Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AKN] Kilka pytań przed wymianą wahaczy i łączników stabilizatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedługo będę wymieniać z przodu wszystkie górne wahacze oraz łączniki stabilizatora. Czy po tym zabiegu muszę ustawiać geometrię czy tylko zbieżność? Jak to wygląda?

Dodam jeszcze, że z przodu opony mi się zużywały "po skosie" tzn jak zdejmę koło i postawię je na prostym to się przewraca. I teraz czy takie "skośne" opony po wymianie wahaczy nie uszkodzą mi ich?, bo nowe wahacze będą trzymać koło w nienaturalnej dla źle zużytych opon pozycji. No chyba, że takie zużycie opon wynika z czegoś innego niż zużyte górne wahacze? Łączniki też są zdechłe i będą wymienione. Dodam, że przednie amortyzatory mają 80% sprawności.

Teraz tył. Tutaj sprawa jest tego typu, że amortyzatory są zdechłe, mają 20% sprawności. I pytanie teraz, czy zużyte amortyzatory nie wpłyną destrukcyjnie na nowe łączniki stabilizatora? Czy mogę je założyć już teraz czy poczekać aż kupię amortyzatory i wymienić wszystko razem? Dodam jeszcze, że zużycie opon tylnych jest podobne do przednich, czyli też po skosie.

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

trzeba troche poszukać :szukaj:http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=152366.0;highlight=geometria

A jeżeli Ci tnie opony to ja na twoim miejscu zrobił bym geometrie i zbieżność.

Dzięki za podsunięcie wyczerpującego tematu, który odpowiedział na wszystkie moje pytania. Teraz już wiem wszystko! :disgust:
Opublikowano

Może nie pomogę ale muszę powiedzieć że u siebie miałem wy ząbkowane opony.Jakimś 1rok temu wymieniłem tylne amorki bo były jakieś stuki i zrobiłem zbieżność.Założyłem nowe gumy zaczęło mi ciąć opony od wewnętrznej strony ale że miałem walnięty banan i prosty wahacz wymieniłem komplet zrobiłem zbieżność jeszcze tuleje tylnej belki i hoj ! Tnie mi jedną oponę od zewnątrz. nie wiem którą bo zauważyłem to jak zmieniłem na zimowe. Także zbieżność to raczej podstawa ale na pewno u dobrego speca. Ja sprawę olałem. Ale lepiej zrobić komplet wszystkiego potem geometria się może zmienić.