rogal18 Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 Witam, mam pewien problem z klimatyzacją. Zauważyłem go gdy podczas jazdy w deszczu chciałem zapobiec parowaniu szyb poprzez włączenie klimy, ale mimo tego auto ciągle było dosyć zaparowane. Następnego dnia wykonałem test i okazało się ze po włączeniu klimy (przez naciśniecie przycisku nawiewu na szybę czy porostu przycisku płatka śniegu) wentylator ani sprężarka nie załącza się ale płatek śniegu się świeci. Zauważyłem również, że czasami podczas pierwszej próby uruchomienia klimy po włączeniu auta obroty delikatnie spadają jakby auto podejmowało próbę uruchomienia klimy ale rezygnowało. Kolejne wciskanie płatka śniegu nie przynosi żadnego efektu. Chciałem wykonać test vagiem ale nie da się odczytać modułu klimatyzacji, może kabel jakiś za słaby bo najtańszy z allegro. Co możecie poradzić ? jechać do znajomego i wykonać skanowanie jego bardziej profesjonalnym sprzętem czy sprawa jest raczej oczywista (zatarta sprężarka) ? Jestem elektronikiem i mam urządzenia pomiarowe, gdybym wiedział jak to mógłbym sprawdzić czy prąd dochodzi do sprzęgiełka. Niewiem tylko jak to dokładnie działa i co musiałbym mierzyć żeby znaleźć problem. Z góry dzięki za pomoc.
Wihajster Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 może po prostu czynnika brak...
rogal18 Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Opublikowano 9 Listopada 2010 Z powodu braku czynnika sprężarka się nie załącza ? Nie wydaje mi sie.
bin85 Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 O ile się nie mylę to w układzie jest czujnik ciśnienia i w przypadku braku czynnika sprężarka się nie załączy
rogal18 Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Opublikowano 9 Listopada 2010 Da sie vagiem sprawdzić odczyt tego czujnika ?
bin85 Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 Tego nie wiem, ale jeżeli niema czynnika to chyba powinno ty wywalić jako błąd, może niech ktoś kto miał z tym do czynienia się wypowie.
wojtek26 Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 Jezeli nie ma czynnika to śnieżynka sie nie zapali, wyglada to na awarie panelu klimatronika. Na poczatek spróbuj wywołac kody błedów bezposrednio na klimatroniku. Jezeli nic tam nie bedzie to zostaje rozebranie kliamtronika i sprawdzenie elektroniki.
hornet Opublikowano 9 Listopada 2010 Opublikowano 9 Listopada 2010 Czy przed tym incydentem jak włączałeś klimę to sprężarka warkotała ?
terrorbps Opublikowano 24 Lutego 2011 Opublikowano 24 Lutego 2011 Podpinka,z góry przepraszam,ale nie chciałem zakładać nowego tematu,szukałem ale nie znalazłem nic konkretnego,wczoraj jak jechałem z roboty do domu postrzępił mi się pasek od klimy i zauważyłem ,że ucięty jest zielony kabelek od klimy,teraz klima się nie chce włączyć,może ktoś wie gdzie ten kabelek był podłączony bo zostało mi go dosłownie z 10 cm,i nie mam pojęcia gdzie on był podłączony,prosze o pomoc
Kolkov Opublikowano 24 Lutego 2011 Opublikowano 24 Lutego 2011 Podpinka,z góry przepraszam,ale nie chciałem zakładać nowego tematu,szukałem ale nie znalazłem nic konkretnego,wczoraj jak jechałem z roboty do domu postrzępił mi się pasek od klimy i zauważyłem ,że ucięty jest zielony kabelek od klimy,teraz klima się nie chce włączyć,może ktoś wie gdzie ten kabelek był podłączony bo zostało mi go dosłownie z 10 cm,i nie mam pojęcia gdzie on był podłączony,prosze o pomoc po 1. przy minusowej temperaturze i tak nie odpalisz klimy. B5 po prostu tak mają po 2. jaki zielony kabelek? Zrób fotki. Jedną z bliska, a drugą z większej odległości, będzie nam łatwiej Ci pomóc
terrorbps Opublikowano 25 Lutego 2011 Opublikowano 25 Lutego 2011 aha,nie wiedziałem :gwizdanie:,postaram się jutro zrobić fotki i wrzucić,kabelek koloru zielonego,podłączony do pompy klimy,zastanawiam się czy on nie był podłączony do wentylatora,ale nie jestem pewien bo nie znam się na tym(w 80-tce nie miałem klimy) szukałem drugiej części kabla ale nic nie znalazłem tylko wentylator ma kabel z wtyczką i jest odłączony,
CUB@ Opublikowano 26 Lutego 2011 Opublikowano 26 Lutego 2011 musisz połączyć zielony kabelek bo on załącza spręzarkę inaczej nigdy się nie uruchomi
henio Opublikowano 27 Lutego 2011 Opublikowano 27 Lutego 2011 l;ima sie zalancza powyzej +5 stopni sprawdz czy uklad iest nabity
terrorbps Opublikowano 27 Lutego 2011 Opublikowano 27 Lutego 2011 no tak,ale właśnie nie wiem gdzie ten kabelek mam podłączyć wychodzi ze sprężarki ale nie wiem gdzie idzie
terrorbps Opublikowano 28 Lutego 2011 Opublikowano 28 Lutego 2011 do wiązki mówisz,to już coś więcej wiadomo,dzięki,zobacze czy jest tam jakiś ucięty kabel
wojtek2325 Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 poczekaj az bedzie na plusie i qdpal klime kolo 5 stopni +
terrorbps Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 ok,jak bedzie powyżej 5 to zobacze czy działa,
mati101086 Opublikowano 18 Lipca 2011 Opublikowano 18 Lipca 2011 witam mi tez ucielo ten kabelek nasztukowalem go pociagnalem go do wiazki lecz klima nie zalacza sie i od poczatku nie zalaczala sie ale wiem ze nabita bo bylem sprawdzac i dzisiaj tak z glupia podpiolem ten kabelek bezposrednio do akumlatora i odziwo klima sie zalaczyla i teraz pytanie gdzie moze tkwic problem ze po podlaczeniu kabla do wiazki i wcisnieciu sniezki na klimatroniku zero reakcji ??[br]Dopisany: 18 Lipiec 2011, 20:59_________________________________________________rozebralem panel kombinowane bylo cos w nim cos lutowane wiec postanowilem zakupic panel tylko tu rodzi sie pytanie jaki bo chyba nie wszystkie beda pasowaly do a4 z 1995 1.9 tdi
markus85 Opublikowano 22 Lipca 2011 Opublikowano 22 Lipca 2011 Pisałem Ci już w temacie, sprawdź błędy wtedy coś można powiedzieć, a nie kupujesz panel jak być może masz sprawny.
Rekomendowane odpowiedzi