Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Domykanie szyb z pilota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

a jak włączyć tą funkcje komfort. bo ja kupiłem centralkę podłączyłem ale na kablu z centralki od domykania szyb nie ma żadnego sygnału a powinien być - przez 30s

komfort jest włączony na stałe tzn po poprawnym podłączeniu powinno zadziałać od razu, jeśli nie działa ci centralka domykania to musiałeś źle podłączyć lub centralka uszkodzona

Opublikowano

a gdzie znajduje się zworka żeby przedłużyć sygnał z 0,5 s do 3,5 s

Opublikowano
  • Autor

a gdzie znajduje się zworka żeby przedłużyć sygnał z 0,5 s do 3,5 s

w środku sterownika na płytce prawdopodobnie

Opublikowano

ja zakupiłem centralkę podłączyłem według schematu wszystko działa elegancko szyby się domykają lecz zauważyłem że po zamknięciu i odczekaniu jakiś 5 minut gdy otworze samochód z pilota szyby zjeżdżają w dół :shocked: jak by dodatkowa funkcja o której nie było mowy :blink: Co z tym zrobić? latem to gitara ale zimą?? :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

opis podłączenia w 1 poście był do auta z 1995 roku !!!!!

w 98 i jak dobrze pamiętam nawet w 97 roku już były inne pompki montowane, sterowanie zamykania i otwierania na 2 osobnych kabelkach, więc prawdopodobnie dlatego otwiera szybki.

poszukaj innych postów o domykaniu szyb - są chyba 2 lub 3 dla aut z twojego rocznika, może tam znajdziesz odpowiedź

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja zrobiłem to według schematu fantastic 10min pracy i zrobione 4 szybki jada w góre!! :notworthy:

Opublikowano

ja próbowałem według niego ale u mnie brakowało niektórych przewodów :confused4: wiec nie dało rady a robiłem według takiego który dostałem do sterownika

5njfnm.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

:hi:

ja zamontowalem jakis czas temu takie coś jak w opisie...po pewnym czasie domykanie szyb oszalało, mianowice, raz domyka szyby raz nie, raz domyka "na raty" po trochu wiecie może co może być przyczyną ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

przeczytałem wszystko o czym piszecie i... generalnie to zgłupiałem :kox:

Chce zrobić u siebie takie domykanie ale już naprawdę nie wiem czy jest to możliwe u mnie czy nie :confused4:

Powielę pewnie to pytanie, ale nie denerwujcie się. Nie jestem elektronikiem tylko bawię się takimi rzeczami na logikę. Ale wszystkie te informacje które tu przeczytałem pomieszały mi w głowie :mysli:

Mam a4 z końca 96 roku. Nie mam alarmu natomiast posiadam sam ori centralny zamek. Dwa guziki na kluczyku, 'zamykanie' i 'otwieranie' samochodu.

Sprawdziłem to o czym pisaliście. Gdy przytrzymam 3sek 'zamykanie' i szybki mam uchylone to samochód się zamyka i dodatkowa szybki zaczynają jechać do góry. Gdy puszcze w trakcie to się zatrzymują.

Gdy mam szyby zamknięte i przytrzymam 3sek 'otwieranie' to zamki się otworzą i szybki zaczynają jechać w dol.

Dodatkowo mam szyberdach. Jak zostawię otwarty i domykam szyby to szyberdach zaczyna domykać się razem z nimi.

Gdy natomiast je otwieram z kluczyka to już zostaje w pozycji domkniętej.

Tak wiec moje pytanko. Czy jak podłącze kabelek do masy i do tego brązowo-czerwonego kabelka to starczy?

Szybki będą się domykać automatycznie po naciśnięciu zamknij na kluczyku?

Z góry dzięki za wszelka pomoc!! :good:

[br]Dopisany: 10 Marzec 2010, 14:13_________________________________________________Koledzy nic z tego. Podłączyłem masę tak jak wcześniej pisaliście. I nic. Tak się zastanawiam... bo u mnie w tym miejscu jest szary kabelek. Ważne jest miejsce czy kolor? Standardowo powinien być tutaj brązowo-czerwony?

Tak zerknąłem na ta kostkę i u mnie jest jeszcze jeden, dodatkowy kabel. W miejscu zaznaczonym na niebiesko. Czemu tak?

FkfX0.jpg

Opublikowano

A u mnie zamyka tylko około 10 cm nie do końca co może być przyczyną?

Opublikowano
  • Autor

Witam,

...

[br]Dopisany: 10 Marzec 2010, 14:13_________________________________________________Koledzy nic z tego. Podłączyłem masę tak jak wcześniej pisaliście. I nic. Tak się zastanawiam... bo u mnie w tym miejscu jest szary kabelek. Ważne jest miejsce czy kolor? Standardowo powinien być tutaj brązowo-czerwony?

Tak zerknąłem na ta kostkę i u mnie jest jeszcze jeden, dodatkowy kabel. W miejscu zaznaczonym na niebiesko. Czemu tak?

FkfX0.jpg

pisałem już wcześniej ze 2 posty lub 3.

tylko 95 i początek 96 roku były te podłaczenia do którego jest opis,

tobie brakuje takiego czegoś

http://www.allegro.pl/item946218108_domykanie_szyb_4_szyby_0224_warszawa_sklep_hurt.html

Opublikowano

Aha. Czyli mi potrzebne jest cos takiego co podtrzyma prad na czas zamykania. Super. Zaraz zamawiam :)

A czy moze mi ktos podpowiedziec jak to podlaczyc? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Aha. Czyli mi potrzebne jest cos takiego co podtrzyma prad na czas zamykania. Super. Zaraz zamawiam :)

A czy moze mi ktos podpowiedziec jak to podlaczyc? :mysli:

bedziesz miał instrukcje w srodku pewnie , z podłączeniem nie powinno być problemu - tam chyba 4 lub 5 kabli sie podłącza w tym +12V i masa wiec stopień trudności jest mały

Opublikowano

No to zobaczymy co z tego wyjdzie :) może zrobię nawet małe fotostory :) Jak paczka dojdzie i pogoda nie będzie najgorsza to biorę się za robotę.

Pozdrawiam!

Opublikowano

to i ja odswieże

mam zapytanie do włascicieli a4 z końcówki 97roku, bo takową własnie posiadam. Nie mam alarmu, mam centralny na pilota. Gdy zamykam z kluczyka to po przytrzymaniu szybki jada do góry. Co zrobic aby to samo następowało przy zamykaniu z pilota? Wiem że rożne roczniki miały rozne rozwiązania, dlatego napisałem że interesuje mnie ścisle końcówka 97roku.

Opublikowano
  • Autor

to i ja odswieże

mam zapytanie do włascicieli a4 z końcówki 97roku, bo takową własnie posiadam. Nie mam alarmu, mam centralny na pilota. Gdy zamykam z kluczyka to po przytrzymaniu szybki jada do góry. Co zrobic aby to samo następowało przy zamykaniu z pilota? Wiem że rożne roczniki miały rozne rozwiązania, dlatego napisałem że interesuje mnie ścisle końcówka 97roku.

trzeba tą funkcje uaktywnić VAG-iem,

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t6358.0.html;highlight=kodowanie+sterowników

zjedz w dół na centralny zamek i tam masz podany opis ile trzeba dodać do kodu w sterowniku

lub

http://www.allegro.pl/item946218108_domykanie_szyb_4_szyby_0224_warszawa_sklep_hurt.html

Opublikowano

czyli musze coś kupować? Nie da sie zewrzeć jakichś kabelków?

Opublikowano

Witam,

przeczytałem wszystko o czym piszecie i... generalnie to zgłupiałem :kox:

Chce zrobić u siebie takie domykanie ale już naprawdę nie wiem czy jest to możliwe u mnie czy nie :confused4:

Powielę pewnie to pytanie, ale nie denerwujcie się. Nie jestem elektronikiem tylko bawię się takimi rzeczami na logikę. Ale wszystkie te informacje które tu przeczytałem pomieszały mi w głowie :mysli:

Mam a4 z końca 96 roku. Nie mam alarmu natomiast posiadam sam ori centralny zamek. Dwa guziki na kluczyku, 'zamykanie' i 'otwieranie' samochodu.

Sprawdziłem to o czym pisaliście. Gdy przytrzymam 3sek 'zamykanie' i szybki mam uchylone to samochód się zamyka i dodatkowa szybki zaczynają jechać do góry. Gdy puszcze w trakcie to się zatrzymują.

Gdy mam szyby zamknięte i przytrzymam 3sek 'otwieranie' to zamki się otworzą i szybki zaczynają jechać w dol.

Dodatkowo mam szyberdach. Jak zostawię otwarty i domykam szyby to szyberdach zaczyna domykać się razem z nimi.

Gdy natomiast je otwieram z kluczyka to już zostaje w pozycji domkniętej.

Tak wiec moje pytanko. Czy jak podłącze kabelek do masy i do tego brązowo-czerwonego kabelka to starczy?

Szybki będą się domykać automatycznie po naciśnięciu zamknij na kluczyku?

FkfX0.jpg

Koledzy zakupiłem ten przekaźnik. Próbowałem go podłączyć ale nic z tego mi nie wychodzi:/ Jedynie co udało mi się prawidłowo podłączyć to kable czerwony+ i czarny- :)

Wszystkie schematy na forum różnią się od tego mojego i od siebie. Przez to nie rozumiem który kabel mam gdzie podłączyć:/

Poniżej załączam zdjęcia mojej kostki i schemat przekaźnika.

Czy był by ktoś tak miły i mógł by mi podpowiedzieć gdzie i które mam podłączyć kable?

IESnA.jpg

twBoA.jpg

IHp0J.jpg

Fj1E9.jpg

IHy_i.jpg[br]Dopisany: 29 Marzec 2010, 17:00_________________________________________________To może zadam jeszcze pare pytań dodatkowo:

1. Co to za kabel ten 2 z 4 - który ma być podłączony do ACC(?), mam go gdzieś podłączyć czy jest zbędny?

2. Kabel 1 z 4. To jego mam podłączyć gdzieś w kostce?

3. Czemu kabel 12 na schemacie jest narysowany luzem? A w opisie napisali że to "załączenie sugnału +/- w celu uruchomienia domykania szyb". Wydaje się, że to on odpowiada za to i to jego mam podłączyć do kostki? Ale na schemacie go nie uwzględnili....

Ehh nic tego nie czaje:/

Pomocy!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

JA mam inne kostki niż te na zdjęciu i niema żadnego czerwono brązowego kabla

wiec co mam zrobić żeby mię się tez domykały ?

auto z 98r 10 miesiąc

tak to wygląda u mnie :

7lWv0.jpg

uXyE0.jpg