Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi A3 sedan - powrót ducha Audi 80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Audi A3 sedan - powrót ducha Audi 80

3_4_av_a3_quatre_portes_schulte_g_image_photo_leader.jpg

Szef Audi Rupert Stadler dał zielone światło dla nowego modelu, który określany jest jako "duchowy potomek Audi 80". Mowa o Audi A3 w nadwoziu sedan, który ma wzbogacić ofertę niemieckiego producenta.

3_4_ar_future_a3_quatre_portes_schulte_d_image_photo_leader.jpg

Nowy sedan może powstać na bazie trzeciej generacji modelu A3, która ma zadebiutować na rynku w 2012 roku. Producent zakłada, że głównymi rynkami zbytu dla auta w odmianie sedan będą Stany Zjednoczone i Azja.

Samochód ma być niewiele krótszy od Volkswagena Jetta, a w ofercie producenta ma uzupełnić niszę, która powstała po tym, jak Audi A4 urosło od momentu debiutu, kiedy zastąpiło popularne Audi 80.

Ok. 4,5-metrowy sedan A3, pod względem długości ustawi się prawie idealnie między modelami A3 Sportback i A4. Pod względem technologicznym zdecydowanie bliżej będzie mu do tego pierwszego, czego dowodem może być zastosowanie tej samej platformy konstrukcyjnej MQB w obu autach.

W gamie silnikowej sedana znajdą się zarówno wysokoprężne jednostki TDI, jak również benzynowe motory TSI. Nowy sedan Audi prawdopodobnie zadebiutuje na rynku w rok po premierze trzeciej generacji hatchbacka A3.

Źródło: Moto.Onet.pl

Opublikowano

Jeśli sedan, to niech też zrobią coupe. :decayed:

Opublikowano

nie podoba mi się :thumbdown:

Opublikowano

Jeśli sedan, to niech też zrobią coupe. :decayed:

Tak, tak i od razu Avanta, AllRoada na bazie tegoż Avanta, potem Cabrio na bazie tego coupe, co zrobią na bazie tego sedana zrobionego na bazie hatchbacka, do kompletu jeszcze SUV-a, SAV-a - a potem na bazie tych wszystkich kolejne wersje: A2,5 i A3,5 we wszystkich możliwych wersjach nadwoziowych, oczywiście każda wersja będzie prekursorem w swojej klasie i będzie wypełniać niszę/lukę rynkową dla jakiegoś tam promila klientów... :confused4::sick3:

Sorry, ale wkurza mnie takie podejście producentów. Kocham Audi, ale takie na siłę tworzenie nowych wersji to dla mnie chory wymysł "speców" od małkłetyngu i nic więcej.

Ale żeby byc sprawiedliwym: bardzo zgrabny sedanik :good:

Opublikowano

Akurat jeśli chodzi o coupe, to jest to bardzo możliwe. Audi lubi konkurować z BMW, a oni mają w segmencie 1-series coupe. :cool1:

Opublikowano

Akurat jeśli chodzi o coupe, to jest to bardzo możliwe. Audi lubi konkurować z BMW, a oni mają w segmencie 1-series coupe. :cool1:

No właśnie, czyli owczy pęd: bo BMW ma, to i my musimy mieć...

Ehhh... :confused4:

Opublikowano

Niech robią coupe...kupie taka...jak bedzie miala juz 10 lat i bedzie mnie na nia stac :decayed:

BTW Szkoda, że Audi ma tak malo coupe...wlaściwie teraz dopiero co wyszło A5. BMW, Mercedes od dawna mial w swojej ofercie coupe dla biednych, Audi klapalo ciagle sedany i avanty. Jakby bylo b5 coupe pewnie bym takim jezdzil :)

Opublikowano

Kimi, cabrio już jest przecież w ofercie od 2 lat :cool1:

Opublikowano

Kimi, cabrio już jest przecież w ofercie od 2 lat :cool1:

Chodzi mi o cabrio na bazie coupe na bazie tego nowego sedana na bazie produkowanego hatchbacka :tongue4:

Obecne A3 Cabrio jest "tylko" na bazie hatchbacka :cool1:

Opublikowano

o źle zrozumiałem :hi: nie zmienia to faktu, że ten sedan jest wg. mnie ohydny... to już nawet sportback (który mi się też wizualnie nie podoba) jest ładniejszy..

Opublikowano

o źle zrozumiałem :hi: nie zmienia to faktu, że ten sedan jest wg. mnie ohydny... to już nawet sportback (który mi się też wizualnie nie podoba) jest ładniejszy..

Spoko :D

No ohydny to juz kwestia gustu. Z przodu nawet nawet.

Gdyby jeszcze z tyłem poszli bardziej w kierunku np B5/B6 (chodzi mi o światła) :confused4:

Opublikowano

Obecne A3 Cabrio jest "tylko" na bazie hatchbacka :cool1:

Sedan też będzie na bazie hatchbacka. To ta sama płyta podłogowa, podobnie jak było w przypadku golfa i jetty. Cabrio już jest, więc brakuje tylko sedana i coupe. Audi chce poszerzyć ofertę modeli dość znacznie, więc nic dziwnego, że powstają takie wynalazki.

Opublikowano

Nie wiem jak Wy ale ja tu nawet cienia ducha Audi 80 nie widzę :cool1::polew:

Opublikowano

Nie wiem jak Wy ale ja tu nawet cienia ducha Audi 80 nie widzę :cool1::polew:

Bo to jest "chłyt małketingowy", a nie spadkobierca 80-ki :cool1:

:decayed:

Opublikowano

a mi sie wydawalo ze spadkobierca 80-ki jest wlasnie A4.

Opublikowano

no bo tak jest kolego 80 przeszlo w A4 i moim zdaniem dalej tak jest tylko ceny wyzsze zaczeli dawać :P co do coupe to trzeba czekac na produkcje nowego Audi Quattro a jak na razie to jedynie mozna poczciwe audi 80/90 coupe zakupić bo R8 to bardzo wysoki segmencik a TT to juz nie to samo :gwizdanie: co to dego ze audi stosuje sie do konkurowania z BMW to co myslicie o tylno napedowym Audi za rozsadne pieniązki ??

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...