Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Sprzęgło czy skrzynia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam stałem sobie ostatnio na zapalonym silniku i zmianiałem sobie biegi i jak wrzuciłem 4 ke to było słychać głośny zgrzyt i tak za każdym razem dodam też że biegi jak jadę haczą. Jakieś 10tys km temu wymieniłem olej w skrzyni bo myślałem że pomoże troszkę pomogło ale potem zrobiło się tak samo. Mechanik powiedział mi że trzeba rozebrać i sprawdzić bo to chyba sprzęgło ale nie jest pewny

Opublikowano

jeśli wszystkie biegi pracują bez problemu tylko 4ka zgrzyta to jest to proste - synchronizator 4go biegu dostał po tyłeczku. zalałes oryginalny olej czy jakiś zamiennik 75W90??

proponuje zalać 80W90 i sadze ze nurtujący cie problem zniknie.

Opublikowano

wymień olej na Castrol TAF-X API GL -4+ spełniający normę VW TL 501.50

Opublikowano

podepne się do tematu odnośnie skrzyni, przy wrzuceniu 5ątego biegu, słysze taki... dziwny dźwiek takie piszczenie cichutkie jakby, o coś w stylu jakby taki malutki silniczek pracował takie bzzzziuuuuuuuuuuuuuuuu......przy innych biegach tego nie ma, o co może chodzić?

Opublikowano
  • Autor

Z tego co pamiętam to zalałem mobilem 75w90 jak bedę miał chwilkę czasu to to zrobię czyli wymienie na inny ale nie wiem czy to coś da jak myślicie. A i napisałem że tylko 4 ka zgrzyta na postoju ale jak jadę to inne biegi haczą trochę a jak się autko rozgrzeje co dziwne wsteczny bieg wchodzi z dużym oporem :(

Opublikowano

wymień olej na Castrol TAF-X :hi:

Opublikowano
proponuje zalać 80W90

A co daje taka zmiana

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podłącze się do tematu, bowiem miałem problem z "2" - lekko haczyła podczas jazdy jak i na postoju przy włączonym silniku. Czasami był problem z redukcja z "3" . Za rada znajomego wymieniłem olej w skrzyni na 75W90 GL 5. W efekcie z "2" nie mam żadnej poprawy natomiast co gorsze "1" i "3" zaczęły mi dziwnie wchodzić - z oporem, czasami delikatnym stukiem. Tak więc jest gorzej niż było...:(

Czy powinienem teraz może wymienić olej na 80W90?? Gęstszy olej da coś??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam jak tam wasze skrzynie??? Mi zgrzytają 2 i 3 wymieniłem olej na 75W 90 czyli taki jak ma być ale okazuje się gęściejszy od tego co miałem i jest gorzej biegi 1 i 2 się pogorszyły większe opory przy wrzucaniu biegu ogólnie doradzono mi gęściejszy ale nalałem taki jak ma być[ texaco ] ale firma nie ma znaczenia,może nalać rzadszy niż 75W90?

Opublikowano

Mialem to samo w golfie zalej olej CASTROL EP 80

Opublikowano

Jeżeli słyszysz zgrzyty ze skrzyni to zmian oleju nie wiele pomoże (pod warunkiem, że jest w niej olej). Może na jakiś krótki czas, ale śmiem w to wątpić. Skrzynie w Audi są dosyć delikatne, szczególnie synchronizatory, które rozlatują się na potęgę.

Opublikowano

Mam prośbę jaki jest ori olej jakim zostały zalane skrzynie w AFN

bo sobie taki kupie i wymienię :)

Opublikowano

Mam prośbę jaki jest ori olej jakim zostały zalane skrzynie w AFN

bo sobie taki kupie i wymienię :)

Pojemność 2.25litres oil G052911 A SAE 75W90

Bez specjalnego klucza nie odkręcisz korka i nie spuścisz oleju.