darus161 Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 Witam wszystkich:) Kilka dni temu zakupiłem audi a4 Avant oczywiście:) 2002 rok 190 000 przebiegu. Znajomy mechanik ocenił, iż za taką cenę warto kupić to autko mimo, iż wymaga drobnych poprawek (dwa przetarcia, źle zamocowana maska, wymiana jakiegoś silniczka od klimatyzacji, dwa czujniki otwarcia drzwi(mimo, że są otwarte to światło się nie zapala), linka ręcznego do wymiany termostat oraz jakaś uszczelka:)) Cały koszt naprawy jak dla mnie ocenił na 1200 zł. Biorąc pod uwagę śmieszną cenę za auto (27200 zł) postanowiłem zaryzykować I oto jestem posiadaczem audi (drugiej w moim życiu ) Wyposażenie: -1.9TDI 131 KM:) -Czarny lakier (jak się nazywa??) -Aluminiowy "pakiet zewnętrzny" -Skórzana kierownica -Wspomaganie kierownicy -Komputer -6x poducha -2x elektryczne szyby z domykaniem z pilota -Elektryczne oraz podgrzewane lusterka -Grzane szyby z przodu i z tyłu -Klimatronik 2x strefa -2x podłokietnik -ABS -ESP -Tempomat -Radio CD -Podświetlane wnętrze -Podgrzewane fotele -Pakiet oświetlenie -Pakiet schowek -Pompowane fotele -Światła przeciwmgielne -Więcej grzechów nie pamiętam, jak coś mi się przypomni dam znać Teraz co mam w planach -Doprowadzenie auta do porządku:) -Alu 16" na zimę ) -Alarm -Zmieniarka -Alu 17 lub 18" na lato (które lepiej się sprawdzają??) -Dystanse na tył -Dokładki pod kolor -Gleba -Przyciemnienie szybek -Spryskiwacze lamp -Ksenony -Lusterka chrom -Światła LED tył -Fotele S-Line -Mod hamulców -Kierownica trójramienna -Gałka zmiany biegów ala sline -Wymiana głośników na BOSE- też nic pewnego, bo na razie te grają bardzo ładnie -Kolorowy FIS - nic pewnego jeszcze:) -Mały wirus -Co fajnego jeszcze można by zrobić?? Jakbyście znali ceny poszczególnych modyfikacji możecie napisać) Pojawiły się nowe buty na zimę Siarczysty mróz skutecznie uniemożliwił dłuższą sesję:
Remik-A4 Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 Jakbyście znali ceny poszczególnych modyfikacji możecie napisać) wszystko jest na forum BAZE juz masz wiec do dziela
agentsmith Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 No ładna, ładna jak zrealizujesz swoje plany to będzie kozak
Bart-S Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 Na początek gratuluję zakupu auta, niech Ci dobrze służy Masz grzaną przednią szybę? Jeśli chodzi o lakier – ze zdjęć powiedziałbym, że jest to czarny ebony perłowy. Sprawdź na wlepce (w książce serwisowej, zaraz pod oznaczeniem silnika) czy masz kod LZ9W (jest jeszcze opcja że jest to czarny brylantowy czyli LY9B). W zasadzie był jeszcze czarny wiśniowy (LZ9X) ale to już na specjalne zamówienie. Z rzeczy, których nie wymieniłeś – masz też pakiet oświetlenie i pakiet schowek (siatka za i pewnie szuflada pod fotelem). Jeśli chodzi o rady dot. modów… - koła: zależy na czym bardziej Ci zależy – jeśli lans to zima 17” i lato 18”. Jeśli komfort to stopień niżej (16” na zimę i 17” na lato). - zawieszenie: tutaj podobnie jak wyżej – jeśli lans, możesz pomyśleć o zglebieniu auta. Jeśli komfort – to maksymalnie zejdź do 1BE (-20mm możesz spróbować obniżyć samymi sprężynami, zostawiając ori amortyzatory). Jeśli jeszcze niżej to trzeba będzie wymienić amory i założyć nie fabryczne sprężyny (H&R lub Weitec). - lakier: zanim oddasz auto do malowania, zastanów się czy nie będziesz zmieniał body kitu (m.in. zderzaki S4, S-Line, MSDesign lub jeszcze coś innego). Szkoda tracić kasę 2x na to samo - nagłośnienie: Audi Sound System gra naprawdę nieźle jak na standardowe wyposażenie auta – mimo tego BOSE naprawdę robi robotę. Zacznij od podmiany wzmacniacza Nokii na BOSE. Mod będzie kosztował Cię 150zł a efekt jest naprawdę za***isty (szczególnie „od dołu” ). Jakbyście znali ceny poszczególnych modyfikacji możecie napisać) Generalnie wchodzisz do działu warsztat - wybierasz modyfikacje B6/B7 i lecisz po kolei. Jest tam naprawdę sporo rzeczy. RNS-E, Parktronik, Bodykit, BOSE itd.) Pozdrawiam! Bart
darus161 Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Opublikowano 13 Listopada 2010 Masz grzaną przednią szybę? No grzana niby jest. Przycisk to raz dwa to jak mi zaparowała i ją włączyłem to od razu odparowała. Chyba, że to zbieg okoliczności i szybę ktoś zmieniał i wstawił niegrzaną. Jak to można sprawdzić? Czy w szybie powinny być dobrze widoczne te druciki czy nie? W fordzie focusie były bardzo dobrze widoczne, a tutaj nie. Chyba, że nie zwróciłem uwagi. Teraz to i tak już niczego nie zobaczę;p Dzięki za rady Chyba zrobię na zimę 16" a na lato 18":) Ale to jeszcze zobaczymy. A gleba musi być Jeszcze zastanowię się jak niska A jeśli chodzi o malowanie teraz ją oddam tylko aby wszystko wypieścił (chodzi o te drobne przetarcia. W sumie prawie ich nie widać, ale wnerwiają mnie;p A dokładki będę malował dopiero na lato i wtedy się zastanowię czy nie dokupić jakiegoś body kitu. W sumie pracę lakiernika mam prawie za darmo (znajomy;p).
dziadek Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 -Co fajnego jeszcze można by zrobić?? Ja bym jeszcze do tego co ty wymieniłeś, kiere wymienił na trójramienna i gałke zmiany biegów na tą ala s-line
darus161 Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Opublikowano 13 Listopada 2010 Ok dopisane Jak trochę odsapnę to dopiszę przybliżony termin modyfikacji. Nie wiem dlaczego, ale jak mam ustaloną jakąś datę to lepiej mi się zebrać w sobie Na wszystko daje sobie 1.5-2 lata. Może i długo, ale po zakupie auta muszę trochę odpocząć finansowo Może mi ktoś napisać jak sprawdzić czy przednia szyba jest podgrzewana? I dlaczego cały czas mam 1 wiadomość w profilu jak przecież napisałem ich z 20??
dziadek Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 I dlaczego cały czas mam 1 wiadomość w profilu jak przecież napisałem ich z 20?? :kwasny tylko w dziale technicznym posty liczą się do licznika
Thom4s Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 Heh, jeszcze niedawno posty naliczało każdym w dziale.
maciekpolanica Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 Odnosnie przedniej szyby to zobacz czy masz niebieskawy jej kolor. Pod akumulatorem znajduje sie sterownik (powinien wygladac tak http://allegro.pl/sterownik-podgrzewanej-przedniej-szyby-audi-a8-i1293130014.html) grzanej szyby wiec mozesz tam zajrzec czy cos tam takiego masz:) Tez szukalem czarnej a4-ki ale trafila sie srebrna:) Moze sie kiedys spotkamy na jakims zlociku bo czasami bywam we Wrocu:) Pozdrawiam i udanych modow:)
darus161 Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Opublikowano 13 Listopada 2010 Dzięki @maciekpolanica jutro to sprawdzę Ale tak jak mówię. Chyba podgrzewane bo szybka ładnie odparowuje po włączeniu:) A jeszcze pytanie o grzane fotele. Jak sprawdzić czy aby na pewno grzeją. Dzisiaj np. było dosyć ciepło (około 18 stopni na dworze) i dla przetestowania tego elementu włączyłem podgrzewanie fotela i nie odczuwałem jakiegoś wyraźnego ciepła... Chyba trzeba będzie zaczekać do chłodniejszych dni. I jeszcze pytanie odnośnie zamontowania spryskiwaczy do przednich lamp. Jaki jest koszt takiego zabiegu? Zderzak do wymiany czy można jakoś rzeźbić ? nie mogłem znaleźć na forum niczego o tej czynności ;/
Bart-S Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 Co do grzanej szyby - jak przyjrzysz się pod światło, widać nitki... Nawiew na szybę czyli podstawowa funkcja klimatronika bardzo dobrze radzi sobie z odparowaniem (sprawdź czy masz sterownik przy podszybiu). Grzane fotele - ustaw pokrętło na 4 lub 5 i odczekaj trochę (powinno zacząć grzać i to odczuwalnie). To samo powtórz dla fotela pasażera. Jeśli nie grzeje - może coś z wiązką. Spryski to trochę grubsza sprawa - Grzesiek wrclaguna robił tego moda, napisz do niego pw (na pewno pomoże). Na pewno będziesz potrzebował nowy zderzak (najlepiej w komplecie ze spryskami), oraz dodatkowy zbiornik na płyn do sprysków. Powinieneś także sprawdzić jaki masz moduł centralnej elektryki (nie wszystkie obsługują układ zmywania reflektorów).
wrclaguna Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 Bartku przednia szyba nie ma zadnych nitek tylko jest w niej specjalna folia a kolor szyby jest niebieskawo-fioletowy . A jezeli chodzi o sterowni szyby przedniej grzanej znajduje sie pod akumulatorem darus161 sprawdz czy w okolicach filtra przeciwpulkowego wychodza przewody od szyby to wtedy bedziesz mial wszystko jasne
adamooo Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 jak się patrzę na tą szybę to nie widzę żeby była podgrzewana..
adr1018 Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 jak się patrzę na tą szybę to nie widzę żeby była podgrzewana.. Bo pewnie nie jest a podgrzewanie to to na panelu klimy
darus161 Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Opublikowano 14 Listopada 2010 Dobra sprawdziłem z ciekawości Podgrzewana
sokram Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zdjecia jak widac z Bierutowa? Furka fajna. Pozdro, Sokram
adr1018 Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 Dobra sprawdziłem z ciekawości Podgrzewana To super a nie wyglądała na podgrzewaną. Różni się kolorem od pozostałych czy jest taka sama ?
darus161 Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Opublikowano 14 Listopada 2010 Nie jednak nie. Sorrki za zamieszanie, ale sprawdzałem na szybko i mi się kable pomerdały. Szyba faktycznie była zmieniana w 2006 roku i ktoś wstawił niepodgrzewaną Kurcze nie wiem czy mi się opłaca ją zmieniać? Jaki jest koszt szyby podgrzewanej? [br]Dopisany: 14 Listopad 2010, 16:39_________________________________________________Dobra zabieram się za szukanie felg na zimę. Co mnie interesuje. Mam nowe opony 16" 205/55 i chce do nich dobrać jakieś kółeczka. Propozycje ? Dobra znalazłem kilka fajnych stuk: 1. http://moto.allegro.pl/alu-felgi-audi-a4-a6-a8-2004-2009-5x112-16-org-i1293714566.html 2. http://moto.allegro.pl/audi-a4-a6-felgi-aluminiowe-16-sto-calowe-5-x-112-i1313408266.html 3. http://moto.allegro.pl/komplet-felg-aluminiowych-audi-a6-a4-6jx16-et40-i1297528689.html 4. http://moto.allegro.pl/komplet-felg-aluminiowych-audi-a6-a4-7jx16-et48-i1297528690.html 5. http://moto.allegro.pl/s-line-nowe-felgi-16-5x112-audi-a2-a3-a4-a6-a8-i1315707258.html Jak myślicie ? Mi się najbardziej podobają 2 i 4 Będą pasowały na moje oponki ? Pozdrawiam
adamooo Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 szyba podgrzewana to min 3000zł :gwizdanie:
Rekomendowane odpowiedzi