 Regulacja początku wtrysku różnica dorególowania - BŁĄD SPORADYCZNY 575 Ciśnienie w przewodzie dolotowym przekroczona wartość kontrolna 18259 Magistrala CAN ABS - sygnał nieprawidłowy brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY Może mi ktoś powiedzieć co się mogło zepsuć i jakie będą koszta naprawy? Z tego co tez wykryłem widzę że pompa wtryskowa szwankuje ( błąd 550) a co to za błąd 575?
puertoss Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 Control Module Part Number: 8E0 614 111 AH Component and/or Version: ABS/ASR 5.3 FRONT D10 Software Coding: 00012 Work Shop Code: WSC 02325 1 Fault Found: 01203 - Electrical Connection between ABS and Instrument Cluster 03-10 - No Signal – Intermittent Kolego odnośnie tego... po tym co opisujesz dzieje sie klasyczna sytuacja podnietego sterownika ABS... przerabiałem to u siebie... jak chcesz i masz zdolnosci lutownicze zrobisz to sam... jezeli obawiasz sie sam tego podjac oddaj sterownik do elektryka...... uszkodzenie w sterowniku to zlamany mostek z plytki do przylaczy..
Góral.tz Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 550- masz jakieś zabezpieczenie odcinające paliwo?? Taki błąd często sie pojawia gdy przed pompą jest jakieś urządzenie blokujące dopływ paliwa,bo jak nie to faktycznie pompa świruje. 575- najprawdopodobniej kierownice w turbo przypieczone chyba że się mylę
majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Opublikowano 6 Listopada 2010 A gdzie ten sterownik się znajduje i jak to zlutować?
puertoss Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 STEROWNIK ABS AUDI A6 A4 PASSAT B5, NAPRAW SAM jak wyjac - a tu jak naprawićNIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI JAK COŚ CI NIE PÓJDZIE.....uważaj na te druciki są naprawdę malutkie (i to nie te które lutujesz tylko te obok w żelu widać je dopiero na końcu na zdjęciach ) Jednak proponuję Ci to zlecić jakiemuś specowi....
majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Opublikowano 6 Listopada 2010 Dzięki , przynajmniej teraz elektromechanik nie naciągnie mnie na zbędne koszta [br]Dopisany: 06 Listopad 2010, 17:34_________________________________________________Moim zdaniem te filmiki wraz z tym problemem podpiąć żeby ludzie z tym samym mieli łatwą instrukcje jak to zrobić.
puertoss Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 jak ktoś dobrze poszuka to i znajdzie a nie wszyscy powinni sie sami za to zabierac... zapewniam Cie ze sam jakbym wiedzial jak to na żywo wyglada to bym gdzies to oddal..... no ale jak juz zaczalem... to z nozem na gardle.... i zrobilem.... a mialem sie czego obawiac bo mam Q i Ci co sa w temacie wiedza co znaczy dostac pompe ABS +sterownik :gwizdanie:
majuDJ Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Opublikowano 7 Listopada 2010 Nie no to ja to sam wykręcę i oddam do zlutowania sterownik ale przynajmniej zaoszczędzę na diagnozie Tylko co ja przyniosę sterownik ABSu i powiem zlutuj mi tu Pan , a on powie co..hehe muszę znaleźć jakiegoś kompetentnego elektronika. Będzie to widać po rozkręceniu co trzeba zlutować?
puertoss Opublikowano 7 Listopada 2010 Opublikowano 7 Listopada 2010 jak rozetniesz pokrywe bedziesz widzial... to jest jedyne sztywne polaczenie płytki z pinami.... [br]Dopisany: 07 Listopad 2010, 16:20_________________________________________________na filmiku jak naprawić wyraźnie widać które to połaczenie i żadne inne sie nie psuje tylko wlaśnie to.
magnat4 Opublikowano 8 Listopada 2010 Opublikowano 8 Listopada 2010 i jak kolego uporałeś się już z tą usterką?? Bo mam ten sam problem a audi ojca i nie wiem czy wymieniać sterownik lub pompę abs. Bo u brata w passacie w takim samym przypadku pomogła wymiana pompy abs.
puertoss Opublikowano 8 Listopada 2010 Opublikowano 8 Listopada 2010 i jak kolego uporałeś się już z tą usterką?? Bo mam ten sam problem a audi ojca i nie wiem czy wymieniać sterownik lub pompę abs. Bo u brata w passacie w takim samym przypadku pomogła wymiana pompy abs. czytałeś wogóle ten wątek :gwizdanie: oodaj samochód taty do mechanika to ci naprawi (wymieni cała pompe ) bez komentarza
majuDJ Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Opublikowano 8 Listopada 2010 Jeszcze nie uporałem się bo to nie mój samochód tylko mamy ( a mamie to nie przeszkadza tak strasznie) , przyjadę na długi weekend do domku to podskoczę do jakiegoś dobrego elektromechanika i przypilnuje
magnat4 Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 czytałeś wogóle ten wątek :gwizdanie: oodaj samochód taty do mechanika to ci naprawi (wymieni cała pompe ) bez komentarza no czytałem i co z tego . Skoro to wina sterownika abs który jest przy pompie to jak ktoś sie nie chce bawić to wymienia całość za 200 zł i ma problem z głowy. Nie widzę nic w tym śmiesznego. Gdyby wątek był na forum pół roku temu to może bym się pobawił w naprawę sam co teraz zrobię a że go nie było to problem został rozwiązany w sposób jaki napisałem.
puertoss Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 i jak kolego uporałeś się już z tą usterką?? Bo mam ten sam problem a audi ojca i nie wiem czy wymieniać sterownik lub pompę abs. Bo u brata w passacie w takim samym przypadku pomogła wymiana pompy abs. to teraz masz okazje sie wykazac.... pompa nie wykazuje takiego błędu tylko sterownik
Rekomendowane odpowiedzi