Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFB] Wymiana przewodów podciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z mocą na niskich obrotach. Po Waszych sugestiach zdecydowałem się na wymianę przewodów podciśnienia. Niestety nie mogę znaleźć informacji o średnicy (są dwa typy). Próbowałem ściągnąć jeden i zabrać do sklepu jako wzorzec, ale bez rozcinania przewodu nie da się go ściągnąć.

W związku z tym pytania:

- jakie są średnice przewodów podciśnienia (A4 2.5 TDI AFB)?

- jaka jest szacunkowa długość przewodów (będę kupował "z metra")?

- czy powinno się też wymienić rozgałęźniki (T) - naliczyłem cztery ?

- jak ściągać przewody z zaworów, żeby nie uszkodzić plastikowych końcówek (rozcinać?)

Z góry dzięki za odpowiedź (przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie).

Opublikowano

Witam!!

Ja jak wymienialem w swoim AFB przewody to kupiłem http://allegro.pl/przewod-podcisnienia-4-mm-samco-niebieski-i1295259571.html

Przy sciaganiu przewodów nie bylo większego problemu, poprostu rozciołem go po dlugości na tych plastikowych końcówkach.

Rozgałęznikow nie trzeba wymieniac ( jezeli nie jest pęknięty)

Opublikowano

:hi:

Gdy ja się zdecydowałem na zmianę tych przewodów w swoim AFN to skorzystałem z oferty tego sklepu http://www.re5pect.pl/index.php

Co do średnic to w AFN występują 4 i 5 mm. Rozgałęźniki (tak jak to opisał przedmówca) musisz sam ocenić bo jak nie są zniszczone (popękane itp.) to nie jest konieczna ich wymiana. U mnie przy wymianie też nie było specjalnych problemów (schodziły dosyć gładko) ale z tego co pamiętam to chyba tylko dwa przewody musiałem nacinać aby je zdemontować.

Pozdrawiam.

Opublikowano

U mnie przy zdejmowaniu przewodów był spory opór, ale udało się zdjąć bez cięcia. Jeśli już zdecydujesz się na cięcie, rób to bardzo delikatnie, żeby nie porysować końcówki.