Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] BRD,FMIC,DP (EGR i KAT aut )- by Rogal 200+

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

takie śruby mogą być bardzo trwałe, kłania się metalurgia, kwestia obróbki, jak producent oszczędza to śruby padają, generalnie każda śruba ma oznaczenie twardości, potwierdzoną wyrywkowymi testami w serii

Opublikowano

takie śruby mogą być bardzo trwałe, kłania się metalurgia, kwestia obróbki, jak producent oszczędza to śruby padają, generalnie każda śruba ma oznaczenie twardości, potwierdzoną wyrywkowymi testami w serii

Prawidłowo zaprojektowana szpilka powinna mieć odcinek łączący dwa gwinty o średnicy takiej, jakiej jest rdzeń mniejszego gwintu. Oczywiście najlepiej 12.9, z kulowanym rdzeniem i walcowanym gwintem :decayed:

Wzorcowo wykonane są pod względem inżynierskim szpilki mocujące do karteru górnego bloki cylindrów i głowice w silniku W46 (T-72 :decayed: ).

Opublikowano

Też widziałeś ostatnio walnięte pompy tej firmy?

Widziałem broszurki jakie wysyłają,ze niby za mocne napięcie paska powoduje uszkodzenie pompy a z tego co pamiętam tam się nic nie napina tylko wyciąga zawleczkę z tłumika drgań wel napinacza (mowa o 2.5 tdi).

http://www.motofocus.pl/technika,5360,awarie-ukladu-rozrzadu-w-silnikach-vw-audi-25-tdi-v6.html

Opublikowano
  • Autor

Karwa :wallbash: o czym Wy piszecie .... rdzenie , gwinty ... :polew: :polew: :polew: Nie zasnę przez Was :no:

Jaka firma robi dla Aso pompe wody :mysli:[br]Dopisany: 04 Styczeń 2011, 00:58_________________________________________________Marewel uspokoiłeś mnie tym "nawiasem" (2,5 tdi) :cool1:

Opublikowano

Jaka firma robi dla Aso pompe wody :mysli

Nie wiem,wiem tylko ze nowa kosztuje jakieś 600zl regenerowana okolo 200.

Plastikowym wirnikom mowie stanowczo nie,czasem nie wytrzymuje wiecej jak 20tys,oczywiście sprawdzone i potwierdzone :tongue4:

Opublikowano

Plastikowym wirnikom mowie stanowczo nie,czasem nie wytrzymuje wiecej jak 20tys,oczywiście sprawdzone

I to jest problem bo oryginalne mają plastikowy wirnik, a metalowe robi SKF i HEPU :wallbash:

Prawdopodobnie na pierwszy montaz robi Ruville. Przebąkują też, że robi je Dolz. Tak naprawdę cholera wie.

Opublikowano
  • Autor

To jakie byście u Siebie założyli mając AVF-a :mysli:

Opublikowano

Prawdopodobnie na pierwszy montaz robi Ruville. Przebąkują też, że robi je Dolz. Tak naprawdę cholera wie.

Oryginalna pompa z silnika ALH miała ten sam znaczek na łożysku co włoski graf.

Ja do PD zakładam tylko hepu,SKF jest sporo droższy i nie wiem czy jest sens przepłacać.

SKF część swoich pomp kupuje od grafa(mam zdjęcia z fabryki żeby nie było niedomówień).

Ogólnie to 3 firmy sie licza,graf hepu i SKF.

Opublikowano

Nie mów ze byl to SKF?

Też widziałeś ostatnio walnięte pompy tej firmy? Jak robią naprawdę dobre rolki tak pompy coś im ostatnio nie wychodzą...

U mnie SKF z maga super metalowym wirnikiem sypnął się po 18kkm (w 1Z!!!) od wymiany rozrządu.

Poszło najprawdopodobniej łożyskowanie, bo zaczęła strasznie hałasować, pomimo tego że nie miała luzów i nie ciekła.

Potwierdza to chyba fakt, że SKF nie jest najlepszą opcją.. pozostaje więc HEPU i RUVILLE.

Ostatnio jakoś uparły się na mnie wszystkie elementy ruchome w aucie.. rolka napinacza paska PK (INA) zaczęła znowu hałasować po 2 tygodniach od wymiany.

Opublikowano

Nie mów ze byl to SKF?

Też widziałeś ostatnio walnięte pompy tej firmy? Jak robią naprawdę dobre rolki tak pompy coś im ostatnio nie wychodzą...

U mnie SKF z maga super metalowym wirnikiem sypnął się po 18kkm (w 1Z!!!) od wymiany rozrządu.

Poszło najprawdopodobniej łożyskowanie, bo zaczęła strasznie hałasować, pomimo tego że nie miała luzów i nie ciekła.

Potwierdza to chyba fakt, że SKF nie jest najlepszą opcją.. pozostaje więc HEPU i RUVILLE.

Ostatnio jakoś uparły się na mnie wszystkie elementy ruchome w aucie.. rolka napinacza paska PK (INA) zaczęła znowu hałasować po 2 tygodniach od wymiany.

też słyszałem podobną opinię o upadającej jakości SKF. U mnie już 3cie Audi jeździ na podzespołach Ruville (napinaczach, rolkach i pompie) i nie zdarzyło mi sie, aby któraś z części się posypała. Ale do utrzymania dobrej opinii chciałbym zobaczyć wymontowanego Ruvilla po 90kkm ;)

Opublikowano
  • Autor

Kto z Was powie :mysli: co idzie na pierwszy montaż (chodzi o pompe wody) ?

Opublikowano

Tak, moja pompa to byl wlasnie SKF.

Wytrzymala niecale 2 lata = 45000km. Rok auto jezdzilo z softem.

Opublikowano

to juz chyba wiem czemu padla mi pompa wody po 45000km w moim ex 2.5 po mocnym sofcie :naughty:

Mi padła po 50000km pompa Ruvilla. Hałasowała i ciekła.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mi padła po 50000km pompa Ruvilla. Hałasowała i ciekła.

Ruville wkłada do swoich opakowań części różnych firm ( np. łożyska m.in. polskiego " Optimal'a" ) :wink4:

I sorki za :ot:;)

Opublikowano
  • Autor

Spoko Robert :good:

A powiedz mi jaka pompa wody ( firma ) idzie na pierwszy montaż :mysli: jeśli wiesz :naughty:

Opublikowano

A powiedz mi jaka pompa wody ( firma ) idzie na pierwszy montaż :mysli: jeśli wiesz :naughty:

Tego to nawet "najstarsi górale nie wiedzą" :gwizdanie: :kox:

Opublikowano

Ruvilla[/b]. Hałasowała i ciekła.

Ruville wkłada do swoich opakowań części różnych firm ( np. łożyska m.in. polskiego " Optimal'a" )

Chyba musisz sklep zmienić,bo tyle łożysk co przerzuciłem ruvila optimala w środku jeszcze nie widziałem.

Opublikowano

Chyba musisz sklep zmienić,bo tyle łożysk co przerzuciłem ruvila optimala w środku jeszcze nie widziałem.

to widocznie jeszcze za mało ich "przerzuciłeś" :cool1:

Opublikowano

PIXI,

Dawno nie zaglądałem na forum, ale widzę wielkie zmiany.

Upragnione 200 KM osiągnięte, więc wielkie gratulucje!

Auto pewnie idzie jak burza teraz a passaty 2.0TDI z CR to sobie mogą ;-)

Będę obserwował wątek, bo się fajna dyskusja wywiązała o elementach rozrządu, a że niedługo się u mnie szykuje wymiana to jak znalazł.

Jest moc, jest banan! :good:

Brawo :notworthy:

Opublikowano
  • Autor

Danke szen JaroD :hi:

Jak byś coś tam potrzebował to pisz , lub zadzwoń :good: