Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Ruska ropa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was mam pytanko, obecnie mam benzyniaka i mam wielki problem ponieważ nie wiem co robić z:

Czy zakladać gazika i jeździć na gazie i spali z 12 LPG

Czy kupić diselka z silnikiem 1,9TDi 110konny i na ruskiej ropie jeździć mam dostęp do ropy po 3,10zł

Co mi koledzy możecie dordzić ??

Opublikowano

Uważaj na tą ropę, są dwa rodzaje jak trafisz na ok to jest lepsza od naszej , ale jak Ci przywiezie badziew to auto nie chce jeździć , często bywam w okolicach Białego stąd znam sprawę :).

Przed swoim traktorkiem miałem zagazowane auto z silnikiem 1,6 i porównując koszty nie widzę większych różnic (kupując na normalnych stacjach) a, jak masz jeszcze wydać kasę na instalację to na 100% taniej wyjdzie TDI.

Opublikowano

no musiał bym wstawić gaz,

ale diselka tez nie mam i musiał bym sprzedać moją audiczkę

a teraz ze sprzedawać ciężko jest a sprzedać aby sprzedać to bez sensu

a jeżeli chodzi o dobre źródło to hmm wydaje mi sie że mam dobre bo znajomy cały czas kupuje u niego i jest ok;)

wiec mzoe jest ktoś chętny zakup mojej AUDI:):) za 12000 zl hehe

Opublikowano

Chyba zgubiłeś jedno zero. Chyba że nie to za 1200zł biorę bez zastanowianie :dance:

Koniec OT

A tak poza tym ja miałem podobny dylemat jakiś rok temu, tylko że ja nie miałem juz kupionego samochodu. Wybrałem TDI bo właśnie koszty jazdy podobne jak na LPG z tym silnikiem. Poza tym 1,6 to padaczka do :a4fan: a tym bardziej na LPG. A w TDI jak zacznie Ci brakować mocy to zawsze można zrobić chip i znów jest zabawa :evil:

Opublikowano

No dokładnie mówisz 1,6 to zamało:(:(

trzeba będzie umyć i fotki zrobić ;] no i szukać 1,9Tdi tylko z silnik 110 no i ropki zakupić i hulać ;]

tylko znaleźć kupca:(:(:(:(:(

Opublikowano

Kolego z tą ropą to jest różnie. MOżna trafić dobrą ale prędzej na złą.

Jak chcesz lać takie wynalazki to tylko niech Ci do głowy nie strzeli kupić na pompowtryskach (kumplowi właśnie zaczęły siadać i zaczął lać na orlenie i jak ręką odjął). Jedynie stara konstrukacja na pompie da radę nawet opał przepala, ale jak wiadomo każda historia ma swój konieć i pompe trzeba w końcu zregenerowac itp. Ogólnie eksploatacja diesla wyjdzie Cię podobnie jak LPG z tym, że jak kupować diesla to dobrego bo jak trafisz trupa to już umarł w butach. Koszt naprawy powala.

Dochodzą takie usterki jak padające swiece żarowe, instalacje od nich, zamarzająca ropa w filtrze, problemy z odpowietrzeniem, cieknące przelewy itp. Nie wspomnę o turbinkach.

Na Swój syberysjki klimat to musisz miec wszystko sprawne w 100% aby pewnie użytkowac auto.

Nie wspomnę, że rudno będzie znaleźć dobrego diesla tym bardziej, że jeśi chodzi o ruską ropę to trzeba szukać na pompie wtryskowej.

Jak masz dobry obecny samochód to śmiało zakłądaj gaz tym bardziej, że w białym produkuje sie bardzo dobre polskie sterowniki do gazu :good: :good: :good:

Jak 1.6 Ci odpowiada to trzeba go gazować i za 10kkm zwróci sie koszt instalacji i jeździć dalej.

Oczywiście po zakupie 1,9TDI znacznie być polepszył sobie osiągi samochodu i frajdę z jazdy ale zakup to loteria i to duża.

Opublikowano

Jakbyś swojego sprzedał za 12tys to nie wiele dokładając można już kupić fajnego 110 AFN.

Ja swojego kupiłem w nienajlepszej kondycji ale patrząc na to z perspektywy czasu nie zamieniłbym go na PB a tym bardziej na 1,6 :mysli:

A co do tego że jest za słaby to miałem okazję się przejechać i moje TDI przy nim to burza choć mogło by być lepiej :evil:

Tym bardziej że tak jak znajomy jeździ to spalanie ma koło 8-8.5 PB i strasznie klnie ale boi się zakładać gaz bo nie będzie czym wyprzedzić na trasie.

Dlatego jak już pisałem jesli Audi to TDI albo jakaś mocna PB.

A inni bardziej doświadczeni sie się wypowiadają dalej :hi:

Opublikowano

Sołtysie :) nie jest tak źle z ich ropą jest naprawdę dobra tylko trzeba trafić na tą do aut ,a nie maszyn rolniczych, Mateusz z Białego masz rzut beretem żeby sam zatankować :gwizdanie:

Opublikowano

Sołtysie :) nie jest tak źle z ich ropą jest naprawdę dobra tylko trzeba trafić na tą do aut ,a nie maszyn rolniczych, Mateusz z Białego masz rzut beretem żeby sam zatankować :gwizdanie:

Mam teścia z augustowa on i większość jego kolegów trafiali na dobrą przez kilka dostaw, ale w końcu trafiła sie felarna no i pompa powiedziała papa. Przy okazji trzeba było wymienić kilka innych pierdółek w układzie paliwowym i reasumująć koszty naprawy wyszło, że była mała strata względem stosowania ON z normalnej stacji.

No może akurat tu był precedens z okolic augustowa, może w białym mają stałą jakośc dostarczanego towaru :naughty:

Opublikowano

hehe dlatego pisze , że trzeba trafić na uczciwego "importera" :naughty:

Opublikowano

Sołtysie :) nie jest tak źle z ich ropą jest naprawdę dobra tylko trzeba trafić na tą do aut ' date='a nie maszyn rolniczych, Mateusz z Białego masz rzut beretem żeby sam zatankować :gwizdanie:

[/quote']

Mam teścia z augustowa on i większość jego kolegów trafiali na dobrą przez kilka dostaw, ale w końcu trafiła sie felarna no i pompa powiedziała papa. Przy okazji trzeba było wymienić kilka innych pierdółek w układzie paliwowym i reasumująć koszty naprawy wyszło, że była mała strata względem stosowania ON z normalnej stacji.

No może akurat tu był precedens z okolic augustowa, może w białym mają stałą jakośc dostarczanego towaru :naughty:

No tak ale nigdy nic nie wiadomo kupujesz na stacji tez coś mzoe w końcu nawalić:)

zdecydowałem juz chyba ;];];];];];]

audi lub passat będzie:)

Opublikowano

No tak ale nigdy nic nie wiadomo kupujesz na stacji tez coś mzoe w końcu nawalić:)

zdecydowałem juz chyba ;];];];];];]

audi lub passat będzie:)

To jednak zmieniasz ten PB 1.6 na coś innego czy jesli Audi to zostaje ten + LPG?

Opublikowano

przeciez wiadomo ze nie kupi na PD bo taki kosztuje 20tys,a on za swojego dostanie z 10tys

Opublikowano

Ok ale ma do wyboru kilka wersji TDI na pompie lub mocniejsze PB plus LPG :chytry:

Opublikowano

będę starał sie sprzedać moje audi za (11600+ alufelgi z oponami 16 za 1200 super stan) i zmienić na A4 lub Passata B5 bo są tańsze :) a prawie to samo troszkę gorszy wygląd niz audi :(

Opublikowano

Nie wiem jak się kształtują obecnie ceny, ale diesel za 11-12 tyś to chyba ciężko będzie dostać zadbany.

Opublikowano

Ja kupiłem rok temu za 10.5tys i jak pisałem nie był w ekstra stanie ale dla chcącego nic trudnego. Trzeba jechać z kimś kto się zna i można urwać kupę kasy z ceny auta jak nie domaga. :gwizdanie:

Opublikowano

Ja jezdze od 3 lat tylko na ruskiej ropie tylko ze ona jest z Rosji a nie z Białorusi. To powiem że jak czasem zdarzy mi się zatankować na stacji orlenu to czuje różnice na przewagę ruskiej ropy. Znajomy z tego samego źródła co ja tankował Mercedesa na common railu i też śmigał bez żadnych zastrzeżeń. :wink4:

Opublikowano

hehe no ja kupiłem swojego na handel za 5 tys :), wymieniłem sprzęgło, zregenerowałem skrzynię, wymieniłem poduchy pod silnikiem i jeszcze kilka pierdół , zostało klime założyć, więc kolego jak wsiądziesz do traktorka a, miałeś 1,6 PB to już do niego nie wrócisz :), co do ropki to pół wioski pomyka na BY ON i jeszcze nikt nie marudził :),

Opublikowano

Kolego jak zamierzasz zmieniać auto to polecam przetestować 1,8T dla lepszego światopoglądu. Zobaczymy czy nie zatęsknisz za Pb :gwizdanie:

Ja też chciałem kiedyś kupić diesla raz w komisie sie przejechałem i zmieniłem zdanie. Spróbuj może i Ciebie olśnieni :naughty: magia turbo benzyny :kox: